Informació de la Universitat d’Alacant:
El ple del Consell Social de la Universitat d’Alacant ha donat llum verda al projecte de Pla Estratègic per al 2022-24 presentat aquest matí després del vistiplau del Consell de Govern, per unanimitat, el passat 31 de març.
La directora del Secretariat de Direcció Estratègica, dependent del Vicerectorat de Planificació Econòmica i Estratègica, Encarnación Manresa, ha sigut l’encarregada de presentar el projecte que s’estructura al voltant de vuit línies estratègiques i arreplega 57 objectius, que ha previst aconseguir a través de 351 accions.
Manresa ha desgranat les línies d’actuació que arreplega el nou pla i que se centraran en vuit eixos: Docència i oferta d’estudis; Investigació; Transferència de Coneixement i divulgació científica; Ocupabilitat, emprenedoria i inserció laboral; Transformació digital; Internacionalització; Igualtat, compromís social i sostenibilitat i Governança i gestió.
Si bé, la intensificació dels vincles amb el món empresarial a través de la transferència de coneixement i la divulgació científica són un dels grans reptes, l’ocupabilitat, l’emprenedoria i la inserció laboral dels egressats, és un altre dels eixos més destacats del Pla Estratègic. Es tracta, en els dos casos, d’objectius que entronquen amb les tradicionals demandes del Consell Social, per la qual cosa han sigut molt aplaudides pels consellers. Amb un total de 30 accions, els objectius en matèria d’ocupabilitat estaran encaminats a identificar quines competències demanda el mercat de treball; a desenvolupar noves competències i a fomentar l’esperit emprenedor. Utor considera que es tracta de vectors «essencials» que «han de ser considerats com una prioritat».
En un sentit més global, i com ja va explicar davant del Consell de Govern, la directora del Secretariat de Direcció Estratègica ha definit el Pla Estratègic com «molt social», ja que en aquest eix «es concentren el major nombre d’accions previstes, un total de 85, per a tractar d’aconseguir 16 objectius». Es tracta d’accions en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, «un tema especialment sensible per a l’actual equip de direcció de la UA», ha defensat Manresa.
A més, el Pla Estratègic preveu l’impuls a la transformació digital per a afavorir l’eficàcia i l’eficiència dels processos (ensenyament-aprenentatge, investigació, gestió,…) sense descurar temes sensibles com la confidencialitat i la ciberseguretat.
Amb una vigència de tres anys, l’objectiu final del nou Pla Estratègic de la Universitat d’Alacant és «afermar la posició de lideratge amb què compta la institució acadèmica en matèria de responsabilitat social en les seues tres dimensions: l’econòmica, a través d’una gestió eficaç, eficient, participativa i transparent; la social, a través del compromís amb la igualtat, la inclusió i el compromís amb la persona i amb la societat; i la sostenibilitat mediambiental», ha conclòs Manresa.
Acostament social i empresarial
Adolfo Utor ha lloat especialment l’apartat del Pla Estratègic que incideix en l’acostament de la Universitat al teixit econòmic i productiu de la província. Segons el projecte de Pla Estratègic aprovat, aquest acostament es vehicularà, principalment, a través d’accions de transferència de coneixement i divulgació científica, un camp en què s’han establit 45 accions per a aconseguir-hi 7 objectius.
Aquest eix enllaça amb les demandes fetes pel president en la lectura del seu informe. Durant la seua intervenció, Utor ha aprofitat per a presentar el «Full de ruta» per a la millora de la transferència del coneixement i la col·laboració entre ciència i empresa a Espanya, fet per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, OCDE. Així mateix, ha destacat que l’esmentat informe «arreplegue una gran part dels suggeriments fets en aquest sentit per la Conferència de Consells Socials». El president, que ha qualificat el document com «el més important que s’ha fet a Espanya sobre la millora de la col·laboració entre universitat i empresa», considera que podria servir per a superar el que considera «una de les assignatures pendents de l’economia i la societat espanyola».
Prenent com a base el document, el president del Consell Social ha reivindicat també, «la necessitat urgent de reforma en la Universitat Espanyola». A més de la millora de la transferència de coneixement i la major col·laboració entre ciència i empresa, Utor ha centrat la reivindicació en la necessitat d’una reforma en la governança universitària, amb la finalitat d’evitar la ingerència política i aconseguir una major participació social que reforce el paper dels consells socials. Tot això sense oblidar el cavall de batalla que suposa la falta de finançament que ha tornat a posar sobre la taula i sobre el que ha insistit, «ha de tractar-se urgentment i responsable per a permetre que la Universitat d’Alacant puga tractar coherentment els seus objectius estratègics», ha manifestat.