Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant dedica el mes de novembre al Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona

La institució acadèmica presenta un complet programa d’activitats per a conscienciar la comunitat universitària contra una xacra que llastra tota la societat

El divendres 25 de novembre tindrà lloc l’acte institucional amb motiu del 25N a les instal·lacions del Museu de la Universitat d’Alacant

Alacant. Divendres, 18 de novembre del 2022

La Universitat d’Alacant mostra un any més el seu compromís per a construir una societat més igualitària amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona. La institució educativa desplega, com cada any, un ampli programa d’activitats que es desenvolupen al llarg de tot el curs i que tenen la màxima expressió el dia triat per la comunitat internacional per a reclamar la fi de la violència de gènere, el 25N.

Serà el pròxim divendres, 25 de novembre a les 12 hores, quan la Universitat d’Alacant celebre l’acte institucional del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona que enguany tindrà com a escenari el Museu de la Universitat d’Alacant i estarà presidit per la rectora, Amparo Navarro. Durant aquest, es farà un minut de silenci en memòria de les víctimes de la violència de gènere i es llegirà el Manifest de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere de les Universitats Espanyoles per a l’Excel·lència Universitària (RUIGEU). A continuació tindrà lloc l’actuació del grup «Elsa Grande», finalista en el concurs de Bandes Emergents InteractUA i es realitzarà una visita guiada a l’exposició «REVERS.A / REVERS.Ø /REVERS.E (2016-2022)», de l’artista Alissia (María Penalva-Leal).

La vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar, assenyala la importància per a la Universitat d’Alacant del «compromís amb la igualtat i contra la violència de gènere que cada any es concreta en una infinitat d’accions que es desenvolupen al llarg de tot el curs i de manera transversal amb l’objectiu d’implicar i conscienciar tota la comunitat universitària».

Espinar recalca que «la violència exercida contra les dones és l’expressió més greu de discriminació i de violació dels seus drets» i reivindica el paper de les universitats «com una eina essencial en la labor de prevenció de la violència estructural contra la dona a través de la formació, la investigació i l’educació».

 

Iniciativa institucional

Els actes institucionals del 25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona, es completaran amb la difusió d’estovalles en les quals s’arreplega informació relativa als recursos de la UA en matèria de violència de gènere en les diferents cafeteries del campus universitari al llarg de tot el mes de novembre i amb estands informatius del Punt Violeta de la UA els dies 23, 24 i 25. El voluntariat contra la violència de gènere, informarà la comunitat universitària dels protocols de la Universitat d’Alacant: «Protocol de Protecció per a víctimes de violència de gènere» i «Protocol de Prevenció i Actuació enfront de l’assetjament sexual, per raó de sexe i per orientació sexual».

Cursos i conferències

La Universitat d’Alacant compta amb una oferta de formació permanent al llarg de tot el curs en matèria d’igualtat i de prevenció de la violència contra la dona com el títol propi d’Experta o expert en Violència de Gènere: Un enfocament Interdisciplinari que s’organitza des de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere (IUIEG) i altres que es fan de manera periòdica, com és el cas del «Seminari permanent Dones i Gènere en les societats àrabs».

A més, amb motiu del 25N, diferents centres de la Universitat d’Alacant organitzen activitats de formació i divulgació centrades en la prevenció de la violència contra la dona: la jornada «Hi ha violència de gènere en la Joventut?» que organitza la Facultat de Ciències el dia 23; el seminari «Les ciències socials i la innovació en la resposta a les situacions de violència de gènere. Detecció de situacions de vulnerabilitat relacional» de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials el dia 24; la taula redona i debat «Coeducació enfront de la violència de gènere» que organitza l’STEPV-Iv; el «Curs d’especialització Visió integral de la violència de gènere en 2022» el dia 25, que organitzen els vicedeganats d’Alumnat i d’Igualtat i Inclusió de la Facultat de Dret; el col·loqui «Desdejuni amb tu, ajuda amb elles», que organitza el Consell d’Estudiants; la jornada «Cinema i Violència de Gènere», també el 25 de novembre organitzada des de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere; la conferència «El género gramatical en la prensa española: la configuración de un nuevo modelo de identidad de la mujer» que programa la Seu Universitària La Marina Benissa el dia 28 o la conferència «La violencia de género digital y el cyberbullying», el dia 30 organitzada per la Seu Universitària de Calp.

 

Haikus i microrelats

L’Escola Politècnica Superior i la Facultat de Filosofia i Lletres han unit esforços en una iniciativa conjunta amb motiu del 25N que es tradueix en tres activitats obertes a tot el públic: haikus, microrelats, obres visuals en format A3. La iniciativa pretén, d’una banda recopilar textos amb la temàtica del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona en format d’haiku o microrelat que s’exposaran en xarxes socials amb l’etiqueta #UActivacontralaVG, en els edificis de Lletres i l’EPS i també penjats en arbres de la UA gràcies a la col·laboració del voluntariat contra la violència de gènere.

D’igual manera, els dos centres han fet una convocatòria per a realitzar una exposició artística amb motiu del 25N. Les obres, en format A3, promouen la sensibilització, el foment de valors i la prevenció de qualsevol forma de violència de gènere, com també el rebuig d’aquesta. D’entre totes les obres presentades, s’exposaran 50 en la planta baixa de l’edifici II de la Facultat de Filosofia i Lletres (Geografia), i al pati de l’Edifici de l’Escola Politècnica Superior entre 24 de novembre i el 12 de desembre del 2022.

 

Exposicions

La Biblioteca d’Econòmiques organitza la XIII Mostra 25 Novembre – Dia Internacional contra la Violència de Gènere entre el 25 de novembre i el 22 de desembre en format tant virtual com presencial i la Biblioteca Universitària col·locarà una xarxa en les porxades d’aquesta perquè qualsevol persona pot deixar penjades les seues reflexions amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona.

A més, el Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària ha programat durant tot aquest mes diferents exposicions que tenen una temàtica que se centra en el 25N en diferents centres educatius i culturals del territori: «Del morat al negre. Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina 2002-2007». Del 28 d’octubre al 30 de novembre, a l’IES La Nucia; «Del morat al negre. Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina 2007-2012». Del 2 a l’11 de novembre, a l’IES Enric Valor del Campello i del 15 al 28 de novembre, a l’IES Antonio José Cavanilles; «No tinc amo».

Del 3 al 29 de novembre, en l’IES Badia de Babel d’Alacant i del 21 al 25 de novembre, en l’IES Santiago Grisolía de Callosa del Segura; «Humor Social: No somrigues als maltractaments». Del 3 al 29 de novembre, en l’IES Badia de Babel d’Alacant; «Visibilitat Trans. Un projecte sobre les identitats». De l’11 al 27 de novembre, en el Forn Cultural de Petrer de la Seu de Petrer.

 

Dansa i cinema

La cultura, en les seues diferents expressions és un dels vehicles més útils per a la transmissió d’idees, denúncies o valors, per això, no és d’estranyar que tinga un pes tan important a l’hora de fer una programació d’un contingut tan humà, transversal i reivindicatiu com és el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona.

El 23 de novembre a les 19 hores, el Paranimf de la Universitat d’Alacant serà escenari de l’espectacle de dansa Volumen 1, una peça de dansa espanyola contemporània que reprèn alguns mites universals de la dansa per a reinterpretar-los: l’assassinat d’una verge en La Consagració de la Primavera, la Haka ferma i fort de les guerreres maoris, el tràngol col·lectiu del Bolero de Ravel; a més de reinterpretar algunes cançons pop de grups espanyols que parlen sobre la dona, com Los Sirex o Pony Bravo.

El dijous 24 de novembre, a les 12 hores i a la Sala Aifos, del campus de Sant Vicent del Raspeig, es projectarà el curt Bien bien del director alacantí Álvaro García Company, una cinta que reflexiona sobre l’assetjament de carrer.

A més, durant la setmana del 21 al 27 de novembre, esportistes de la Universitat d’Alacant i usuaris mostraran el seu suport al 25N fent-se fotos amb el lema «UActiva contra la violència de gènere».


188