El MUA inaugura demà una exposició en homenatge a Miguel Hernández en el 75 aniversari de la seua defunció

10-10-2017   |  Visitas:92

L’any 2017 es compleixen 75 anys de la mort del poeta i dramaturg oriolà Miguel Hernández, i, amb aquest motiu, la Comissió Cívica d'Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha programat diferents activitats commemoratives entre les quals s’inclou l’exposició "Homenatge a Miguel Hernández 75x75”. La mostra s’inaugura demà dimecres 11 d’octubre, a les 19 hores, al Museu de la Universitat d’Alacant (sala El Cub) i romandrà oberta al públic fins al 19 de novembre. El vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, i la comissària de l’exposició, Carmen Jorques, inauguraran aquesta exposició dedicada a Miguel Hernández, el seu temps i el seu llegat.

Els organitzadors afirmen que “els poemes i els textos de Miguel Hernández han sigut els principals catalitzadors creatius de les propostes i, a la unitat temàtica s’afig la unitat de format, 75 per 75 cm”. La comissió cívica també destaca la diversitat d’aquesta proposta expositiva, ja que es tracta d’una mostra conjunta del treball de molts artistes que no solament acull diferents vessants de les Arts Plàstiques (pintura, escultura, ceràmica, infografia, fotografia, vídeo art, etc.), sinó que també incorpora diversitat de suports, tècniques, estils, trajectòries professionals i propostes. A més de la unitat temàtica i la diversitat, caracteritzen aquesta exposició el caràcter didàctic (cada obra s’acompanya d’un text que explicita aquests "catalitzadors", com també textos i poemes de Miguel Hernández que proporcionen algunes “claus interpretatives”) la implicació ciutadana (participen artistes, poetes, crítics d’art, historiadors, correctors lingüístics, traductors, escriptors, autoritats i estaments), i el caràcter itinerant d’aquesta (les obres s’han cedit a la Comissió Cívica per a la seua exhibició durant l’any hernandià 2017 en diferents espais de la Comunitat Valenciana).

El recorregut expositiu es planteja a través de tres zones diferenciades: Una primera zona documental que inclou sis panells sobre l’època, la vida i l’obra de Miguel Hernández, dues vitrines amb llibres i documentació gràfica i el que la comissió ha anomenat la "raó crítica", que integra dotze cartells amb reflexions d’escriptors, poetes, periodistes, crítics, acadèmics i artistes sobre Miguel Hernández, Art i Societat. El segon apartat és una referència retrospectiva a l’exposició celebrada l’any 1992, amb motiu del 50 aniversari de la mort de Miguel Hernández, amb gravats calcogràfics i documents artístics d’alguns artistes participants en l’Exposició 50x50. I, per a finalitzar, el tercer espai inclou els treballs de 130 artistes plàstics, amb obra nova original acompanyats del seu text d’ancoratge. La zona central consta d’escultures sobre pedestals.Comissió Cívica d’Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica

Fa més d’una dècada que es va constituir la Comissió Cívica d’Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica. Els integrants d’aquesta, organitzacions polítiques i sindicals, entitats cíviques i ciutadans a títol personal, van decidir impulsar la seua activitat plenament convençuts que la democràcia no es pot construir sobre l’oblit. Per aquest motiu, un dels primers objectius va ser identificar, fer visibles i posar en valor els "llocs de la memòria democràtica de la ciutat". Una ciutat que va tenir un protagonisme indiscutible en els dies finals de la Guerra Civil, quan el port va representar l’última esperança per als defensors de la República, assetjada pels rebels que s’havien alçat en armes contra el legítim govern republicà.

Des d’aleshores fins a avui, la Comissió ha desenvolupat nombroses activitats i ha impulsat actuacions administratives i jurídiques que han instat els tribunals a anul·lar la condemna a mort del poeta Miguel Hernández, com també les sentències dictades pels consells de guerra franquistes. A més, ha desplegat una labor de sensibilització incansable sobre la necessitat d’escometre polítiques públiques dirigides al coneixement de la nostra història i al foment de la memòria democràtica amb actuacions a nivell municipal, estatal i europeu, com la visita feta al Parlament l’any 2014 o les vint edicions de l’exposició “100 Artistes Solidaris”.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

Comienza el Ciclo de Cine en versión original siguiendo el camino de Sofía Coppola

Mañana comienza la nueva programación cultural de la UA el concierto de la Coral Monfortina y la Coral UA

Aguas de Alicante y SEO-Alicante se suman a un proyecto de investigación de la UA sobre aves migratorias en la Isla de Tabarca

La Universitat d’Alacant lliura a Càritas el xec solidari del Concert de Nadal de l’OFUA

Mariano Sánchez Soler y su “Cuarteto de Alacant” llenan la Sede Ciudad de Alicante de la UA

La Universidad de Alicante estudia los efectos del cambio climático en la Font Roja

El catedràtic de la Universitat d'Alacant José Siles presenta el llibre "Kartápolis, la enfermera del San Simón"

El catedràtic de la UA Augusto Beléndez, nou director de la Revista Española de Física de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF)

Les Tertúlies de Cinema de la Seu Ciutat d'Alacant dediquen dues sessions als Goya i als Oscar

Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en