Les universitats públiques valencianes compensen la caiguda dels ingressos públics durant la crisi amb recursos propis, que ja suposen el 23,2% del total

06-11-2017   |  Visitas:204

Millora l’atracció d’estudiants: el percentatge d’estrangers de grau creix fins a representar el 4,5% del total i arriba al 21% el nombre dels que procedeixen d’una altra provínciaValència. Dilluns, 6 de novembre de 2017

Els ingressos totals de les universitats públiques valencianes es van retallar un 21,6% en sis anys: des dels 1.390 milions d’euros disponibles l’any 2009 fins als 1.088 milions que es van comptabilitzar el 2015 (xifres en euros corrents). Segons la informació disponible en l’última actualització de la plataforma SIUVP (Sistema d’Indicadors de les Universitats Valencianes Públiques), els recursos procedents de les administracions central i autonòmica es mantenen com la font d’ingressos principal. No obstant això, el pes d’aquests fons públics sobre el total d’ingressos de les universitats ha caigut del 79,8% del 2009 al 70,7% del 2015.

Davant d’aquestes xifres, els recursos que obtenen aquestes institucions per la seua activitat pròpia (procedents de taxes, preus públics, ingressos patrimonials i per alienació d’inversions reals, així com els recursos captats d’empreses privades) han incrementat el seu pes sobre el total de recursos, del 15,6% de 2010 al 23,2% que representaven l’any 2015.

La pàgina web de SIUVP, que inclou informació de les 5 universitats públiques valencianes, acaba de revisar 52 dels 63 indicadors que ofereix. En concret, s’han vist afectats per aquesta actualització les seccions completes d’Accés Universitari, Estudiants, Rendiment Acadèmic i Dades Econòmiques i, parcialment, les seccions d’Internacionalització, Recursos Humans i Investigació i Transferència.

Les últimes dades disponibles revelen l’aposta de les universitats valencianes per la internacionalització i l’atracció d’estudiants tant nacionals com estrangers. Aquests últims ja són el 4,5% del total d’alumnat matriculat en estudis de grau, davant del 3,8% del curs 2012/2013. A més, el 21,4% dels universitaris, tant de grau com de màster, inscrits en centres públics valencians estudia en una província diferent de la seua residència familiar, davant del 19% del curs 2012/2013.

Els indicadors inclosos en SIUVP també reflecteixen els esforços de les universitats valencianes en matèria d’investigació i transferència. Els projectes o treballs d’investigació i desenvolupament tecnològic contractats per agents privats o procedents de convocatòries públiques s’han convertit en una font destacada d’ingressos, ja que suposen el 15,4% dels recursos totals de les universitats públiques valencianes el 2015. A més, s’aprecia un augment del nombre d’articles científics publicats per professor doctor (111,9 per cada 100 professors doctor equivalents a temps complet el 2015, davant del 105,2 en 2012) i en les patents registrades (12,6 per cada mil professors en 2015, davant de 9,5 l’any 2012).

La plataforma SIUVP permet consultar les dades d’un curs acadèmic concret, i també extraure l’evolució temporal d’aquest mateix indicador durant els últims anys. També és possible personalitzar la consulta a partir de l’elecció d’una universitat concreta o el sistema en general i, en alguns indicadors, el detall per branca d’ensenyament o titulació.

La informació recollida en la base de dades de SIUVP, resultat del treball conjunt de les universitats públiques valencianes i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), abraça des dels aspectes més purament acadèmics, com l’oferta i la demanda docent, fins a les dades econòmiques més concrets sobre els recursos i els resultats de l’activitat de cada universitat.

Aquesta plataforma agrupa les 5 universitats públiques valencianes: Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat Politècnica de València i Universitat de València.

Tots els indicadors es poden consultar en www.siuvp.es.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

Comienza el Ciclo de Cine en versión original siguiendo el camino de Sofía Coppola

Mañana comienza la nueva programación cultural de la UA el concierto de la Coral Monfortina y la Coral UA

Aguas de Alicante y SEO-Alicante se suman a un proyecto de investigación de la UA sobre aves migratorias en la Isla de Tabarca

La Universitat d’Alacant lliura a Càritas el xec solidari del Concert de Nadal de l’OFUA

Mariano Sánchez Soler y su “Cuarteto de Alacant” llenan la Sede Ciudad de Alicante de la UA

La Universidad de Alicante estudia los efectos del cambio climático en la Font Roja

El catedràtic de la Universitat d'Alacant José Siles presenta el llibre "Kartápolis, la enfermera del San Simón"

Les Tertúlies de Cinema de la Seu Ciutat d'Alacant dediquen dues sessions als Goya i als Oscar

Oberta la matrícula per a una nova edició de Tallers de llengües i cultures de la UA

Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en