El Grup d’Intervenció de Crisis de la Facultat de Ciències de la Salut de la UA completa les mesures amb pautes psicològiques per fer front al confinament a casa dirigides a la societat en general.
La Universitat d’Alacant continua treballant per a col·laborar, com a institució estratègica per la formació especialitzada del seu personal, en la gestió de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19. Així, el Grup d’Intervenció de Crisis de la Facultat de Ciències de la Salut de la UA ha elaborat un llistat de recomanacions i pautes psicològiques dirigides a la gestió de l’ansietat en professionals de la salut i membres dels cossos i forces de seguretat de l’Estat, a més d’un segon llistat destinat a la societat en general, per a afrontar el confinament a casa.
Aquest treball s’ha desenvolupat a partir d’investigacions prèvies sobre l’experiència de persones que, de manera voluntària o no (opositors, mariners, presos, malalts amb problemes infecciosos o feble sistema immunològic), han experimentat llargs períodes de confinament en algun moment de les seues vides. També, els consells que segueixen s’han elaborat a partir de diversos estudis d’investigació que aporten evidències sobre les estratègies que poden ajudar les persones a suportar aquesta crisi i a prevenir problemes de salut mental.
Miguel Richart, coordinador del Grup d’Intervenció de Crisis, especialista en psicologia clínica i catedràtic de Mètodes d’Investigació en Ciències de la Salut de la UA, detalla que “el document destinat als professionals que hem creat és nou perquè nhi ha pocs en aquest àmbit, tant en el panorama espanyol com en l’internacional, i són ells els qui estan en primera línia de foc”. Richart explica que ja han testat aquestes pautes amb una vintena de metges i infermeres que estan en primera línia i lhan qualificat de “molt, molt útil” i, afig, “ens han traslladat que s’han sentit molt reconfortats i ens animen a difondrel massivament”. Les recomanacions poden fer-se extensibles al personal dels cossos i forces de seguretat de l’Estat.
En aquests moments “estem elaborant altres documents amb recomanacions per a la gestió del dol en població general i personal sanitari que anirem actualitzant de manera periòdica”, segons informen des del Grup d’Intervenció.
Recomanacions per a la gestió de l’ansietat en professionals de la salut (i membres dels cossos i forces de seguretat de l’estat): https://blogs.ua.es/intervencioncrisis/files/2020/03/Recomendaciones-para-la-gesti%C3%B3n-del-la-ansiedad-en-profesionales-de-la-salud-1.pdf
Recomanacions per a suportar el confinament a casa: https://blogs.ua.es/intervencioncrisis/files/2020/03/Recomendaciones-para-sobrellevar-el-confinamiento-en-casa.pdf
Grup d’Intervenció de Crisis de la Facultat de Ciències de la Salut de la UA
Comença lactivitat el 2011, coordinat per Miguel Richart i Juan Diego Ramos Pichardo, amb un grup de persones voluntàries (alumnes d’infermeria, professorat, personal sanitari, entre altres) però obert a tot aquell que vulga formar-ne part, siga de la disciplina que siga, i que estiga rebent formació per a poder donar suport psicologicoemocional a tota aquella persona o col·lectiu que necessite ajuda en qualsevol situació de crisi (catàstrofes naturals, accidents de trànsit, pèrdues de familiars, malalties tràgiques, etc.). Actualment, el grup està integrat per una vintena de professionals. Des dels seus orígens, s’ha anat reunint una vegada al mes per a compartir experiències, realitzar simulacions i aprendre tècniques de maneig de l’estrès i de relació d’ajuda. Es formen, a més, en tècniques de comunicació verbal i no verbal, escolta activa, comprensió empàtica i comunicació de males notícies. El grup va guanyar el Premi Nacional d’Infermeria en Desenvolupament 2015, en la categoria d’Iniciatives Responsables.