Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La jornada de transversalitat del grau en Humanitats de la UA revisa l’actualitat postcoronavirus des de múltiples perspectives

La comissió acadèmica del grau en Humanitats de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant organitza una jornada de transversalitat per al seu alumnat titulada El Paper de les Humanitats en un Món (Post)Pandèmic. Des de les 15 fins a les 17 hores, l’acte tindrà lloc a l’aula magna de la mateixa Facultat demà, dimarts 23 de novembre.

Segons explica Elena Nájera, professora titular del Departament d’Humanitats Contemporànies i coordinadora del grau en Humanitats, aquesta jornada pretén «traslladar a l’alumnat una visió sobre l’actualitat des de les diferents disciplines que estudien». «Tractem de crear un valor afegit als estudis a la aula perquè és fonamental que comprenguen que tot allò que aprenen en el dia a dia es traslladarà a l’actualitat», afig la professora.

En el mateix sentit, Nájera explica que el tema triat per a enguany, el món postpandèmic, respon a «un interès general que té l’alumnat per aquesta nova situació en què vivim» i, per aquest motiu, la comissió organitzadora ha creat un programa «interdisciplinari» que evidencia que «hem de comprendre el present mirant al passat des de les múltiples disciplines de les Humanitats». A més, la professora afig que «no és la primera vegada que el món s’enfronta a grans pandèmies i catàstrofes, per la qual cosa revisar com es van afrontar situacions passades des de la literatura, la filosofia, la geografia o l’antropologia, entre altres disciplines humanístiques, farà que entenguem millor el present».

En concret, les ponències que componen el programa són: «El canon en movimiento: nuevas dinámicas comunicativas y voces de mujer en la Literatura Hispanoamericana», a càrrec de Ferran Riesgo i Esther Soro; «Infecciones; testimonios de vida en los esqueletos», a càrrec de Patxuca de Miguel i Gabriel García Atiénzar; «Contagiar passions: la llengua i la literatura catalanes en el segle XXI», a càrrec d’Antoni Maestre; «Una visión, desde la Geografía, del paisaje y patrimonio natural en un mundo post-pandémico», a càrrec de María Hernández i Ascensión Padilla; «Pasado y presente de los testimonios literarios en épocas de pandemia», a càrrec de M. Ángeles Llorca; «Cicerón, Humanismo y siglo XXI», a càrrec de Fernando Nicolás; «Migración y representaciones mediáticas en tiempos de pandemia», a càrrec d’Alicia Fernández; «La Arqueología y el Patrimonio Histórico en las Humanidades», a càrrec de Carolina Doménech, i, finalment, «Subjetividades y comunidades en la pandemia», a càrrec d’Antonio de Murcia i Elena Nájera.


239