Laliança entre FRV i Vectalia per a un transport urbà sostenible impulsat per hidrogen verd es posiciona com un ferm candidat al finançament dels fons Next Generation EU
Aquesta iniciativa contribueix activament a la descarbonització del transport i impulsa el primer projecte que planteja la utilització de lhidrogen verd a una gran escala en làmbit de la mobilitat urbana
Alacant. Dimecres, 16 de juny del 2021
Fotowatio Renewable Ventures (FRV), parteix dAbdul Latif Jameel Energy i un dels líders mundials denergies renovables i la companyia de mobilitat alacantina Vectalia, han segellat un acord per a la integració de lhidrogen verd com a combustible per a una part de la flota dautobusos que presta el servei de transport públic a la província dAlacant. El projecte, que aspira al finançament dels fons Next Generation EU, és el primer que planteja la utilització a gran escala dhidrogen verd com a combustible en lestratègia de descarbonització del transport.
Per a celebrar la posada en marxa daquesta iniciativa pionera, les dues companyies han fet un acte al campus de la Universitat dAlacant (UA) que ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat, Amparo Navarro, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Comunitat Valenciana, Arcadi España. A lacte, hi han acudit també un important nombre dalcaldes i regidors de mobilitat de diversos municipis alacantins, representants daltres empreses i professors del campus.
Durant lesdeveniment, els assistents han tingut loportunitat de fer el primer trajecte de tota la Comunitat Valenciana amb un dels autobusos impulsats per hidrogen verd; el model H2.City Gold de CaetanoBus, el major fabricant dautobusos de Portugal, que ha tingut la cortesia doferir el vehicle per a locasió. Lautobús, emmarcat dins de laliança de FRV i Vectalia, ha completat un recorregut simbòlic dins del perímetre del campus de la Universitat dAlacant.
En lacte de presentació, Arcadi España, conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha destacat ha destacat «linterès de la Comunitat Valenciana en el camí cap a la transició ecològica, concretament en matèria de descarbonització de la mobilitat, i en la creació dun corredor verd». El conseller ha volgut agrair, a més, «el compromís manifestat per FRV i Vectalia per a desenvolupar un model de mobilitat cada vegada més responsable, sostenible i respectuosa amb el medi ambient».
Per la seua part Amparo Navarro, rectora de la UA, ha declarat que «des de la Universitat dAlacant ens sentim tremendament orgullosos de poder acollir un esdeveniment amb un significat simbòlic tan important per a la nostra Comunitat Autònoma. Laliança entre FRV i Vectalia per a la integració de lhidrogen verd en el transport públic ens situa davant duna realitat en matèria de mobilitat sostenible que semblava una utopia tan sols uns pocs anys arrere i que, gràcies a la investigació, el desenvolupament i laposta per tecnologies netes, ens permet avui mirar amb esperança el futur de la mobilitat».
Felipe Hernández, director dEnginyeria i de FRV-X de FRV, ha assenyalat que amb aquest projecte de la mà de Vectalia «tenim loportunitat de reunir la producció dhidrogen verd amb la demanda existent que, confiem, que samplie progressivament en els pròxims anys per a continuar en la senda de la tan necessària transició energètica que, des de FRV, tenim lambició de liderar a nivell global».
Rubén Darío Urrestarazu, director dInnovació i Projectes de Vectalia, ha volgut subratllar el caràcter «obert i integrador» de lacord entre FRV i Vectalia; un projecte col·laboratiu que vol «incorporar noves aliances estratègiques amb organitzacions en lavantguarda de la cadena de valor de lH2 verd, des de la generació i producció fins als usos finals». De fet, la iniciativa compta amb cartes dadhesió dels rectors de les dues Universitats, de les conselleries de Mobilitat i dInnovació, de lAjuntament dAlacant, de lAutoritat Portuària, lInstitut Tecnològic de lEnergia, i també diverses empreses com les navilieres Baleària i Boluda.
El projecte presentat preveu la construcció duna planta dhidròlisi de 10 MW alimentada amb una planta fotovoltaica i una hidrogenera que permetrà el proveïment de carburant daproximadament 80 autobusos, previstos en la primera fase. Gràcies a la tecnologia que tracciona la mobilitat amb aquest combustible net, els autobusos tindran una autonomia de 400 km i cobriran rutes interurbanes entre Alacant i els municipis pròxims, que evitaran lemissió de més de 75 tones de CO%u2082 a latmosfera, només en la fase inicial.
Sobre FRV
FRV, parteix dAbdul Latif Jameel Energy, és una companyia líder mundial en el desenvolupament denergia renovable. En línia amb la nostra ambició de continuar liderant la transició global cap a un futur energètic més sostenible, FRV ha passat de ser només un desenvolupador, a convertir-se en productor independent denergia.
Tenim lobjectiu de ser la plataforma principal dinfraestructura i energia verda del món. Per això, per a dur a terme aquesta visió estratègica, hem accelerat el nostre creixement gràcies al retorn de les nostres activitats, la contribució dels accionistes i la rotació dactius a través de la venda de participacions minoritàries. A conseqüència daixò, la companyia espera una inversió de més de mil cinc-cents milions de dòlars amb lobjectiu de duplicar la capacitat total instal·lada, i passar de 2 GW lany 2021 a 4 GW el 2024.
Sobre Vectalia
Vectalia és una empresa especialitzada en la mobilitat i en els serveis, que desenvolupa lactivitat a Espanya, França i el Marroc. Més de 100 anys dactivitat confereixen al grup una experiència i un ampli coneixement de la gestió dels serveis de qualitat enfocats a làmbit privat i municipal. Vectalia transporta més de 65 milions de viatgers cada any i la cartera de clients empresarials que té supera els 1.500, tant en el sector públic com privat. Amb una plantilla de més de 3.500 empleats, lempresa, amb seu a Alacant, aposta pel talent jove i la formació, a través de dues Càtedres adscrites a la Universitat dAlacant i la Universitat Miguel Hernández dElx.