Més d’un centenar de participants en el curs de la UA i l’ICALI sobre els reptes de la responsabilitat penal de les persones jurídiques

06-07-2017   |  Visitas:81

Amparo Navarro, vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement; Fernando Candela, degà de l’Il·lustre Col·legi Provincial d’Advocats d’Alacant, (ICALI); Isidoro Blanco, director del curs i catedràtic del Departament de Dret Internacional Públic i Dret Penal de la UA; i Ignacio Gally, codirector del curs i diputat de l’ICALI, han inaugurat aquest matí en el campus de la UA el curs d’estiu “Compliance penal: qüestions actuals i reptes per a la responsabilitat penal de les persones jurídiques”.

El curs, amb un gran èxit de participació amb més d’un centenar d’inscrits, tracta entre avui i demà la nova regulació de la responsabilitat penal de les persones jurídiques després de la reforma del Codi Penal per la Llei Orgànica 1/2015. Com comenten els organitzadors, aquesta proposta estiuenca permet analitzar, tant des del punt de vista legal com a jurisprudencial, els requisits i els efectes que té un Pla de Prevenció de Delictes dins d’una empresa.

El degà de l’ICALI ha afirmat en la seua intervenció que “la temàtica del curs no està centrada en una visió de futur, sinó que tracta una realitat que afecta avui les persones jurídiques i que suposa un nou camp de treball per als advocats”.

Els Planes de Prevenció Penals per a empreses impliquen una anàlisi dels riscos dins de l’estructura i el funcionament de l’empresa, com també de la hipotètica comissió de delictes en els quals el Codi Penal estableix la responsabilitat penal de la persona jurídica, com per exemple, el frau fiscal, el blanqueig de capitals, delictes contra el medi ambient o estafa, entre d’altres.

Després de fer una anàlisi de riscos, dins d’un pla de prevenció de delictes es prenen mesures, s’adapten protocols i sistemes d’actuació i funcionament que tenen com a finalitat evitar la comissió de delictes dins de l’empresa, tant pels directius i representants com pels empleats o dependents d’aquests.

L’adopció d’un pla de prevenció de delictes dins d’una empresa pot portar amb si l’exempció de responsabilitat penal per a l’empresa. Per tant, la implementació d’aquest té una doble finalitat. D’una banda, una actuació dins de l’empresa d’acord amb la Llei per a evitar que dins de l’activitat empresarial es puguen cometre delictes. I, a més, que dins d’un procediment judicial obert es puga aconseguir que l’empresa quede eximida de responsabilitat penal, sempre que es demostre que el pla de prevenció de delictes implementat dins de l’empresa amb anterioritat a la comissió, resulta eficaç des d’un punt de vista teòric.Programa complet:

https://web.ua.es/va/verano/2017/campus/compliance-penal-cuestiones-actuales-y-retos-para-la-responsabilidad-penal-de-las-personas-juridicas.html

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

Magisteri Educació Primària de la Universitat d’Alacant gradua 338 estudiants demà dijous i el divendres

La Universitat d'Alacant reunirà demà estudiants i empresaris de la província

La UA commemora demà el Dia Europeu de les Llengües amb un ampli programa d'activitats

La UPUA programa una jornada amb experts en alimentació i nutrició per a commemorar el Dia de les persones majors

La UA se suma al “Repte de la fruita” el Dia de les Universitats Saludables

"Món i Formes del Flamenc" ret homenatge a Miguel Hernández en la seua nova edició

El fill que vull tindre, d’El pont flotant, al Paranimf de la UA

La Universitat d’Alacant ret homenatge a Miguel Hernández amb les jornades que commemoren deu anys de la Canyada Real en el Campus

Eduardo Roca obri la XXCI edició del màster de Tributació de la Universitat d’Alacant

Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en