Universitat d’Alacant informa:
La Universitat d’Alacant consolida la seua posició entre les millors universitats del món, segons tres dels més prestigiosos rànquings internacionals: el rànquing de Xangai, el QS World University Rànquing i el Times Higher Education (THE World University Ranking).
Concretament, el rànquing de Xangai (Academic Ranking of World Universities) situa la UA entre les millors 600 del món, un rànquing que valora especialment la investigació. I el Qs World University, centrat principalment en la reputació, situa la UA en el lloc 800 en l’àmbit mundial, un lloc que aquesta institució comparteix en el rànquing del Times Higher Education.
El vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües de la UA, Francisco Torres, preguntat per la seua valoració davant aquestes dades, afirma que “són resultats especialment bons i dels quals estem orgullosos com a institució, sobretot si tenim en compte que l’assignació a investigació a Espanya és menor que la que s’atorga en països del nostre entorn, a més de la composició de la plantilla, amb un elevat percentatge de temporalitat”.
A més, el vicerector puntualitza que “comptem amb uns nivells de qualitat molt alts, com prova el fet que tinguem deu titulacions que han obtingut el Segell Internacional de Qualitat de l’ANECA. De fet, se’ns han concedit tots els segells de qualitat que hem sol·licitat”.
Rànquing de Xangai (ARWU. Academic Ranking of World University)
L’ARWU analitza més de 4.000 universitats de tot el món, i publica un rànquing amb les que considera les 1.000 millors. Aquest rànquing és doble: un global per a la universitat en el seu conjunt, i un d’específic per a diferents especialitats. En aquest rànquing específic hi ha cinc disciplines de la UA que apareixen entre les 500 millors del món: Gestió Turística i Hotelera (lloc 36 del món), Enginyeria Química (lloc 201-300 del món), Infermeria (lloc 201-300 del món), Ecologia (lloc 301-400 del món) i Química (lloc 401-500 del món).
Cal tenir en compte que la majoria de les universitats que apareixen entre les 700 primeres del món és per nombre d’alumnes, per nombre de grups d’investigació, per volum de pressupost o per tenir premis Nobel entre el professorat o entre els graduats, per la qual cosa és molt destacable que la UA aparega en aquest rànquing per la qualitat dels estudis.
QS World University Ranking
Es tracta d’un rànquing que analitza les que considera 1.000 millors universitats del món. Ofereix resultats tant globals com per especialitats. Analitza els següents paràmetres: reputació acadèmica, reputació de l’ocupador, ràtio professorat/estudiant, cites per professor, ràtio de professorat internacional, ràtio d’estudiants internacionals. Té un pes especial la reputació, que ix d’una enquesta entre altres universitats, per la qual cosa aparèixer en aquest rànquing implica el reconeixement per part d’altres universitats.
THE (Times Higher Education) World University Ranking
Analitza 1.500 institucions de tot el món a partir de tretze indicadors que pretenen representar la totalitat de les activitats universitàries. S’orienta a àmbits com la investigació, la docència, la transferència del coneixement i la internacionalització. Dos dels indicadors, amb un pes important, es basen en la reputació de la docència i de la investigació, la informació de la qual és recaptada a través d’enquestes realitzades a una mostra significativa d’experts acadèmics.
Segells de Qualitat Internacional
Quan una titulació té reconegut un segell internacional de qualitat significa que compleix els més alts estàndards de qualitat establits en l’àmbit europeu, i que les competències adquirides i els resultats d’aprenentatge aconseguits satisfan les exigències de les institucions acadèmiques i professionals vinculades a eixe àmbit. El fet que els col·legis o entitats professionals recolzen el segell implica que des de l’empresa es reconeix que les competències que ha adquirit l’alumnat diplomat en eixes titulacions són les més adequades per a l’acompliment laboral en qualsevol estat europeu. A més, com que es tracta d’un estàndard internacional, es facilita la mobilitat acadèmica entre estudiants, com també la mobilitat professional entre els titulats i les titulades. En aquest moment hi ha segells per a tres disciplines: el segell EUR-ACE per a l’àmbit de les enginyeries, l’EURO-INF per a les ciències de la computació i el segell EUROLABEL per a titulacions de química.
Títols acreditats amb el segell EUR-ACE® en la Universitat d’Alacant
Graduat/da en Enginyeria Civil
Graduat/da en So i Imatge en Telecomunicació
Graduat/da en Enginyeria Química
Màster universitari en Enginyeria de Camins, Canals i Ports
Màster universitari en Enginyeria i Telecomunicació
Màster universitari en Enginyeria Química
Títols que han obtingut el segell EURO-INF en la Universitat d’Alacant
Graduat/da en Enginyeria Informàtica
Graduat/da en Enginyeria Multimèdia
Màster universitari en Enginyeria Informàtica
Títols que han obtingut el segell EUROLABEL en la Universitat d’Alacant
Graduat/da en Química