La primera activitat conjunta serà la celebració al desembre del I Simposi Internacional d’Immunologia i Salut, que reunirà a la ciutat els referents científics i farmacèutics de la covid-19 del món
Alacant. Dimecres, 27 d’octubre de 2021
La Universitat d’Alacant (UA) serà la seu d’hivern de la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI). Així s’ha plasmat en la reunió mantinguda aquest matí al despatx rectoral de la universitat entre el president de la SEI, Marcos López Hoyos, i la rectora de la UA, Amparo Navarro Faure. Tots dos, en representació de les institucions, han signat avui un conveni marc per a col·laborar en tasques d’investigació, divulgació i transferència, i un altre d’específic per a l’organització conjunta del primer Simposi Internacional d’Immunologia i Salut (A-WISH), que se celebrarà a la ciutat d’Alacant els dies 16 i 17 de desembre i amb caràcter anual. Les seues sigles en anglès corresponen a Alacant-Winter Immunology Symposium in Health i marca l’arrancada dels cursos d’hivern que la SEI organitzarà a partir d’enguany amb la Universitat d’Alacant.
L’acord, que se firma per un període de vigència de tres anys renovables, té com a objectiu fomentar la difusió de coneixements científics a través d’activitats de divulgació, formació i investigació. Aquesta primera acció, A-WISH, dedicada principalment a la covid-19, aplegarà a Alacant els principals grups d’investigació i indústries de tot el món. L’objectiu és promoure l’estudi de la immunologia, les malalties infeccioses i la vaccinologia com a ciències de la vida i la salut, així com impulsar millores en el diagnòstic i l’abordatge terapèutic de nombroses malalties que impliquen el sistema immunitari.
Per a fer-ho s’ha aconseguit reunir científics nacionals i internacionals de la talla de Margarita del Val i Raúl Ortiz de Lejarazu, que parlaran de la importància de la vacunació. Vicente Larraga, Luis Enjuanes, Ivan Marazzi, Ana Fernández-Sesma o Mariano Esteban, per part seua, se centraran en les vacunes covid-19. I Miriam Merat, Alessandro Sette, Florent Ginhoux o Antonio Bertoletti, entre d’altres, amb ponències que versaran sobre la resposta immunitària a la covid-19.
El president de la SEI, Marcos López, ha valorat com a «molt positiva aquesta unió que acosta als investigadors, sanitaris i també estudiants els avanços científics en immunologia i, en concret aquest any, en la resposta immunitària contra la covid-19». López ha qualificat d’«excepcional» el programa científic d’A-WISH, que convertirà durant uns dies Alacant en la capital mundial de la immunologia.
Per a Amparo Navarro, «l’elecció de la Universitat d’Alacant com a seu d’hivern per a aquesta posada al dia en la investigació medicocientífica en un camp tan rellevant palesa el potencial científic de la nostra universitat i de la nostra província». La rectora ha destacat la importància internacional del congrés, que reunirà tots els referents del món en tema covid i situarà la ciutat i la Universitat d’Alacant en el mapa referencial de la immunologia actual.
L’acte ha comptat amb la participació de Jordi Cano i África González, de la Junta Directiva de la SEI; el director del Departament de Biotecnologia de la Universitat d’Alacant i catedràtic en Immunologia, José Miguel Sempere, i diferents membres de departaments vinculats amb el tema i la secretària general de la UA, Esther Algarra.
Sobre la Universitat d’Alacant
La Universitat d’Alacant és una institució pública d’educació superior compromesa amb la formació de qualitat, la investigació, la divulgació i la transferència de coneixement. Es tracta d’una de les poques universitats espanyoles que apareixen entre els 600 primers llocs en el prestigiós Rànquing de Xangai. Actualment ofereix 52 títols de grau, 5 dels quals dobles títols, 6 programes d’estudis simultanis i 12 programes de dobles graus internacionals amb universitats dels Estats Units, Alemanya i el Brasil. És una universitat presencial, oberta, solidària, inclusiva, responsable i transparent que es recolza en la transformació tecnològica per al foment dels seus objectius estratègics.
Sobre la Societat Espanyola d’Immunologia
La Societat Espanyola d’Immunologia és una societat mèdica sense ànim de lucre que representa els interessos de la immunologia a Espanya en l’àmbit hospitalari, docent i investigador. Té com a finalitats principals promoure el desenvolupament i l’avenç de la immunologia com a ciència de la vida i la salut, facilitar el contacte dels associats entre ells i amb altres científics o entitats relacionades, contribuir a la formació i perfeccionament professional de l’especialitat i defensar els interessos científics dels associats www.inmunologia.org