La Consellera dInnovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, i la rectora de la Universitat dAlacant, Amparo Navarro, han signat la renovació del conveni de col·laboració per a donar continuïtat a la Càtedra de Bretxa Digital Generacional durant lexercici 2021, en un acte al qual també ha assistit la directora general de Lluita contra la Bretxa Digital, María Muñoz, la secretària general de la Universitat dAlacant, Esther Algarra, el vicerector de transformació digital, Rafael Molina, i la directora de la Càtedra, Natalia Papí.
Pascual, ha destacat que «la innovació que volem és una innovació inclusiva, que no deixe ningú arrere, per això és tan important que les persones majors formen part daquesta ciutadania digital». La consellera ha explicat que «és la nostra responsabilitat ajudar les persones grans a integrar-se en la societat digital de manera agradable, veient-ho com una oportunitat per a fer les seues vides més fàcils, i no com un obstacle insalvable».
Per part seua, la rectora de la Universitat dAlacant, Amparo Navarro, ha lloat la idoneïtat daquesta càtedra «en un moment històric com el viscut per la pandèmia que en un altre context històric hauria suposat una desfeta encara més gran». En aquest sentit, la rectora ha assegurat que el nou model relacional implantat en el món post-Covid ha evidenciat lexistència duna doble bretxa digital, generacional i social que requereix un minuciós diagnòstic que permeta detectar recursos que contribuïsquen a pal·liar-la».
Per a fer-ho, en el segon any, la Direcció General de Lluita contra la Bretxa Digital dota amb 30.000 euros el conveni de col·laboració amb la UA, a fi de «continuar el treball ja encetat lany anterior, i aprofundir en el coneixement de la bretxa des de la perspectiva generacional», en paraules de la consellera.
Per tant, durant el 2021, la càtedra continuarà encarregant-se de lestudi de la bretxa digital generacional a la Comunitat Valenciana, aprofundint en els usos de la tecnologia pel que fa a la seua utilitat i context familiar i social, i abordant-ho des dun enfocament intergeneracional.
En particular, saprofundirà en el tipus de dispositiu per a accedir a Internet, amb especial atenció en les aplicacions mòbils relacionades amb la salut i amb la banca, així com les aplicacions de compres per Internet i lús de la videoconferència.
Aquest estudi permetrà observar el nivell de competència digital a la Comunitat Valenciana, per províncies, amb atenció a la relació intergeneracional, així com conèixer els recursos i accions que cal realitzar per a lluitar contra la bretxa digital, amb una atenció especial en la població més gran de 54 anys.
Aquesta càtedra representa un compromís de transferència de coneixement i divulgació per a reduir les distàncies provocades per les diferències en laccés, adquisició de competències digitals i bon ús de les TIC en la població major de la Comunitat Valenciana, «i ens llança una mirada imprescindible per a poder articular polítiques dirigides a acompanyar col·lectius que poden estar en risc de vulnerabilitat», ha conclòs la consellera.
Accions 2021
Tal com ha explicat la directora de la càtedra, la professora de la Universitat dAlacant Natalia Papí, «la proposta de treball per a lany 2021 es concreta en la realització de cinc accions; dues orientades a la investigació, i tres enfocades a la divulgació, revisió i transferència del coneixement».
Les dues accions dinvestigació proposades són: lelaboració dun informe diagnòstic actualitzat, ampliat i centrat en la Comunitat Valenciana sobre aspectes relacionats amb la bretxa digital generacional, mitjançant la realització duna enquesta telefònica a majors de 54 anys i entrevistes semiestructurades a persones majors de 39 anys, amb la finalitat destudiar levolució de la bretxa i detectar noves variables demogràfiques o socioeconòmiques que puguen resultar rellevants.
En segon lloc, selaborarà un document en què sarrepleguen les accions i funcions centrades en la bretxa digital generacional, dutes a terme pels diferents actors de la societat valenciana, essencialment organismes públics, ONG i empreses i corporacions privades, per a proposar una guia que siga una eina de suport per a reduir la bretxa generacional.
Pel que fa a les activitats de divulgació proposades, són: la continuïtat del desenvolupament de la web i les xarxes socials de la càtedra, la celebració dun seminari web per a presentar els resultats de la càtedra i la celebració de la II Trobada de la Càtedra de Bretxa Digital Generacional, durant la darrera setmana de setembre, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones dEdat, que se celebra l1 doctubre.