Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Biar

Entrevista con Clara Abellan. Directora de la Mujer

Entrevista con Clara Abellan. Directora de la Mujer

Les dones que patixen el maltractament a sovint es troben amb la impossibilitat de fer-li front per la mancança d’estabilitat econòmica, d’un lloc de treball, etc. que les permeta independitzar-se del seu agressor ¿Com pot solucionar-se esta situació?

Clara Abellán: La reinserció social de les dones que han sigut víctimes de maltractaments és un dels objectius fonamentals de les polítiques públiques. Som conscients que per aconseguir-ho és necessària la independència econòmica que sols proporciona un lloc de treball.

HAZ CLICK AQUÍ PARA VER EL VÍDEO

Per això la conselleria de Benestar Social convoca ajudes destinades a finançar programes de formació ocupacional dirigits a dones en risc d’exclusió social i víctimes de maltractaments. Este any més de 140 dones han participat en estos cursos, que compten amb una gran inserció laboral.

També existixen ajudes de la conselleria d’Economia destinades a la implantació de Plans Integrals de Treball que garantixen els contractes laborals de sis mesos a un any mitjançant entitats sense ànim de lucre per a este col·lectiu de dones

Els ajuntaments, que moltes vegades s’encarreguen de gestionar directament l’atenció a les víctimes -psicològicament o amb ajudes econòmiques- es queixen de l’escassetat de recursos i mitjans. ¿No pensa que la Generalitat i el Govern Central deurien dedicar més esforços per a solucionar esta lacra?

C.A.: L’atenció a les dones víctimes de la violència de gènere és un assumpte prioritari i així ho demostra el fet que el Govern valencià ha invertit des de l’any 1995 al voltant de 24 milions d’euros per a combatre la violència de gènere, el major esforç de la història en esta lluita.

La conselleria de Benestar Social, des de la direcció general de la Dona, està duent a terme la seua lluita contra la violència que s’exercix contra les dones mitjançant diversos fronts com són els programes d’informació i sensibilització, protecció o les mesures assistencials.

A més de tots estos recursos existents, des de la Generalitat seguim i seguirem treballant en este tema i com a exemple tenim el nou pla de mesures per a combatre la violència per al període 2005-2008, que serà aprovat pel Consell després d’haver dialogat amb tots els agents socials.

La sol·licitud d’una ordre d’allunyament pot tardar més d’un any en concedir-se, ¿com creu que podrien agilitzar-se estos procediments?

C.A.: La concessió d’una ordre d’allunyament és una decisió judicial que requerix tindre en compte molts criteris per adoptar-la. De totes formes, els terminis no són tan llargs. Des de la direcció general de la Dona ajudem a les dones a solucionar tots els tràmits necessaris per a que les sol·liciten, especialment en els centres Dona 24 hores, però no són els únics llocs on les poden demanar.

¿Pensa el Govern valencià implantar la polsera per a controlar als maltractadors com ja ho ha fet l’executiu d’Esperanza Aguirre a Madrid?

C.A.: Nosaltres realitzem polítiques i s’adopten mesures encaminades a protegir fonamentalment a la dona víctima de la violència. En la Comunitat Valenciana hem implantat el sistema de telealarma, que aporta una major seguretat a este col·lectiu.

Des d’ací estarem atents al funcionament d’eixa actuació, ja que qualsevol mètode que servisca per a ampliar la protecció i la prevenció del maltractament serà ben acollit.

La Comunitat Valenciana encara no ha creat una mesa de tolerància zero de la violència de gènere, ¿Està prevista la seua conformació?

C.A.: Com a institució pública responsable de les polítiques de la dona, però fonamentalment com a persones, rebutgem i condemnem qualsevol acte de maltractament contra les dones i exigim la tolerància zero per a esta lacra social. Per això hem posat en funcionament el Pacte Social contra la Violència. A més, a la Comunitat Valenciana contem des de fa temps amb el Consell Valencià de la Dona, un organisme compost per les associacions representatives de les dones valencianes que tenen les funcions de debatre tots els assumptes de polítiques d’igualtat entre hòmens i dones, entre ells la violència de gènere, i en reforçar el caràcter de consens i diàleg que té la política social del Govern valencià, i que sempre ha apostat per la tolerància zero front a la violència.

¿Quina valoració fa de la llei que prepara el Govern central per a erradicar la violència contra les dones?

C.A.: L’acceptació de les esmenes presentades pels grups parlamentaris de l’oposició han millorat sensiblement una llei que va nàixer sense comptar amb el consens de les comunitats autònomes. De totes formes, seguix sent necessari que es concrete la dotació econòmica que va a tindre esta legislació, ja que sense diners és difícil traure avant les mesures efectives. Hem de dir que esta llei recull mesures que s’estan realitzant des de fa temps en la Comunitat Valenciana per a protegir les víctimes de maltractaments.


191