Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Muro d´Alcoi

La Unió Musical de Muro oferirà la versió per a concert del musical Balansiyyà

La Unió Musical de Muro oferirà la versió per a concert del musical Balansiyyà

La Unió Musical de Muro oferirà la versió per a concert del musical Balansiyyà, compost pel director i compositor murer José Rafael Pascual Vilaplana.

Participaran com a protagonistes principals Marina Penas (soprano), Marc Parejo (tenor), i Sergi Albert i Pedro Pomares (barítons). La Banda de la Unió Musical de Muro estarà acompanyada pel Cor Discantus de Múrcia, tots sota la direcció del mateix autor del musical, José Rafael Pascual Vilaplana.

Aquest projecte va començar en 2001, quan l’argentí Carlos Veiga, després d’escoltar un CD amb música del compositor de Muro, li va cridar per a encarregar-li que musicalitzara aquesta història. En 2006 es va estrenar en el Teatre Principal de València, amb la Banda Primitiva de Llíria.

En paraules del compositor murer Jose Rafael, el musical Balansiyyà ens proposa un viatge per la història dels nostres pobles en època de Reconquesta. Un viatge que ens fa reflexionar en la condició humana, en les seues grandeses i en les seues misèries. Com en el teatre clàssic, assistim a la lluita dels homes contra el seu destí. Però …l’aigua sempre porta cap a la mar….

Des de la idea original de Gonzalo Iranzo, el guió i les lletres elaborades per Carlos Veiga ens condueixen per l’època de la Reconquesta cristiana. Tots els personatges van existir en el segle XIII, però les seues accions han sigut mutades per l’art de la literatura. En plena Reconquesta de la ciutat de València, el fill de Jaume I coneix a un bella donzella, filla d’un musulmà (el rei de València) i d’una jueva. Cap dels dos confessa la seua condició de príncep, però sorgeix l’amor, el vertader, el que no sap de llinatges ni de riqueses. Però el destí els té reservat un tràgic final en el qual només venç aqueix sentiment d’amor. I tot això emmarcat amb la música de banda. L’orquestra de vents i percussió utilitzada en diferents combinacions i tímbriques per a un millor acostament a l’ambient dramatúrgico.

Escriure la partitura de Balansiyyà va suposar tres anys de la meua vida en estreta col·laboració amb Carlos Veiga, autor de les lletres. En ella s’endevinen influències de la Música de la Festa de Moros i Cristians, així com de la més pura música escènica de diferents estils i de diverses estètiques.

El musical Balansiyyà es va estrenar en el Teatre Principal de València el mes de juny de 2006. Després va tindre representacions en el Teatre de Rabat (el Marroc), en el Teatre Gran Via de Madrid i en el Teatre Municipal de Torrevieja. Ara es presenta en una versió de concert més reduïda que l’original. Una manera d’acostar-se a l’esperit de l’obra: un cant per la pau. El desig de tots, la responsabilitat de tots. Que la música ens ajude a proveir-nos de força o almenys ens aporte la tendresa necessària per a continuar somiant amb les utopies que ens mantenen vius.”

Passaren els anys, però Balansiyyà es resistia a quedar tancat en un calaix, i a petició d’un amic, Pascual Vilaplana confecciona una versió reduïda de l’obra, amb 4 solistes, cor i banda, i amb un narrador que ajuda a completar les escenes retallades. Un concert semiescenificat que continua tenint l’essència dels pasdobles murers, i que després de recórrer diverses províncies ara torna a sa casa, a Muro.


235