La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, i la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, María Jesús Pastor, han presentat avui en un desdejuni amb mitjans de comunicació el nou gerent del Parc Científic d’Alacant, Esteban Pelayo Villarejo.
La rectora ha destacat la dilatada trajectòria internacional en gestió de la innovació i la creació de serveis de suport a empreses del nou gerent, que va començar, precisament, a la Universitat d’Alacant, el 1996, a l’Oficina de Transferència de Resultats d’Investigació (OTRI). Enginyer agrònom de formació, ha realitzat estudis de postgrau en gestió de la innovació a la Universitat Carles III de Madrid i s’ha format a la Universitat d’Alacant com a especialista en patents i innovació tecnològica, i va superar les proves d’acreditació de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques com a agent de la propietat industrial el 2007.
Durant aquests anys, Pelayo ha sigut responsable de la creació del node de l’Enterprise Europe Network de la Comissió Europea a la Comunitat Valenciana, on, durant prop de cinc anys, va exercir tasques relacionades amb la transferència de tecnologia en l’àmbit internacional. Posteriorment, a mitjan any 2000, va començar a treballar en l’agència de desenvolupament de la Regió de Múrcia, on va coordinar la xarxa regional de centres tecnològics, va fer projectes de vigilància tecnològica i va crear el Servei d’Assessorament sobre Patents i Marques. A partir de l’any 2011, en un context de crisi econòmica, aquesta agència el va traslladar a Brussel·les per a impulsar la participació d’entitats murcianes en iniciatives europees. El 2015 va ser nomenat director de l’Associació Europea d’Agències de Desenvolupament (EURADA), una entitat amb trenta anys d’història que compta amb socis en vint-i-tres països europeus. El soci fundador d’EURADA a la Comunitat Valenciana és l’IVACE.
Amparo Navarro ha agraït públicament el treball realitzat per l’anterior gerent, Olga Francés, que, tal com ha explicat la rectora, «torna, per decisió personal, al seu lloc com a funcionària de carrera a l’Oficina de Transferència de Resultats de la Investigació, OTRI, de la Universitat d’Alacant». A més, Navarro ha mostrat el seu compromís més absolut i el de l’equip de direcció amb el Parc Científic. «Estem convençuts de l’excepcionalitat del projecte i del seu enorme potencial, i per això treballem dia a dia per a continuar consolidant-lo com l’ecosistema innovador més important de la província d’Alacant, i continuarem avançant per a fer més estrets els vincles amb tot el sistema innovador del nostre entorn», ha dit. La presidenta de la Fundació Parc Científic ha manifestat que amb la incorporació del nou gerent «encetem una nova etapa que estarà vinculada, a més, a la posada en marxa del nou edifici d’empreses, que estic segura que contribuirà a aconseguir el nostre objectiu: convertir al parc en un espai d’excel·lència empresarial, referent en innovació i facilitador de la transferència de coneixement i el desenvolupament del talent que generem en la nostra universitat», ha assenyalat. En aquest sentit, la rectora ha insistit que «el Parc Científic d’Alacant és un lloc –aquest on estem–, però, sobretot, un concepte que no s’esgota en una ubicació concreta i que engloba tot el coneixement, la investigació i la transferència que desenvolupem en aquesta universitat».
Per part seua, el nou gerent de la Fundació Parc Científic d’Alacant ha agraït «la confiança de la UA per a liderar el major ecosistema empresarial innovador de la província» i ha recalcat el seu «compromís més absolut amb un projecte en el qual crec i espere poder aportar el millor de la meua experiència per a contribuir al creixement del parc». Pelayo ha assegurat que «és un autèntic privilegi formar part d’aquest repte i estic convençut que, d’ací a pocs anys, la província d’Alacant comptarà amb un ecosistema empresarial innovador en la UA de primer ordre, capaç de competir amb els majors ecosistemes del món». Entre les primeres accions, el nou gerent ha destacat el redisseny del Pla de Serveis del Parc i la interlocució amb tots els agents socioeconòmics i innovadors de la província, tant els ja vinculats al PCA, com els de l’entorn més pròxim.