Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Llavors i pell de tomata, meló d’aigua i poma es converteixen en envasos i productes sostenibles

Informació de la Universitat d’Alacant:

La generació i l’acumulació de residus agroalimentaris i plàstics d’origen petroquímic constitueix un problema de gran impacte mediambiental i econòmic. En aquest marc sorgeix el projecte ECOFUNCO (Eco Sustainable Multifunctional Biobased Coatings with Enhanced Performance and End of Life Options), en el qual participa la Universitat d’Alacant. El principal objectiu és aprofitar residus de la indústria agrícola i alimentària, en aquest cas llavors, pells i corfes de tomates, melons d’aigua i pomes, per a extraure compostos d’alt valor que, posteriorment, són utilitzats en envasos per a ús alimentari i higiene personal.

«Obtenir nous materials més sostenibles i reciclables i contribuir a l’economia circular són dos dels principals eixos d’ECOFUNCO», explica la investigadora principal de la UA en el projecte M. Carmen Garrigós, membre de NANOBIOPOL. Grup d’investigació d’Anàlisi de Polímers i Nanomaterials de la UA. «En aquest sentit, als laboratoris de la Universitat d’Alacant hem obtingut substàncies amb propietats antioxidants, olis o biopolímers com la cutina de les pells de la tomata, de la poma, de la corfa del meló d’aigua i de les vinces de la tomata, que han sigut utilitzats per altres socis del projecte per a obtenir materials innovadors i sostenibles», afegeix Garrigós.

El grup NANOBIOPOL de la UA ha extret els compostos actius presents en els residus agroalimentaris i, mitjançant l’ús de tècniques d’extracció sostenibles basades en microones i ultrasons, han aconseguit obtenir nous extractes d’alt valor afegit (proteïnes, cutina, polisacàrids, polifenols, àcids grassos). Aquests compostos han permès desenvolupar recobriments antimicrobians i antioxidants per a productes d’higiene personal com mocadors de paper, així com plàstics per a envasament actiu de productes frescos, i envasos de cartó d’un sol ús (safates, plats, gots) amb propietats de barrera a l’aigua millorades.

A més d’obtenir productes amb nous avantatges i aprofitar la biomassa que es genera en el sector agroalimentari, tots els productes desenvolupats amb els compostos extrets pels investigadors de la UA són reciclables i biodegradables.

ECOFUNCO

Amb una duració de tres anys (2019-2022), el projecte europeu ECOFUNCO compta amb un consorci de més d’una quinzena de socis de països com Itàlia, Espanya, Bèlgica, Alemanya, Israel, Gran Bretanya, Turquia i Croàcia, entre empreses i centres d’investigació. Amb un pressupost de 4,6 milions d’euros, ECOFUNCO ha sigut finançat per l’organització BBI DJ. (Bio Based Industries Joint Undertaking) dins del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea. El coordinador del projecte és el Consorzio Interuniversitari Nazionale per la Scienza e Tecnologia dei Materiali d’Itàlia.


242