La Universitat d'Alacant lluita contra les pseudociències en el V Curs Internacional “La ciència pren la paraula”

25-07-2017   |  Visitas:206

Després de les polèmiques declaracions del presentador de TVE Javier Cárdenas advocant per evitar pràctiques avalades pel coneixement científic i la idea no contrastada sobre possibles riscos de l'ús de la ciència, arriba el torn al govern valencià. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat valenciana remetia aquest dilluns 24 una instrucció a tots els departaments de salut per a recordar que l'homeopatia està exclosa de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut (SNS) i que la seua promoció i desenvolupament en centres sanitaris públics estan prohibits. L'aposta de la conselleria passa per una assistència sanitària basada en l'evidència científica i per no substituir tractaments amb una eficàcia demostrada per altres d’alternatius.

Al marge de les prohibicions i consells, l'alerta salta davant una població immersa en el desconeixement científic. Per a prevenir aquests riscos per a la salut de la població s'ha d'impulsar la cultura científica. En aquestes iniciatives per a fomentar i fer créixer la cultura científica està sensibilitzada la catedràtica de Física Aplicada de la Universitat d'Alacant i divulgadora científica, Isabel Abril, amb la posada en marxa de diferents activitats cada any. Una d'aquestes activitats, el V Curs Internacional «La ciència pren la paraula: els problemes socials de les pseudociències en l'era de la informació», se celebrarà del 6 al 8 de setembre de 2017 en la UA.

El curs inclou un ampli programa que pretén desmuntar mites sobre els transgènics, mòbils i wifis, extraterrestres i càncer, a part de denunciar la mala praxi d'alguns professionals de la sanitat i xarlatans que intenten vendre remeis miraculosos per a qualsevol malaltia. A més, alerta com algunes sectes utilitzen temes de salut per a enganyar la gent i obtenir adeptes als quals estafen impunement. També es tractarà sobre els missatges alarmistes que moltes persones i empreses llancen sobre diversos productes químics i la importància de la divulgació, de la mateixa ciència i com aquesta ha tingut un paper fonamental en les nostres vides. Per fer-ho comptarà amb divulgadors i investigadors científics com Daniel Torregrosa, José Pío Beltrán, Alberto Nájera López o la doctora honoris causa per la UA i directora del CNIO, María Blasco Marhuenda.

Isabel Abril, directora del curs, assenyalava en una edició passada com l'interès per distingir ciència de pseudociències és comú a totes les edats i condicions, i apuntava que «l'any passat vam tenir alumnes d'instituts, de la Universitat Permanent, estudiants de totes les branques del saber universitari. La transversalitat del curs i els seus assistents afavoreix la discussió i la posada en comú de conclusions».

Plantejat per a professionals tant de ciències com de lletres, inclou un temps de discussió després de cada conferència perquè tots els assistents puguen preguntar i donar la seua visió dels temes que s’hi tractaran. Es podrà realitzar de forma presencial, no presencial i no presencial en diferit, segons es trie a través de la pàgina d'inscripció de cursos d'estiu de la Universitat d'Alacant.

Patrocinat per la Càtedra Telefònica: Impacte de les Tecnologies del Llenguatge Humà en la Inclusió Social; el Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA; l'Institut d’Estudis Catalans i ARP-Societat per l'Avanç del Pensament Crític.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

El rector inaugura este martes la II Jornada Internacional sobre Denominaciones de Origen de la Universidad de Alicante

La Sede de la UA acoge la presentación de la obra "Un gaucho de Almería en el puente del Inca"

Jorge Pereira assumeix la direcció de la Càtedra Pedro Zaragoza Orts d'Estudis Turístics de la UA

La Universitat d'Alacant obri el primer termini de preinscripció per als màsters oficials

La Universidad de Alicante estudia los efectos del cambio climático en la Font Roja

La Universidad de Alicante acoge el II Congreso Internacional de Sociología y Antropología del Turismo con más de 200 participantes

Los Premios del Consejo Social de la Universidad de Alicante se entregarán el próximo 15 de mayo en la EUIPO

Visita al Museo de la Universidad de Alicante.

El catedràtic de la UA Augusto Beléndez, nou director de la Revista Española de Física de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF)

Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en