Del 5 al 28 de febrer, la programació entorn de l’11 de febrer recorre la ciutat d’Alacant, el campus de la UA i les seus universitàries d’Alacant, Villena i Xixona.
La investigadora oncològica Ana Lluch, la doctora en Economia Carmen Beviá i l’enginyera en Telecomunicacions Encarnación Gimeno, protagonistes de la taula redona “Ciència en femení”.
La programació s’emmarca en una acció institucional oberta a tota la comunitat universitària i a la societat en general. “És important apostar per aquesta mena d’accions per a donar a conèixer els rols femenins en investigació, despertar talents i promoure pràctiques que afavorisquen la igualtat de gènere”, assegura la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, M. Jesús Pastor. “Perquè una societat moderna i avançada no pot prescindir del talent que aporta la meitat de la població mundial. És el moment de reivindicar que les dones hi són i han de continuar sent-hi”, afig.
L’acte institucional, la taula redona “Ciència en femení” que tindrà lloc el mateix 11 de febrer a les 10.30 hores a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer, comptarà amb la catedràtica de Medicina de la Universitat de València i coordinadora del Grup d’Investigació de Biologia en Càncer de Mama-INCLIVA Ana Lluch; la doctora en Economia i secretària autonòmica d’Universitats i Investigació de la Generalitat Valenciana, Carmen Beviá; i amb la professora enginyera de Telecomunicació i coordinadora acadèmica de Comunicació i Igualtat de l’EPS, Encarnación Gimeno. La taula està presidida i moderada per la rectora de la UA, Amparo Navarro, acompanyada de la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica.
Programació
Demà, dissabte 5 de febrer de 2022 a les 20 hores, les investigadores del Grup d’Astronomia i Astrofísica de la UA, Laura M. Parro i Nair Trógolo seran les protagonistes del cicle Noches de Ciencia, que organitza l’Associació de Divulgació Científica d’Alacant (ADC Alacant) cada mes en Clan Cabaret. Les joves parlaran sobre els milions d’asteroides que volen en l’espai, quins d’aquests poden ser perillosos i quines missions espacials els estudien. Més informació i entrades.
Aquest mateix dia, però en les seus universitàries de Villena i Xixona, arranquen els Dissabtes de Ciència, per a xiquets i xiquetes de fins a 15 anys, amb gimcanes d’intel·ligència artificial, màquina de missatges secrets, demostracions sobre percepció sensorial, volcans…, i molt més a càrrec de Francisco Conca, de MetaTemático .
D’altra banda, l’11 de febrer a les 13 hores, a càrrec de l’EPS, tindrà lloc en format virtual la taula redona “Perspectiva de gènere en l’àudio professional” que comptarà amb tres dones de reconegut prestigi del sector: Salomé Limón, Mercedes Lomas i Inés Saavedra. Durant l’esdeveniment, coordinat per Miguel Romá, s’exposaran els seus treballs i punts de vista sobre el rol de la dona en el món de l’àudio professional.
Ruta Campus Igualitari
Del 7 a l’11 de febrer, 220 estudiants de 1r i 2n de l’ESO de centres de la província d’Alacant (Mutxamel, Benidorm i Alacant) visitaran el campus de la UA per a realitzar la Ruta Campus Igualitari: itineraris amb perspectiva de gènere, a càrrec del Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social. La ruta es compon de diferents fites i monuments que conviden a reflexionar sobre les dones científiques en la història i que, prenent com a estratègia la lluita contra les desigualtats de gènere, visibilitzen la contribució de les dones al coneixement i a la ciència.
A més, els joves podran conèixer el paper de la dona en l’enginyeria gràcies a les xarrades “Igualtat en enginyeria” que ofereixen els professors de l’EPS Encarnación Gimeno i Santiago Heredia. Entre altres temes, tractaran les raons per les quals la proporció de dones enginyeres és tan baixa, i mostraran la importància que homes i dones col·laboren en el desenvolupament de l’enginyeria.
Exposició científiques
Del 7 al 28 de febrer, les porxades de la Biblioteca General de la Universitat d’Alacant acullen l’exposició “Amb noms de dona: científiques en el camp de la immunologia i les vacunes”, composta per panells protagonitzats per Martha Wollstein, Winifred Ashby, Deborah Doniach, Isabel Merrick Morgan, Brigitte Askonas, Polly Matzinger, Katalin Karinó, Federica Sallusto, Faith Osier, Carmen Gutiérrez Martín, Núria Matamoros Florí, Lluïsa Maria Villar Guimerans, Margarita del Val, África González Fernández i Rocío Álvarez.
Amb aquesta exposició es pretén visibilitzar les seues aportacions a la ciència i contribuir a promocionar i consolidar el principi d’igualtat entre dones i homes, així com generar models de referència que estimulen les noves generacions a aconseguir les seues metes personals i professionals sense biaixos de gènere.
Competició de robòtica
El dissabte 12 de febrer, des de les 9 hores, la Facultat d’Educació de la UA acull el torneig classificatòria de la FIRST LLEC League, desafiament internacional que té com a objectiu fonamental despertar l’interès i promocionar els valors de la ciència i la tecnologia entre els joves. En aquesta edició 2021-2022, que comptarà amb 17 equips i 130 participants procedents d’Alacant, Torrellano, Villena i Sant Vicent del Raspeig, la competició se centra en el transport, explorant els avanços tecnològics i els desafiaments globals als quals s’enfronta la humanitat. L’esdeveniment podrà seguir-se per videostreaming.
Conferències
D’altra banda, també en commemoració de l’11 de febrer 2022, l’Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies de la UA (IUFACiT) presenta “Mujeres, a la sombra del cambio climático”. El pròxim dia 15 de febrer a les 12 hores la conferència serà impartida per Verónica Nieves, investigadora distingida de la Universitat de València i directora del grup d’investigació AI4OCEANS. La conferència serà online a través de Google Meet.
A més, des del projecte El racó de les geògrafes de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, continuen amb la sèrie d’entrevistes a geògrafes que destaquen per la seua trajectòria investigadora i professional en la geografia actual. En aquesta ocasió, l’entrevista se centrarà en Geografia, paisatge i (in) sostenibilitat amb Emma Pérez-Chacón Espino, catedràtica en Geografia Física de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria. La sessió, en format en línia, serà el divendres 18 de febrer, a les 17 hores.
La programació del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació, a través de UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA.