La Universitat d'Alacant reconeix l'aportació de Margo Glantz a la literatura amb la investidura com a doctora honoris causa

09-11-2017   |  Visitas:260

L'escriptora mexicana ha entrat a formar part del claustre de doctors en un acte celebrat en la seu Ciutat d'AlacantAlacant. Dimecres, 8 de novembre de 2017


L'escriptora mexicana Margo Glantz ha rebut aquest dimecres, de la mà del rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, els atributs que la converteixen en nova integrant de l'il·lustre claustre de doctors de la UA: la medalla, el birret, l'anell i el llibre de la ciència, en un acte que s'ha celebrat a les 12 del migdia a la sala d'actes de l'edifici de Sant Ferran, 40 de la seu de la Ciutat d'Alacant.

Manuel Palomar ha destacat de Margo Glantz «el compromís i la continuada relació i col·laboració amb la Universitat d'Alacant al llarg dels anys en diferents etapes i activitats» i ha posat l'èmfasi principalment en els valors que l'acrediten per a fer-se valedora de la investidura com a doctora honoris causa «que ha demostrat amb escreix en la seua vasta i prolífica obra literària i periodística, però especialment per l'heterodòxia d'aquesta i la seua modernitat, que es fa palesa en la seua contínua curiositat i a través del seu ús de les xarxes socials com una eina més en el seu treball», a més d'assenyalar que l'escriptora és «un referent en el cànon de la literatura en llengua espanyola». El rector ha destacat que aquest acte «significa, a més, un reforç del compromís de la Universitat d'Alacant amb la internacionalització, especialment amb l’Amèrica Llatina i, més concretament amb Mèxic» i que es demostra dia a dia a través del Campus Iberoamericà; la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes o el Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti, a més dels nombrosos convenis i projectes de col·laboració amb institucions acadèmiques i investigadores.

La catedràtica de Literatura Iberoamericana de la Universitat d'Alacant, Carmen Alemany, ha sigut l'encarregada d'exercir de padrina i pronunciar la laudatio amb la qual ha glossat la figura i obra de l'escriptora mexicana. Un discurs en el qual Alemany ha realitzat un extens repàs de la figura de Margo Glantz, tant en la seua vessant personal com en la professional i ha detallat la relació que manté amb la Universitat d'Alacant i amb l'escriptura.

En la seua intervenció, la catedràtica de la UA, ha qualificat a Glantz d’«assagista dissident» i «narradora heterodoxa». Dos adjectius que descriuen la seua aposta i compromís per la modernitat i les «noves formes d'escriptura» que es plasmaven a través dels escriptors emergents i quasi adolescents de principis dels setanta. I heterodoxa per la seua obra tan variada, per la qual han desfilat infinitat de temàtiques, «el resultat és obra activa, arriscada, propositiva, divergent, heterodoxa, contestatària; una narrativa que se situa fora de tot encasellament i que es posiciona en una literatura d'avançada; una obra ficcional que es pot llegir com un tot», ha dit tot remarcant «l'eterna circulació dels escrits».

Alemany destaca que Glantz denomina als textos fissures, una forma d'entendre la realitat i que permet a l'autora mexicana apuntar-se al món a través de qualsevol interstici, com és el cas de les xarxes socials en l'actualitat, un nou món que «intente investigar» i al qual descriu com «mancat totalment de jerarquia», en què «coincideixen i conviuen notícies de rang molt diferent, coses veritablement terribles, com la guerra química a Síria, amb el divorci d'una parella d'actors».

La cerimònia ha aplegat experts de tot el món tant en literatura iberoamericana com en l'obra de Glantz, la qual, durant la seua intervenció, ha il·lustrat els presents amb un assaig en què ha fet un recorregut pels «somnis, vaticinis, oracles, profecies i narcisismes» de diferents autors, com Calderón de la Barca, María de Zayas o Ovidi, tots ells essencials en la seua trajectòria, com ella mateixa ha reconegut.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

Comienza el Ciclo de Cine en versión original siguiendo el camino de Sofía Coppola

Mañana comienza la nueva programación cultural de la UA el concierto de la Coral Monfortina y la Coral UA

Aguas de Alicante y SEO-Alicante se suman a un proyecto de investigación de la UA sobre aves migratorias en la Isla de Tabarca

La Universitat d’Alacant lliura a Càritas el xec solidari del Concert de Nadal de l’OFUA

Mariano Sánchez Soler y su “Cuarteto de Alacant” llenan la Sede Ciudad de Alicante de la UA

La Universidad de Alicante estudia los efectos del cambio climático en la Font Roja

El catedràtic de la Universitat d'Alacant José Siles presenta el llibre "Kartápolis, la enfermera del San Simón"

Les Tertúlies de Cinema de la Seu Ciutat d'Alacant dediquen dues sessions als Goya i als Oscar

Oberta la matrícula per a una nova edició de Tallers de llengües i cultures de la UA

Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en