Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Benimarfull

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat portarà a terme tots els tràmits referents a la sol•licitud i tramitació del Pla Convivint, pel que fa al Centre de Dia Comarcal Somriures de Benimarfull

Projecte Somriures informa: 

El passat dijous 18 de novembre de 2021, ens vam reunir representants de l’Associació Comarcal SOMRIURES: PROJECTE DE CONNEXIÓ VITAL amb el president de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat (MAC), Blas Calbo, i el seu gerent, Arnaldo Dueñas, qui ens confirmaren la ferma decisió perquè la Mancomunitat assumisca les gestions i tràmits del Pla Valencià d’infraestructures de Serveis Socials, conegut com Pla Convivint, pel que fa al Centre de Dia Comarcal que el Projecte Somriures hem sol·licitat que s’ubique a Benimarfull.

Cal recordar que, al Pla Convivint 2021-2025 previst per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, es preveuen, entre altres, una sèrie d’infraestructures de serveis socials per a persones amb diversitat funcional. Més concretament, al departament 15, Alcoià-Comtat, a l’apartat 5é, es contemplen tres: un centre de dia a Benimarfull, altre centre de dia a Castalla i un centre residencial a Ibi.

Des que vam conèixer l’oferiment de l’equip de govern perquè l’immoble municipal, propietat de l’ajuntament de Benimarfull, finançat en el seu dia per la Diputació d’Alacant, es destinara a l´ús de les persones amb diversitat funcional de les nostres comarques, vam rebre tot el suport de la MAC, un recolzament que ara es veu enfortit per la decisió de ser ells qui tramiten el Pla Convivint per compte de l’ajuntament.

Cal dir que la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat és una agrupació de municipis, en l’actualitat 16 (Agres, Alcoi, Alcoleja, Alcosser de Planes, Alfafara, Banyeres de Mariola, Benasau, Beniarrés, Benimarfull, Cocentaina, Gaianes, Gorga, l’Alqueria d’Asnar, Millena, Muro i Penàguila), que sumen recursos per portar a terme projectes d’àmbit supramunicipal, que escapen de les fronteres locals i que, gestionats i finançats de manera conjunta i comarcal, fan que siguen més eficients i eficaços a l’hora de millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Per aquest motiu, sempre hem insistit que el Centre de Dia Comarcal impulsat pel Projecte Somriures a Benimarfull era el millor dels exemples perquè la MAC s’involucrara i es ficara al capdavant, no sols de les famílies, sinó també dels ajuntaments més menuts, com és el cas de Benimarfull, amb poca població i, per tant, amb poca capacitat de gestió, per portar a terme el Pla Convivint. També desitgem que, amb esta iniciativa, més pobles es sumen a la MAC per fer d’aquesta un ens amb més recursos i possibilitats de portar a terme projectes tan vitals i necessaris a les nostres comarques com aquest.

En aquests moments estem a l’espera que l’ajuntament de Benimarfull finalitze els tràmits legals necessaris al Registre de la Propietat, perquè de seguida puga ficar-se en marxa el procés de cessió de l’edifici a la Mancomunitat i així esta puga encetar els tràmits del Pla Convivint.

Acollint-se a aquest Pla, la Mancomunitat podrà disposar de tot el finançament necessari per a la reforma, equipament, honoraris professionals de redacció de projecte, direcció d’obra, etc. Ja fa un temps des del Projecte Somrirues venim treballant este projecte de reforma per condicionar l’edifici a l’ús que es pretén donar, centre de dia per a persones amb diversitat funcional i que es faça sempre baix el prisma de la nova Llei de Serveis Socials (Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana), de manera que les infraestructures vagen compassades amb l’atenció a les persones des d’una visió universal i inclusiva.

Aquesta Llei suposa per als valencians i valencianes la quarta pota de l’estat del benestar, declarant els serveis socials d’interès general i un servei públic essencial com ho són les pensions, l’educació i la sanitat. A les famílies amb fills i filles amb dependència i/o discapacitat ens complau que aquesta Llei haja vingut acompanyada de plans d’infraestructures com el Pla Convivint, que doten les nostres comarques de les places en centres que ara ens manquen i posar solució al greuge comparatiu que ara sofreixen els joves amb diversitat funcional quan, acabada l’etapa escolar i en complir 21 anys, queden relegats a casa, sense possibilitat de continuar el seu projecte de vida d’acord amb les seues necessitats i capacitats.

Ens resulta molt gratificant també conèixer que la dotació pressupostària de la Generalitat per al Pla Convivint en 2022, pel que fa a diversitat funcional, serà d’uns 60 milions d’euros. Aquesta aposta per reforçar les infraestructures dels serveis socials valencians ens reafirma en el compromís que va adquirir el Director General d’Infraestructures de Serveis Socials de la Generalitat Valenciana, Enric Juan, amb la nostra associació, quan ens confirmava que aquest pla no era paper mullat i que estaria recolzat per la consignació pressupostària suficient per anar a projectes de màxims, pensats per a les persones.

La suma de la Generalitat Valenciana, amb el Pla Convivint, la Mancomunitat de l’Alcoià-el Comtat, l’Ajuntament de Benimarfull i el Projecte Somriures estem segurs que serà un èxit per assolir eixe futur digne que venim reivindicant, per als nostres fills i les nostres filles, des de la creació de la nostra associació. Des d’un primer moment, sempre hem apostat per la implicació de les administracions públiques per construir un projecte públic, inclusiu, innovador i pioner, com el que defensem des del Projecte Somriures.

 


188