La cerimònia de lliurament del premi tindrà lloc a Estocolm al final de 2022
El professor de la Universitat d’Alacant Francisco Mojica ha sigut guardonat amb el Premi ACES – Margarita Salas en la categoria de Química i Ciències Mediambientals que concedeix l’Associació de Científics Espanyols a Suècia (ACES).
El jurat ha reconegut en la motivació l’excel·lència investigadora i l’impacte de la contribució científica de Francis Mojica «microbiòleg internacionalment conegut pel seu descobriment de les seqüències CRISPR en bacteris, que va obrir el camí per al desenvolupament de les tècniques d’edició genètica CRISPR-Cas9 (motiu del Premi Nobel de Química el 2020 a les professores Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna)».
També ha destacat que «el treball del professor Mojica reflecteix la importància de la investigació impulsada per la curiositat i de la persistència com a valors fonamentals per a la carrera científica», així com la seua «personalitat com a model inspirador per a la pròxima generació d’investigadors espanyols i internacionals».
Per part seua, l’investigador de la UA Francis Mojica ha assegurat en conèixer la notícia que «rebre aquest guardó és per a mi una gran satisfacció, tant pels qui hi ha darrere dels premis com pels aspectes que els membres del jurat han tingut en consideració. Em complau especialment que hagen destacat la naturalesa bàsica de la investigació i la seua àmplia repercussió científica i social».
En aquesta segona edició del Premi ACES – Margarita Salas, el jurat ha estat format per la professora Belén Martín-Matute, catedràtica de Química Orgànica de la Universitat d’Estocolm, Suècia; la doctora Sofia Gripenberg, professora d’Ecologia de la Universitat de Reading, al Regne Unit, i presidenta del Comitè d’Ecologia i Biologia del Consell Suec d’Investigació, i pel professor Dominic Wright, catedràtic de Biologia Evolutiva de la Universitat de Linköping, Suècia, i president del Comitè de Biologia Evolutiva i Genètica del Consell Suec d’Investigació.
La candidatura del professor Mojica ha sigut proposada per la Societat d’Investigadors Espanyols a Noruega (IENO), entre les diferents candidatures d’un «nivell excel·lent» presentades des de diferents punts del globus per les associacions de la Xarxa d’Associacions de Científics Espanyols a l’Exterior (RAICEX). El Premi ACES – Margarita Salas 2022 se suma a altres reconeixements nacionals i internacionals a Francis Mojica, com el Premi Rei Jaume I a la Investigació Bàsica, l’Albany Medical Center Prize i el Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement.
Els Premis ACES – Margarita Salas van nàixer el 2021, promoguts per l’Associació de Científics Espanyols a Suècia (ACES) amb l’objectiu de reconèixer el treball científic realitzat per investigadors de nacionalitat espanyola amb reconegut impacte internacional. Els guardons prenen com a referent la figura de Margarita Salas, investigadora del CSIC al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (Madrid), considerada com una de les científiques espanyoles de més rellevància.
Els Premis ACES – Margarita Salas tenen la singularitat que estan organitzats per investigadors espanyols a l’exterior i la seua finalitat és reconèixer l’excel·lència i la universalitat de científics espanyols i la seua contribució a la societat.
En la seua primera edició, la guardonada va ser la professora Mercedes Maroto-Valer, que va rebre el premi de mans dels reis d’Espanya en una cerimònia celebrada a Estocolm (Suècia) el novembre de 2021.
La cerimònia de lliurament dels Premis ACES – Margarita Salas se celebrarà al final de 2022 a Estocolm.