La Universitat d’Alacant i Hidraqua refermen la col·laboració institucional amb una nova iniciativa conjunta: dos cicles de conferències centrats en l’aigua i en els objectius de desenvolupament sostenible que s’impartiran a les Seus Universitàries de Torrevella, Xixona, Oriola, la Vila Joiosa i Petrer, amb un total de 10 conferències.
La Seu Universitària d’Oriola acollirà dues de les conferències d’aquests cicles, que es faran a la Biblioteca Pública i Arxiu Històric Arquebisbe Loazes. La primera tindrà lloc demà dimecres 20 d’octubre, a les 19 hores, amb el títol « Un vaso de agua del grifo, por favor» i serà impartida per David Ribes, responsable-gerent de Qualitat de l’Aigua en Hidraqua Comunitat Valenciana; i Isidoro Andreu, director de Clients d’Hidraqua a la Comunitat Valenciana. Els organitzadors han explicat que «Tenir aigua de consum de qualitat és un dels objectius primordials d’Hidraqua i les seues empreses participades i, com no pot ser d’una altra manera, es duu a terme al llarg del dia una exhaustiva vigilància i control de la qualitat de l’aigua subministrada als clients i les clientes, com també la presa de decisions que permeten a la companyia garantir que l’aigua de consum humà en el municipi és sanitàriament perfecta». Aquesta ponència tractarà la diferència entre el sabor de l’aigua i la qualitat d’aquesta, amb l’objectiu principal d’aclarir molts dubtes respecte al consum d’aigua d’aixeta, sobre la percepció i la valoració de la qualitat i les propietats d’aquesta, i sobretot les creences i els falsos mites sobre la qualitat de l’aigua de l’aixeta. En format «debat obert», aquesta conferència tractarà a més sobre canals d’atenció al client i desenvolupament dels canals no presencials; facturació, com llegir una factura d’aigua, conceptes i taxes o impostos incorporats en la factura d’aigua; i factura digital. Així mateix, s’hi tractaran les diferents modalitats de pagament amb les quals compta la companyia, i també les facilitats que ofereix en el pagament de les factures. Finalment, es presentarà el servei gratuït de Servialertes, per a mantenir comunicacions digitals vinculades al contracte d’aigua, on s’ofereix informació d’especial interès per a tots els clients.
La segona xarrada, el 25 de novembre a les 19 hores, estarà centrada en «Una década para la acción: el valor de los objetivos de desarrollo sostenible», a càrrec d’Amelia Navarro, directora de Desenvolupament Sostenible i Equitat d’Hidraqua a la Comunitat Valenciana. El 25 de setembre del 2015, 193 països van aprovar en l’Assemblea General de la ONU l’Agenda 2030. En aquesta, s’hi estableixen 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible per a erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat com a part d’una nova agenda de desenvolupament sostenible. Cada objectiu té metes específiques que han d’aconseguir-se l’any 2030. Per a aconseguir aquestes metes, han de estar implicats tots els possibles actors: governs, sector privat, societat civil i persones a nivell individual. Amelia Navarro presentarà els principis de la Agenda 2030 i tractarà durant la seua intervenció la importància d’aquests objectius globals en les agendes dels governs a nivell internacional, nacional i local, el paper cabdal de les empreses i exemple d’integració dels ODS en l’estratègia empresarial.
Catalina Iliescu, vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària de la UA, ha subratllat la importància de la col·laboració entre la UA, a través de la Seu Universitària de Torrevella, i Hidraqua, «que ara s’amplia gràcies al nou conveni que vam signar el mes de juliol passat per al desenvolupament dels dos cicles de conferències, i amb els quals incorporem noves vies de col·laboració de Responsabilitat Social a les que mantenim, des de fa anys, en matèria de difusió cultural, com el patrocini de la Orquestra Filharmònica de la UA (OFUA) o el desenvolupament de concerts solidaris organitzats per les dues institucions». Hidraqua també té conveniada la col·laboració amb el màster en Gestió Sostenible i Tecnologies de l’Aigua, que la UA fa a través de l’Escola Politècnica Superior.
Per part seua, Larissa Timofeeva, directora del Secretariat d’Extensió Universitària de la UA, ha destacat «La importància d’aquestes accions conjuntes centrades en l’Extensió Universitària, que permeten portar temes d’actualitat, utilitat i interès a tots els racons de la província que vertebra la UA a través de la xarxa de Seus i Aules Universitàries».
Martín Sanz, director de Comunicació i Relacions Institucionals d’Hidraqua, ha declarat que «des d’Hidraqua, fa anys que col·laborem amb la Universitat d’Alacant en projectes de responsabilitat social, promoció de la cultura i la investigació, entre d’altres. La nostra col·laboració enguany compta amb un marcat caràcter provincial, que posa de manifest el compromís que les dues entitats mantenen amb tota la província d’Alacant. Així mateix, aquests cicles de conferències ens permeten avançar en la nostra política de transparència i el nostre compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU, eixos que marquen dia a dia la nostra estratègia i que a través d’aquests cicles de conferències podrem traslladar a tota la societat en què operem».