Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Més d’un centenar d’experts en antropologia forense es reuneixen aquesta setmana a la Seu Ciutat d’Alacant de la UA

«L’antropologia forense té cada vegada més pes i rellevància en la societat», assegura Fernando Rodes Lloret, metge forense, professor en el grau de Criminologia i coordinador de la reunió científica a la qual assistiran, en la seu de la UA del carrer Sant Ferran més d’un centenar d’experts i professionals d’aquesta disciplina de tot l’Estat, a més de Perú, Mèxic, Argentina, Portugal i Polònia. La XIV Reunió Científica de l’Associació Espanyola d’Antropologia i Odontologia forense tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 de novembre sota el lema «Antropologia forense a Espanya: present i futur» i s’hi tractaran qüestions com els mètodes per a l’estimació de l’edat en els menors migrants, la identificació de crims de guerra en el conflicte ucraïnès-rus o en desastres internacionals, com també en l’exhumació de les víctimes del franquisme o l’ús de la intel·ligència artificial en aquesta disciplina.

«Els ossos parlen i realment els ossos ens estan parlant», assegura Rodes, una afirmació que es constata dia rere dia gràcies al treball fet per especialistes com Francisco Etxeberria Gabilondo, professor de Medicina Legal i forense a la Universitat del País Basc i antropòleg forense de prestigi reconegut amb una llarga trajectòria que inclou la participació en casos com el de Lasa i Zabala, el de Salvador Allende o Miguel Hernández. Etxebarria serà l’encarregat d’inaugurar les jornades en un acte en què estaran presents Amparo Navarro Faure, rectora de la Universitat d’Alacant; Ángels Bixquert Sanz, directora general de Modernització i Relacions amb l’Administració de Justícia de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública; Pilar Tébar Martínez, directora cultural de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i Fernando Serrulla Rech. president de l’AEAOF.

A través de ponències i taules redones es tractarà la situació actual de l’antropologia forense, com també les perspectives de futur d’aquesta ciència multidisciplinària, juntament amb la celebració de comunicacions orals i pòsters per a exposar a la comunitat científica treballs i avanços en les seues diferents àrees. Així, entre aquestes es tractaran temes tan actuals com els «Diferentes escenarios en la recuperación de las víctimas del franquismo en el Cementerio Municipal Nuestra Señora del Remedio (Alicante). Los casos de la fosa XXXII y la fosa X», la «Cooperación internacional en Identificación de Víctimas de Desastre y protocolos internacionales con el Scientific Research Institute of Forensic Expertise de Kyiv» i «La Inteligencia Artificial como compañera de trabajo del médico forense: el caso concreto de la estimación de la edad de menores no identificados».

programa-antropologia-forense


241