El terreny forestal que es barreja amb vivendes és conegut com a Interfaç Urbana-Forestal. Els disseminats de vivendes, les urbanitzacions i els bordes de la població són exemples dinterfaç que deuen contemplar la seua protecció i prevenció davant el risc dincendis forestals, ja que són zones que suposen un perill potencial i on cal extremar les precaucions per tal de protegir les vides humanes, les propietats i el medi natural.
La preocupació per aquest fenomen ha portat, al Consistori Contestà, a redactar el Pla dActuació Municipal davant el risc dIncendis Forestals així com a la revisió del Pla de Prevenció dincendis Forestals, que ja va ser aprovat l’any 2014, però que calia revisar-lo i adequar-lo a la normativa vigent.
Amb el treball realitzat ambdós plans shan identificat les zones dinterfaç urbana-forestal i sha catalogat les diferents parcelles del terme municipal per tal de notificar als propietaris de les mateixes la seua obligació de mantindre-les netes i en bon estat, així com realitzar les actuacions necessàries per a mantindre els terrenys i la seua massa vegetal en condicions adequades per evitar riscos derosió, incendis, així com danys i perjudicis a tercers o a linterés general, segons està establit en larticle 16 del Reial Decret 7/2015, sobre els deures dels propietaris de solars o sols rurals. A més aquesta obligació es deu fer seguint la normativa de protecció que estableix la legislació, donat que més de la mitat del terme municipal de Cocentaina és sòl forestal sotmés a alguna figura de protecció.
Per tal de complir aquesta obligació, els propietaris de terrenys forestals poden seguir les directrius que marca larticle 33 del PATFOR (Pla de Prevenció dIncendis Forestals de la Comunitat Valenciana), les quals van encaminades tant a la prevenció dels incendis forestals com a facilitar els treballs de protecció i extinció en cas de produir-sen un.
Algunes daquestes directrius són:
Crear un àrea de defensa de, almenys, trenta metres al voltant de les vivendes.
Podar els arbres fins a dos terços de la seua altura i un màxim de tres metres.
Evitar el contacte de la vegetació amb les edificacions, separant les rames de qualsevol tipus de construcció, auxiliar o principal, una distància mínima de tres metres.
No acumular residus o material combustible (llenya, restes de jardineria, i altres.) o situar-los en zones protegides d’un eventual incendi.
Evitar les tanques vegetals com a elements de tancament de parcelles.