Està subvencionat per la convocatòria a grups d’investigació d’excel·lència PROMETEU (2020) de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
El projecte BALLADEER (A Big data anaLytical pLatform for the diagnosi and treatment of Attention deficit hyperactivity Disorder (ADHD) featuring Esteneu Reality) té com a objectiu millorar la qualitat de vida de xiquets i adolescents afectats pel trastorn d’atenció i hiperactivitat (TDAH). Aquest projecte, coliderat pel catedràtic de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la UA Juan Carlos Trujillo Mondéjar i la catedràtica de Psicologia de la Salut Rosario Ferrer Cascales, ha sigut subvencionat per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana en la convocatòria a grups d’investigació d’excel·lència PROMETEU (2020).
Tal com explica Rosario Ferrer, si resumim algunes xifres nacionals, s’estima que entre un 3 i un 7% dels xiquets a Espanya pateixen TDAH, la qual cosa equival a un o dos xiquets per aula depenent de la regió. A la Comunitat Valenciana, la prevalença del TDAH se situa entre un 5 i un 6% de tots els xiquets en edat escolar, és a dir, prop d’uns 60.000 xiquets.
Per la seua part, Juan Carlos Trujillo detalla que BALLADEER es basa fonamentalment en tres aspectes tecnològics nous. En primer lloc, es crearan una sèrie de videojocs que mesuraran el nivell d’atenció mitjançant tècniques de seguiment ocular, encefalografia o mesurament de conductivitat electrodermal. Per a jugar, s’empraran les últimes tecnologies de realitat virtual i realitat augmentada, “i es realitzaran d’aquesta manera teràpies d’una forma amena i divertida amb la finalitat de millorar el nivell d’atenció dels jugadors”. En segon lloc, es durà a terme el processament de dades massives amb la finalitat de recopilar dades de tots els dispositius que s’utilitzaran en els entorns de realitat estesa i augmentada (incloent-hi encefalogrames-EEG) i la posterior anàlisi amb la finalitat de dissenyar mesures concretes, quantitatives i de qualitat que ajuden els professionals amb el diagnòstic adequat. Finalment, es proporcionaran uns sistemes d’ajuda a la presa de decisions (Decision Support Systms) i algorismes de traducció automàtica (Machine Learning) que possibiliten la presa de decisions en funció de l’evolució dels afectats.
“Aquesta plataforma no sols estarà dissenyada per a afectats per TDAH, sinó també per a terapeutes, de tal forma que se’ls proporcionarà ajuda per a fer un diagnòstic i un seguiment d’aquesta afecció mitjançant l’aplicació de tècniques d’intel·ligència artificial”, afirma Trujillo. Finalment, també s’involucrarà els familiars dels afectats i se’ls proporcionarà una aplicació amb la qual fer un seguiment de l’evolució de les sessions de joc.
Un dels principals objectius d’aquest projecte és crear un laboratori mixt d’investigació i experimentació en la Universitat d’Alacant “que siga un espai obert en què s’oferisca un entorn amigable i segur per a jugar als videojocs”, tal com afirmen Ferrer i Trujillo, que afigen que, a més, es convindrà amb els agents interessats la possibilitat de realitzar les teràpies en els mateixos centres.
PROMETEU és una convocatòria de concurrència competitiva en què es valora tant l’experiència dels investigadors principals (IP) i el grup d’investigació sol·licitant, com també la qualitat del projecte d’investigació. Tant el grup Lucentia com el de Psicologia Aplicada a la Salut i Comportament Humà són dels grups d’investigació més prestigiosos internacionalment en els respectius temes d’investigació.