Informació de la Universitat d’Alacant:
L’equip Team Fire, de l’IES Mare Nostrum d’Alacant, va aconseguir el gran Premi Enginyera Sóc en la fase local de la competició de robòtica FIRST LEGO League (FLL) organitzada per la Universitat d’Alacant (UA) el passat dissabte 12 de febrer. Prop de 300 persones, 130 d’aquestes participants entre 4 i 16 anys, es van donar cita a la Facultat d’Educació de la UA per a participar en la fase local de la FLL, la competició de robòtica infantil més important del món.
La rectora de la Universitat d’Alacant Amparo Navarro va ser l’encarregada de lliurar el Premi Enginyera Sóc per haver aconseguit l’excel·lència tant en el disseny de robot com en el projecte d’innovació. L’equip Team Fire passarà així a la fase nacional del campionat que tindrà lloc el pròxim 26 de març.
Entre altres mencions i medalles per a tots els participants, l’equip Torrebot de Torrellano va rebre el Premi als Valors FIRST LEGO League lliurat per la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica M. Jesús Pastor. El Premi al Projecte d’Innovació, de la mà del director de l’Escola Politècnica Superior Virgili Gilart, va ser per a LKW Roboluti_On de Villena. El Premi al Disseny del Robot va ser per a Ingenieros 4 Ever de Torrellano. Va lliurar el guardó el promotor de l’esdeveniment i director de l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica (IUII) de la UA Paco Pujol.
A més, l’equip LKW Roboluti_On també va aconseguir el Premi al Comportament del Robot de la mà d’un altre dels promotors de l’esdeveniment a la UA, el professor David Tomás. El Premi LEGO Education a les Joves Promeses lliurat per Inma Sánchez, representant d’Enginyera Sóc, promotora del torneig a nivell nacional, va ser per a l’equip Legotrolls. I, finalment, el Premi a l’Entrenador va ser per a Álvaro González, entrenador dels equips Team Fire i Los Garbanzos de l’IES Mare Nostrum. Van lliurar aquest premi Marcelo Saval i Sergio González, responsables de jutges i d’àrbitres, respectivament.
Tercera edició
Aquesta tercera edició de la competició FIRST LEGO League Alacant organitzada per la UA ha comptat amb un equip de més de 40 voluntaris, jutges i àrbitres, a més d’una àmplia col·laboració de personal tècnic de centres i serveis de la Universitat d’Alacant.
Estudiants i entrenadors es van mostrar «emocionats» i «molt contents, perquè han sigut mesos de treball i constància treballant amb molta il·lusió i moltes ganes», van destacar durant la competició.
FIRST LEGO League repta els joves a convertir-se en científics i enginyers i a pensar com a aquests. Al llarg de la temporada 2021/2022, els equips han fet un projecte d’innovació per a resoldre un problema real relacionat amb el transport i han construït i programat un robot per a resoldre les missions del joc del robot que es van dur a terme durant el torneig local organitzat per la UA.
En total, en aquesta edició han participat 17 equips en tres modalitats. La primera, FIRST LEGO League Challenge, dirigida a joves de 10 a 16 anys, ha comptat amb deu equips: Airbox Roboluti_On (IES Germans Amorós de Villena), TecnoNewton (Newton College d’Elx), Los Garbanzos (IES Mare Nostrum d’Alacant), Legotrolls (Alacant), Ingenieros 4 Ever (IES Torrellano), Team Fire (IES Mare Nostrum d’Alacant), eBrains (Alacant), Efigygirls (IES Sant Vicent), LKW Roboluti_On (IES Germans Amorós de Villena) i Torrebot (IES Torrellano). En la categoria FLL Explore, amb l’objectiu de fomentar les vocacions científiques en xiquetes i xiquets de 6 a 9 anys, han participat els equips Lego Girls, Lego Intel·ligents i Lego PRO del Col·legi Nostra Senyora del Carmen (Sant Joan d’Alacant); Los constructores de Lego (Alacant); els Pou (Alacant); PiraterosJCA (CEIP José Aguilera d’Alacant). Finalment, en la modalitat FLL Discover perquè xiquetes i xiquets de 4 a 6 anys descobrisquen la ciència i la tecnologia, s’ha inscrit l’equip Koalabots d’Alacant.
Organitzadors
Al costat d’Ingeniera Soy, promotora del torneig a nivell nacional en associació amb FIRST i LEGO Group, la FIRST LEGO League a Alacant està liderada pels professors de la Universitat d’Alacant Francisco Pujol i David Tomás. La iniciativa compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), la UCC+i UA Divulga, projecte de divulgació del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i la Unitat de Comunicació, l’Escola Politècnica Superior (EPS), l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica (IUII), el Departament de Tecnologia Informàtica i Computació (DTIC) de la UA, i l’empresa NitsNets.