La Universitat d’Alacant Informa:
Ha començat el compte arrere per a DART, la nau que la NASA llançarà demà, 24 de novembre, a l’espai perquè col·lidisca amb el sistema d’asteroides binari Didymos, que està compost per Didymos, d’aproximadament 780 metres de diàmetr,e i el seu satèl·lit, Dimorphos d’uns 160 metres de grandària. Aquesta missió, de la qual forma part la Universitat d’Alacant, té com a finalitat provar tècniques que permeten canviar lleugerament el moviment d’un asteroide si constituira una amenaça per a la Terra, segons explica Adriano Campo Bagatín, investigador de la UA del grup de Ciències Planetàries. El llançament es durà a terme a les 7.20 h des del Complex de Llançament Espacial 6 (SLC-6), situat a la base de la Força Aèria Vandenberg a Califòrnia.
DART és la primera missió dedicada a investigar i demostrar un mètode que permeta canviar el moviment d’un asteroide en l’espai, informa Adriano Campo, que explica que la nau impactarà sobre Dimorphos perquè modifique la seua òrbita. Aquest xoc es produirà al setembre de l’any que ve, el 2022, ja que la nau ha de recórrer una distància de deu milions de quilòmetres a una velocitat de 23.400 quilòmetres per hora. Abans d’arribar, la nau llançarà dos petits satèl·lits de la grandària d’una caixa de sabates que recolliran imatges per al seu posterior estudi. «Està previst que es forme un cràter, que produirà una injecció, i que se’n desprenga matèria de l’asteroide i ací és on entrem nosaltres», assegura l’investigador, ja que el seu grup d’investigació és l’encarregat de fer l’anàlisi que determinarà de què està format l’asteroide.
Però la missió no acaba ací, ja que al final de 2024, l’Agència Espacial Europea enviarà la sonda Hera per a mesurar la massa, la cohesió interna i l’òrbita desviada després del xoc de DART en la superfície de Didymos.
La Universitat d’Alacant forma part del projecte Hera, que s’enquadra en l’àmbit de la col·laboració AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment) i que té com a objectiu validar o perfeccionar els models numèrics que permeten el desviament d’asteroides amb aquesta tècnica.
Hi ha milions d’asteroides volant per l’espai. La comunitat científica ha aconseguit catalogar-ne prop de 680.000 de diferents dimensions, dels quals 21.500 estan catalogats com NEO (objectes pròxims a la Terra).
Es pot seguir la missió en directe en https://www.nasa.gov/nasalive