Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Els laboratoris i la innovació cobren protagonisme en el grau de gastronomia de la Universitat d’Alacant

Informació de la Universitat d’Alacant:
A simple vista resultaria difícil distingir el laboratori de gastronomia i el de química, per exemple. I això és així perquè són pràcticament idèntics. Instal·lacions en les quals el personal investigador posa a prova els elements i materials que configuren el nostre món… i també la nostra gastronomia.El compromís de la Universitat d’Alacant amb l’ensenyament superior en l’àmbit gastronòmic ha fet enguany un pas més amb la inauguració de les noves instal·lacions en l’antic Club Social 3 pensades i dissenyades per a la formació dels futurs professionals del sector de la gastronomia. Entre els fogons, les batedores, la cambra freda per a l’elaboració de rebosteria, l’espai destinat a la panificació o el que es dedica al vi i els seus secrets destaca, sens dubte, el laboratori, amb les provetes, tubs d’assaig, termòmetres o mescladors, entre molts altres estris que permeten a l’alumnat investigar a partir dels elements que configuren la nostra gastronomia per a treballar en la innovació. Una de les claus del grau en Gastronomia i Arts Culinàries de la Universitat d’Alacant, que no per casualitat forma part de la Facultat de Ciències.

El grau va començar a ser impartit en el curs 2018-2019, amb la qual cosa compleix el quart any acadèmic i és el primer amb tots els cursos que imparteix al complet amb un total de 214 alumnes matriculats, distribuïts entre joves estudiants i també professionals del sector que busquen aprofundir els coneixements, les destreses i les habilitats.

El grau en Gastronomia i Arts Culinàries de la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant té com a finalitat la formació integral de professionals amb els coneixements necessaris per a comprendre i exercir en qualsevol activitat i situació professional relacionada amb les ciències gastronòmiques des d’una perspectiva global: científica, tecnològica, social, cultural, sanitària i de gestió empresarial, incloent-hi, dins els elements bàsics per a exercir la professió, el coneixement dels principis ètics, les responsabilitats legals i les repercussions de les seues actuacions.

La coordinadora acadèmica del grau, Arantzazu Valdés, assenyala que “un dels punts que cal destacar és el fort component pràctic en el qual estan implicats els CDT de la província d’Alacant i els millors restaurants, establiments hotelers de la zona i empreses agroalimentàries”, i també destaca que “es realitzen pràctiques de laboratori en les avançades instal·lacions de la Facultat de Ciències” i que “al voltant del grau es desenvolupen cursos, tallers i conferències impartides per professionals de l’alta cuina i empreses gurmet, d’aquesta forma s’espera un augment de la competitivitat de tota la Comunitat Valenciana en l’àmbit nacional i internacional”.

L’objectiu fonamental del grau en Gastronomia i Arts Culinàries és formar professionals amb una visió multidisciplinària i un ampli coneixement de totes les àrees relacionades amb la gastronomia, en general, i l’activitat culinària, en particular. La finalitat última és que l’alumnat adquirisca les eines conceptuals, manuals i tècniques per a poder entendre i aplicar aquests coneixements, com també aconseguir una experiència pràctica adequada que el prepare per a l’exercici de la professió.


190