La Facultat de Filosofia i Lletres ha presentat el llibre Mª Ángeles Ayala. Estudios Literarios, en les instal·lacions del Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, una publicació amb la qual la Facultat ret un homenatge pòstum a la professora M. Ángeles Ayala, i amb la qual reprèn la presencialitat de l’activitat «El poder de les paraules».
La presentació-homenatge de la publicació ha comptat amb les intervencions de la rectora de la UA, Amparo Navarro, el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, José María Ferri; i Beatriz Aracil, directora del CeMaB; i Borja Rodríguez, president de la Real Sociedad Menéndez Pelayo, autor el llibre.
L’acte ha comptat amb una nodrida participació entre la qual també s’ha comptat amb familiars de la professora Ayala. Totes les intervencions han coincidit a destacar la qualitat humana, la dedicació i la passió per la docència, la literatura i la investigació «d’una de les primeres professores de la nostra Universitat», com ha recordat Navarro, qui també ha assenyalat que «aquest és un homenatge de justícia a una professora que ha deixat una petjada inesborrable en la Universitat d’Alacant i que ens ha deixat massa prompte».
La rectora també destacat que «sens dubte, un llibre és un dels millors homenatges que es pot fer a una professora universitària» i ha agraït a l’autor, Borja Rodríguez, la predisposició i la dedicació a l’obra que avui s’ha presentat en la qual fa un ampli recorregut per l’obra de M. Ángeles Ayala.
Rodríguez ha fet un repàs del llibre, esguitat de cites de la professora Ayala i ha reconegut que «el llibre va començar com un treball i ha acabat sent tot un descobriment», en referència a l’extensa obra de la professora que «es va detenir a estudiar obres d’una gran rellevància per a la nostra literatura que no comptaven amb estudis en profunditat». L’autor també ha assenyalat una de les constants en el treball de M. Ángeles Ayala, «en la seua obra trobem referències constants a dones escriptores que havien sigut oblidades per la crítica i que gràcies a ella van deixar l’anonimat per a veure la llum».
També el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, José María Ferri, ha tingut unes paraules de record per a l’homenatjada, «la recorde cada dia quan vinc a la Facultat, amb ella no hi havia problemes, tot eren solucions». I la directora del CeMaB, Beatriz Aracil, s’ha referit a Ayala com «una magnífica investigadora» i ha volgut destacar la «capacitat de veure els ponts entre els escriptors de les dues riberes de l’Atlàntic».
El poder de les paraules
Des de l’any 2017, el deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA ha impulsat l’activitat «El poder de les paraules». Aquesta iniciativa, oberta a tota la comunitat universitària, s’ha convertit en un espai de trobada i de difusió tant de la creació com de la investigació que es fa en aquest centre.
La professora Ayala
Va ser professora titular de Literatura Espanyola a la Universitat d’Alacant. Va publicar diversos estudis sobre literatura espanyola del segle XIX, entre els quals destaquen les monografies Las colecciones costumbristas (1870-1885) (1993), Cartas inéditas de Rafael Altamira a Domingo Amunátegui Solar (2006), La labor periodística de Rafael Altamira (I) i La labor periodística de Rafael Altamira (II), La Ilustración Artística y Álbum Salón (2011); i Rafael Altamira, Lázaro Galdiano y La España Moderna (2012).
Ha dut a terme les edicions crítiques i anotades següents: Antología costumbrista (1985), Jaime el Barbudo y Las señoritas de ogaño y las doncellas de antaño de R. López Soler (1988), Los pazos de Ulloa de E. Pardo Bazán (1997), Cuentos de Levante y otros relatos breves de R. Altamira (2000), Memorias de un solterón de E. Pardo Bazán (2004), Madrid por dentro y por fuera (2008) i Cuentos fantásticos de L. Coloma (2010). Així mateix, ha publicat en revistes especialitzades i actes de congressos diversos articles sobre escriptors dels segles XIX i XX.
Ha format part com a investigadora en diferents projectes d’investigació finançats pel Ministeri d’Educació i Ciència, de Ciència i Innovació Tecnològica i de la Generalitat Valenciana. Ha participat en els projectes d’I+D «Edición y estudios críticos de la obra literaria de Benito Pérez Galdós» i «Romanticismo español e hispanoamericano: concomitancias, influencias, polémicas y difusión», els dos concedits pel Ministeri de Ciència i Innovació. Va dirigir els portals «Escritoras Españolas», «Gertrudis Gómez de Avellaneda» i «Concepción Arenal» en la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.