Els Balls del Jesús

07-01-2017   |  Visitas:1349

Sempre és un plaer i un orgull poder presumir del ric patrimoni històric, cultural i festiu de Biar. Enguany torna al carrer de nou la festivitat dels Balls del Jesús amb la seua característica Volteta de la Reina. Una tradició que estava a l’imaginari dels biaruts i biarudes i que enguany tornarà als carrers de Biar. Des de la Regidoria de Festes i Patrimoni volem agrair la col·laboració dels jóvens de Biar (els quintos i les quintes) per tal de dur a terme aquesta recuperació. Sense la seua ajuda i la de les seues famílies haguera estat impossible. Igualment vull agrair a l’Associació de Patrimoni de Biar, al Grup de Cors i Danses de Biar, a l’Associació d’Estudis Tradicionals “Sagueta Nova” de Biar i a la Colla de Dolçaines i Tabals “la Bassa la Vila” la seua inestimable ajuda i implicació. Desitge que tot el poble de Biar participe d’aquesta manera tan nostra de fer festa i que presumim dels nostres costums i festes.
Joan Lluís Escoda Parra
Regidor de Cultura, Patrimoni i Tradicions del M.I. Ajuntament de Biar 
 
ELS BALLS DEL JESÚS.
UNA TRADICIÓ RECUPERADA DESPRÉS DE 100 ANYS.
Els biaruts estem d’enhorabona. Enguany recuperem els Balls del Jesús, una tradició perduda fa aproximadament un segle. Ens trobem davant un esdeveniment d’aquells que deixen senyal en la memòria col·lectiva d’un poble. I és que en poques ocasions es donen les condicions per poder recuperar una festa perduda després de tant de temps. Aquesta vegada han confluït d’una banda, la sensibilitat, interès i perseverança per part de la regidoria de Cultura, Patrimoni i Tradicions, i de l’altra, la il·lusió i bona predisposició dels quintos nascuts l’any 1998. 
Els Balls del Jesús són una festa que, almenys des del segle XVIII, es realitzava al nostre poble en el període que va de Cap d’Any a Reis. El seu nom prové de la festa religiosa del Dolç Nom de Jesús, que se celebrava el dia de Cap d’Any. En eixos dies, s’organitzaven danses a la plaça, en què participaven diverses colles de fadrins anomenades saguetes, encapçalades per una parella de reis. Cada dia de danses el protagonisme queia sobre uns reis i la seua sagueta.
Els reis eren els encarregats d’obrir la dansa amb la Volteta de la Reina, que era la part més cerimoniosa dels Balls del Jesús. En aquesta part, el rei abocava sobre el cap de la reina una pluja de confitura. A continuació, s’unien els virreis i la resta de la sagueta. Després de fer una volta a la plaça, se sumaven la resta de saguetes, que ballaven les danses amb moviments més animats. Els balls acabaven amb la Volteta del Rosari, en què els balladors es llevaven el sombrero calanyés i amb ell a les mans, dansaven amb moviments pausats. Els balladors anaven abillats a l’antiga: elles amb guardapeus, gipó i mocador de Manila; ells amb calçó curt, jupa, capa i sombrero adornat amb flors.
El dia de Reis, els balladors canviaven d’indumentària i el lloc de la festa es traslladava a la plaça del Raval. Allà es feia la Pastorà, en què fadrins i fadrines ballaven danses de pastors. A més a més, cada rei convidava a la seua sagueta i al públic a una gaspatxà. 
A finals dels anys huitanta, va haver un intent de recuperar la Volteta de la Reina, però fora del seu lloc en el calendari. En aquell moment es desconeixien molts elements de la festa, per la qual cosa va quedar incompleta i no va quallar. Cal agrair l’esforç que va fer aquell col·lectiu de persones entusiastes, ja que  aquella experiència va permetre que els Balls del Jesús no caigueren en l’oblit. 
En aquesta ocasió, amb la finalitat de recuperar la festa s’ha constituït la Taula dels Balls del Jesús, en què es troben representats els quintos, els balladors, els xaramiters, l’Ajuntament i les diferents associacions culturals implicades. Som conscients que, després d’un segle, no podem recuperar la festa tal i com era amb total exactitud. Hem intentat acomodar tots els elements que hem pogut arreplegar i adaptar-los al context actual. Aquest és un punt de partida i es poden millorar diferents aspectes any a any. 
Biar pot estar ben devanit del seu patrimoni de festes i tradicions. En mans del poble està conservar i engrandir aquest ric patrimoni. Esperem que els Balls del Jesús tinguen una bona acollida i que consoliden el seu lloc dins el calendari festiu de la nostra vila. 
Joan-Antoni Cerdà i Mataix
Taula dels Balls del Jesús


1ª Part Nit d'Albaes:


1ª Festa dels Balls del Jesús, Nit d'Albaes, Biar, 06/01/17 from Intercomarcal TV on Vimeo.

2ª Part Nit d'Albaes:


2ª Festa dels Balls del Jesús, Nit d'Albaes, Biar, 06/01/17 from Intercomarcal TV on Vimeo.


Balls del Jesús:


Els Balls del Jesus, Biar, 07/01/17 from Intercomarcal TV on Vimeo.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Biar

Carnestoltes a Biar

Documentación presentada por registro de entrada del Ayuntamiento de Biar por la Junta Directiva Club Ciclista de Biar que tacha al alcalde de "irresponsable, maleducado y mentiroso"

Comunicado de alcaldía en respuesta a las manifestaciones vertidas por la Comisión organizadora de la Marcha BTT del Club Ciclista de Biar

El Club Ciclista de Biar informa de la no organización para 2018 de la Marcha BTT “Serra de Biar”

Comunicat de Coalició Compromís Biar sobre la Comissió Organitzadora de la Marxa BTT

El restaurante El Solet de Biar recibe el primer premio de su categoría en el concurso GastroCastalla

Nota informativa uso de la pólvora en Biar

Es presenten les activitats de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu que té a Biar com a seu comarcal

Campanya d'Ambliopia 2018 a Biar

Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en