La trobada coincideix amb la proposta recent de la Llei Europea de Restauració de la Naturalesa llançada per la Comissió Europea que es debatrà en l’esdeveniment
Més de 350 experts de tot el món se citaran en la XIII Conferència Europea de Restauració Ecològica – SERE 2022 que té lloc a la Universitat d’Alacant (UA) i la Societat per a la Restauració Ecològica (SER Europa) del 5 al 9 de setembre del 2022. La trobada, que comptarà amb més de 200 ponències, és una oportunitat excel·lent per a fomentar el diàleg entre gestors, sector privat, societat civil i els responsables de la presa de decisions i polítiques, com també experts i acadèmics de tota Europa.
La restauració ecològica ha augmentat ràpidament la presència en l’agenda internacional i hi ha un nombre creixent d’iniciatives destinades a restaurar àrees degradades de tot el món. L’ONU va declarar 2021-2030 com la dècada internacional de la restauració ecològica i la Comissió Europea ha presentat enguany la proposta de Llei Europea de Restauració de la Naturalesa, que ha de ser referència per a fer plans nacionals de restauració. La Conferència SER Europa que tindrà lloc a la UA serà una gran oportunitat per a definir els desafiaments futurs i dissenyar les estratègies per a tractar aquests reptes.
Temes d’escala local i mundial: incendis i sequera
Durant cinc dies, el programa inclou una dotzena de visites de camp i la presentació de noves investigacions, innovacions, debats i accions pràctiques en una àmplia gamma d’àrees de la Restauració Ecològica: política, comunicació, educació, salut humana, certificació de projectes, connectivitat del paisatge, resilvestració, riscos naturals, carboni i energies renovables. En concret, es debatran temes d’una gran rellevància per a la Comunitat Valenciana, Espanya i el sud d’Europa com la reducció de la vulnerabilitat dels ecosistemes als incendis forestals i a la sequera, la restauració d’àrees cremades, de rius i planes fluvials, d’entorns costaners o l’adaptació i la mitigació al canvi climàtic.
Per a això, les institucions principals a nivell mundial estaran presents en la XIII Conferència amb representants de la Comissió Europea, FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació), Banc Europeu d’Inversions, UNCCD (Convenció de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertificació), UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa), Ministeri per a la Transició Ecològica-Govern d’Espanya i SER Global, entre d’altres.
Col·loqui obert a la societat
La XIII Conferència Europea de Restauració Ecològica – SERE 2022 començarà el dilluns 5 de setembre, a les 17 hores a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant de la UA, amb un col·loqui obert a tota la societat sota el lema «Restaurar la naturalesa, reconnectar les persones». Experts de la SER Europa i de les Universitats de Leuphana (Alemanya), Montana (EUA) i Alacant (Espanya) dibuixaran col·lectivament el potencial de la restauració ecològica per a respondre als impactes del canvi global, amb un èmfasi especial en els impactes més rellevants per al nostre territori, com les inundacions, la desertificació i els incendis. (Vegeu el programa adjunt)
Després d’aquest acte, el dilluns 5 a les 19 hores, representants de la Comissió Europea, UICN, SER, Ajuntament d’Alacant i la Universitat d’Alacant, participaran en un acte de benvinguda als conferenciants a la terrassa de Panoramis, al centre d’Alacant. Hi assistiran la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro; el regidor de Medi Ambient, Manuel Villar; el cap de la Unitat de Capital Natural i Salut dels Ecosistemes de la Comissió Europea, Stefan Leiner; la coordinadora del Grup Temàtic sobre Restauració d’Ecosistemes d’UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa), Cara Nelson; el president de la Junta Directiva de la SER, James Hallett; i el president de SER Europa i catedràtic d’Ecologia de la UA, Jordi Cortina.
Les sessions plenàries, que començaran el dimarts 6 de setembre a les 9 hores a l’aulari II de la Universitat d’Alacant, seran presentades per experts reconeguts a nivell mundial i podran seguir-se en directe per videostreaming: https://si.ua.es/va/
Societat Internacional per a la Restauració Ecològica
La Societat per a la Restauració Ecològica (SER, www.ser.org), que agrupa més de 4.000 membres, promou la ciència, la pràctica i la política de la restauració ecològica per a mantenir la biodiversitat, millorar la resistència al canvi climàtic i restablir la relació entre la naturalesa i la cultura. SER Europa, l’organització de referència en restauració ecològica, ha establit recentment els seus objectius en el marc de l’Estratègia 2021-27. Avui dia compta amb més de 400 experts i membres d’organitzacions en 37 països.
#SERE2022