Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La rectora de la UA inaugura l’exposició “Amb noms de dona: científiques en el camp de la immunologia i les vacunes”

La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha inaugurat aquest matí la mostra “Amb noms de dona: científiques en el camp de la immunologia i les vacunes”, que acull la Biblioteca General fins al 28 de febrer del 2022. Aquesta exposició s’emmarca en els actes commemoratius de l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

Navarro ha destacat com d’important  que és visibilitzar totes  aquelles dones “silenciades al llarg de la història” que en l’àmbit  de la ciència i la tecnologia han contribuït al progrés social. “Les protagonistes d’aquesta exposició han tingut un paper fonamental en el desenvolupament de les vacunes que han ajudat a combatre importants malalties, com ha sigut el cas de l’actual pandèmia per la COVID-19”, ha afegit.

L’acte  ha comptat amb les vicerectores de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Mª Jesús Pastor i Eva Espinar, com també amb la directora de la Unitat d’Igualtat, Carmen Vives, i dos dels col·laboradors de l’exposició, els investigadors de la UA Rosa Ballester i José Miguel Sempere. A més, hi ha participat alumnat de l’IES La Mola de Novelda que durant la jornada d’avui  han realitzat la ruta Campus Igualitari: itineraris amb perspectiva de gènere, acompanyats del Voluntariat contra la Violència de Gènere  que coordina la Unitat d’Igualtat  de la UA.

Durant tota la setmana, més de 220 estudiants de secundària de centres de la província d’Alacant visiten el campus per a participar en la ruta igualitària i en les xarrades ‘Igualtat en Enginyeria’ a càrrec dels professors de la UA Encarnación Gimeno i Santiago Heredia.

Científiques de la immunologia i les vacunes

L’exposició està formada per panells protagonitzats per Martha Wollstein, Winifred Ashby, Deborah Doniach, Isabel Merrick Morgan, Britte Askonas (més coneguda com Ita), Polly Matzinger, Katalin Karinó, Federica Sallusto, Faith Osier, Carmen Guitérrez Martín, Núria Matamoros Florí, Lluïsa María Villar Guimerans, Margarita del Val, África González Fernández y Rocío Álvarez. Dones científiques que han marcat una fita significativa en el camp de la immunologia bàsica i experimental i en les seues aplicacions per a la salut pública (vacunes) i l’entorn clínic i terapèutic, com també alguns dels rostres més coneguts en aquests camps en l’entorn espanyol.

L’objectiu  d’aquesta exposició és reconstruir algunes de les aportacions que, en l’àrea  de la immunologia bàsica o de les seues aplicacions, especialment en el desenvolupament de les vacunes, van ser protagonitzades per dones a partir de les primeres dècades del segle XX quan es va iniciar la institucionalització d’aquest important camp d’investigació científica i de la salut pública. En el context actual de pandèmia pel virus SARS-CoV-2, resulta especialment rellevant donar visibilitat a la important contribució realitzada per investigadores de diferents  disciplines en l’àmbit  de la immunologia, en general, i la seua aplicació en les vacunes, en particular. Com un exemple paradigmàtic, en una de les més actives societats científiques com l’American Association of Immunologists (AAI), des dels seus inicis el 1913 fins a 1958 les dones només representaven el 10% de tots els membres.

Autors

L’exposició  és fruit de la col·laboració del Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat i el Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària de la Universitat d’Alacant. La selecció i les biografies que es presenten en “Amb noms de dona: científiques en el camp de la immunologia i les vacunes” han sigut elaborades per la catedràtica d’Història de Ciència  i Premi d’Igualtat per la Universitat d’Alacant el 2019, Rosa María Ballester, i pel catedràtic d’Immunologia i director del Departament de Biotecnologia de la UA, José Miguel Sempere.


190