Aparèixen objectes a una fornícula a la Torreta Medieval

08-11-2017   |  Visitas:146

NOTA DE PREMSA DE BIAR
El passat dia 18 d'octubre a Biar en les obres de restauració la Torreta Medieval de Biar, es van trobar dins d'una fornícula *tapiada una sèrie d'objectes d'interès històric. Entre ells cal destacar l'aparició de documents en paper manuscrits i d'impremta, un gravat religiós; peces ceràmiques, dos llenços religiosos (S. José i la divina Pastora), peces populars d'indumentària tradicional del segle XIX, juntament amb objectes d'ús quotidià i rams i cistelles amb plantes aromàtiques. Fins a Biar es va desplaçar la Directora General Carmen Amoraga per a veure en primera persona dita troballa i indicar les línies d'actuació per part de la Conselleria de Cultura. Tot seguit la Regidoria de Patrimoni del M.I. Ajuntament de Biar va procedir a elaborar el catàleg de tots aquests objectes a càrrec de l'arqueòloga Ruth Falcó. Com a primera hipòtesi d'estudi es va arribar a la conclusió que per la tipologia de la indumentària i les dates dels documents aquest conjunt es podia datar al voltant de la primera meitat del segle XIX. Vist l'interès de les peces i la particularitat de la troballa des de la Conselleria de Cultura i Patrimoni es van interessar a estudiar i conservar aquesta troballa.
Ahir dia 6 de novembre la Sotsdirectora de l'Institut Valencià de Conservació, restauració i Investigació, juntament amb altres membres de l'Institut, van visitar Biar per a observar de primera mà tots els objectes. Com a primera mesura d'acció des de la *Consellería s'ha procedit a la restauració de tots els documents de paper que han aparegut: un gravat del Crist del Salvador, diversos documents notarials un datat en 1795 i un altre en 1811; diverses fulles impreses de naturalesa religiosa; una retallada d'un pamflet polític del segle XIX; diversos fragments de documents manuscrits del segle XIX, i tot açò juntament amb un portacigarrets de pell amb paper de fumar de la fàbrica Brutinel d'Alcoi i una cartera de pell. A més, cal destacar especialment un plànol policromat del Penyal de Gibraltar del segle XIX amb diverses informacions geogràfiques, militars i navals.
Tots aquests objectes seran restaurats per la Conselleria per a poder estudiar-los i entendre amb més detall la importància d'aquesta troballa per a Biar i per al procés de restauració de la Torreta.
Joan Lluís Escoda Parra com a Regidor de Cultura, Patrimoni i Tradicions destaca la importància d'aquesta troballa per a Biar, ja que ens permetrà conèixer una part oculta de la seua història que posarà més valor a la Restauració de la Torreta. Aquesta troballa parlarà en primera persona de la vida del monument i segurament aportarà informació sobre alguns fets històrics que van esdevenir a Biar. Des de l'Ajuntament i la regidoria volen agrair el treball i l'interès de la Conselleria. Les despeses de restauració de tota la documentació es realitzaren a parts iguals per la Conselleria i per l'Ajuntament de Biar.
En les fotos apareixen Julio L. Sanjuán Martínez Alcalde de Biar, Joan Lluís Escoda Parra Regidor de Cultura, Patrimoni i Tradicions, Ruth Falcó Arqueòloga juntament amb els responsables de l’Institut Valencià de Conservació, restauració i Investigació la Subdirectora Gemma Contreras Zamorano Sotsdirectora de l'Institut Valencià de Conservació.


Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Biar

Programa de fomento del empleo en Biar

Desfilada Infantil amb motiu del Mig Any Fester

Desfilada del Mig Any Fester.

Aparèixen objectes a una fornícula a la Torreta Medieval

Programa "Actualidad Política" amb Joan Lluís Escoda

"Actualidad Política" con Cristina Hernández

Informació Deportiva del equips de Biar

Resultats i Classificacions de futbol

Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones en Biar

Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en