Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Els reptes i les estratègies jurídiques per a prevenir i combatre l’antigitanisme, tema central d’un curs d’estiu de la UA

Els reptes i les estratègies jurídiques per a prevenir i combatre l'antigitanisme

L’«antigitanisme» constitueix una forma de racisme històric i estructural contra les persones gitanes, arrelat com un element cultural i present en tots els àmbits de la vida (escolar, laboral, sanitari, institucional, etc.). Per a tractar aquesta realitat, la Universitat d’Alacant organitza el curs d’estiu «L’Antigitanisme en la societat del segle XXI: reptes i estratègies jurídiques per a prevenir-lo i combatre’l».

Dirigit per la professora del Departament de Dret Internacional Públic i Dret Penal de la UA, María del Mar Moya, el curs començarà el pròxim dimecres 14 de juliol a les 9 hores, en format en línia i finalitzarà el divendres 16 de juliol.

Com detallen els organitzadors, el curs «persegueix determinar la realitat històrica, social i criminològica de discriminació que viu el poble gitano amb la finalitat de donar a conèixer l’estratègia legislativa que s’està desenvolupant per a la seua tutela en el marc europeu i nacional, així com els instruments normatius vigents de què disposa aquest col·lectiu per a la defensa dels seus drets davant de qualsevol agressió, fet que els permetria accedir a totes les oportunitats i beneficis del nostre Estat social de Dret i de benestar social i, en definitiva, a una vida en societat més democràtica, de major qualitat i amb menor exclusió i desigualtat social».

El programa aprofundirà en les vies legals vigents per a la denúncia dels delictes de discriminació i revisarà el sistema de protecció a les víctimes a partir de l’Estatut de la Víctima i, en particular, de les gitanes i les pràctiques de Justícia restaurativa desenvolupades en el marc d’aquest estatut.

Per a desenvolupar aquesta temàtica el curs comptarà amb professionals i acadèmics del Dret, polítics i representants d’organismes internacionals, a més d’escriptors i agents socials. El diputat de les Corts Ismael Cortés, José Miguel Sánchez, lletrat del Tribunal Constitucional, i els escriptors Isaac Motos i Luis Marcos Santiago (també advocat), intervindran com a ponents. Entre els representats d’organismes internacionals, el curs comptarà amb les intervencions de M. Ostalinda Maya, en representació de l’Open Society Justice Initiative, i Mercedes Melón, advocada en Open Society Foundations.


245