Cocentaina, 15 de setembre de 2022. L’emprenedor i empresari tèxtil Rafael Pascual, president de Aquaclean Group, llegirà el Privilegi de la Fira de Tots Sants 2022. El pròxim 29 d’octubre, Pascual serà l’encarregat de llegir, des del Palau Comtal, el Privilegi de celebració de la Fira atorgat als contestans pel rei Pere el Cerimoniós (II de València i IV d’Aragó), en 1346 i amb el qual cada any es realitza l’acte inaugural d’aquest esperat esdeveniment.
La trajectòria professional de Rafael Pascual ha estat vinculada des dels seus inicis al sector tèxtil. Segona generació del grup empresarial Textiles Pascual, ara Aquaclean Group, referent en la indústria de la zona. Es tracta d’un sòlid grup tèxtil format per 6 empreses industrials situades a l’interior de la província d’Alacant, en l’àrea d’Alcoi, Cocentaina i Muro (Grafer, Antecuir, Interfabrics, Tèxtils Pascual, Pascual i Bernabeu, Serpiscolor i Destiny), a les quals se sumen dues empreses comercialitzadores situades a Polònia i Singapur.
Pascual a més, participa de manera activa com a representant del sector tèxtil i en aquest sentit, ha sigut vicepresident d’ATEVAL, president d’AITEX (2016-2020) i actualment és vocal de l’Observatori Tèxtil i Moda. Es defineix a si mateix com a emprenedor més que empresari, per la seua inquietud en temes i projectes diversos. Vinculat de manera directa amb l’emprenedoria com a mentor i impulsor de nous talents, Rafael Pascual participa en diverses empreses no tèxtils relacionades amb esdeveniments, calçat i circularitat.
Segons ha comentat Rafael Pascual en conèixer l’elecció, “vull compartir aquesta distinció amb tot el sector tèxtil i els emprenedors. Entenc que Aquaclean Group, fundat pel meu pare, és un grup empresarial representatiu de la indústria tèxtil. Aquest honor que em brinden els contestans serveix, al temps, per a retre homenatge a una part molt important del teixit econòmic de la nostra zona com a font d’ocupació, riquesa i avanç social, progrés i valor afegit. M’agradaria que totes aquelles iniciatives privades que s’esforcen i mantenen la il·lusió per llançar un projecte, empresarial o personal, estiguen representades enguany amb la lectura del Privilegi de Fira de Tots Sants”.
L’alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, ha explicat els motius d’aquesta elecció, que ha buscat “ser un reconeixement a tots els empresaris que es dediquen a la indústria. La trajectòria de la família Pascual, la figura del seu pare i ara ells, els tres fills, representen a la perfecció a tot el teixit industrial de la nostra comarca que ha sabut superar les diferents crisis, estar en constant innovació i dissenyar processos que els permeten ser cada vegada més sostenibles”.
Estepa ha assenyalat que “Cocentaina és un poble l’economia del qual està basada majoritàriament en el segon sector i és una manera de dir-los que són importantíssims per al nostre territori, que és un honor que empreses com les que componen Aquaclean Group desenvolupen la seua activitat en el nostre municipi”.
Un cartell trencador per a nous temps
Cesc Roca, (Xàtiva, 1989) il·lustrador i dissenyador gràfic valencià, és l’autor del cartell que representarà la Fira de Tots Sants 2022. Des de xicotet, passa molt temps en el taller del seu pare —l’artista faller Paco Roca—, on comença a crear, a pintar i embrutar-se les mans. Allí troba la llibertat que no li aporta una escola plena de normes i convencions, un ambient que li sembla massa competitiu. Gràcies a l’art descobreix que pot connectar i donar eixida al seu món interior.
Després d’acabar el seu batxillerat artístic, decideix començar a treballar amb el seu pare en el seu estudi. Cinc anys en què, envoltat del món de les Falles, aprén pintura, escultura i dibuix, entre altres disciplines artístiques. Guiat per l’exemple del seu pare, Cesc decideix fer el seu camí en el món de l’art i marxa a Amsterdam. Allí comença una nova vida, combinant els treballs precaris que encadena amb el seu treball autodidacta com a artista, un viatge per a trobar-se en ell mateix i descobrir l’artista en què vol convertir-se.
A poc a poc naix Cesc Roca Studio, la seua marca, que li permet expressar-se i mostrar-se tal com ell és a través dels seus treballs. Un dia es troba fent el seu primer logotip remunerat i, en uns anys, desenvolupa el seu estil propi, estimulat per cursos d’Internet i pels continguts d’altres artistes que veia en les xarxes socials. Amb els anys acaba vivint a Venècia, on pren consciència definitivament de les seues arrels. A partir d’aquest moment, s’adona que la seua vocació és arrelar el seu art a la seua llengua i a la seua història personal.
Poc després, arriba el seu boom en les xarxes socials, compta amb més de 15.000 seguidors en Instagram i comença a dur a terme col·laboracions amb entitats com l’Ajuntament de Xàtiva, Acció Cultural del País Valencià o Escola Valenciana. De la mà de la Revista Mirall dissenya la seua primera samarreta, al crit de “Sense esmorzar no hi ha revolució”. Setmanes després, aconsegueix l’encàrrec per a dissenyar les portades del projecte ‘Mural Sonor’ d’Acció Cultural del País Valencià. També els cartells del 25 d’abril i del projecte ‘El tocadiscs de Joan Fuster’. La Generalitat Valenciana li fa els seus primers encàrrecs i l’artista dissenya portades de discos per a artistes com a Tesa, Arc de Triomf, Lildami, Malparlat o Tito Pontet. El 2022 publica la portada del llibre de Vicent Baydal, Matèria de València. De tornada en el seu Xàtiva natal i envoltat d’un univers que trobava a faltar, actualment prepara la seua primera exposició.
Cesc Roca ha assegurat que “ha sigut un plaer reprendre el meu treball a València fent aquest disseny; he visitat la Fira amb la meua família des de ben xicotet i recorde perfectament el seu ambient, els seus sabors i les seues olors, una màgia que he intentat transmetre en el cartell, he traslladat la il·lusió que sentia quan visitava el certamen a les formes i colors que composen l’obra. Espere que aquesta mateixa sensació impregne a la gent quan ho veja”.
Encara que el contingut de l’obra no es coneixerà fins divendres que ve, 30 de setembre, data en la qual és realitzarà la presentació oficial de la Fira 2022, l’alcaldessa, Mireia Estepa, ha volgut destacar que “hem volgut trencar l’estil que ha marcat els cartells de les últimes edicions. buscant a algú amb un perfil diferent que aporte una visió fresca, innovadora i trencadora. Després d’uns anys marcats per la pandèmia pensem que aquesta elecció pot representar el canvi que hem viscut tots i a més mostrar que la Fira de Cocentaina amb els seus 676 anys d’història és un esdeveniment dinàmic i en constant evolució”.