El projecte es durà a terme en el pròxim contracte de recollida de residus
L’Ajuntament d’Alcoi ha guanyat 246.238,11 euros de la convocatòria per concurrència competitiva d’ajudes de la Generalitat Valenciana per a la implantació de noves recollides separades, especialment bioresidus, i millora de les existents, finançades pel Pla de recuperació, transformació i resiliència. La inversió total en el projecte serà de 769.419,99 euros i es farà en el pròxim contracte de recollida de residus.
En primer lloc és important indicar que l’Ajuntament d’Alcoi té actualment contractat el servei de recollida de residus i neteja viària amb l’empresa FCC Medio Ambiente S. A. adjudicat mitjançant concurs públic en 2018 amb inici del servei del contracte l’11 de maig de 2018. La duració del contracte és de 6 anys, 4 fixes + 2 prorrogables any a any. Per tant, la previsió indica que per al pròxim mes de maig es continuarà el contracte, mentre se segueixen els tràmits administratius corresponents, per a entrar el nou contracte en vigor l’11 de maig de 2024, d’aquesta manera no s’estarà ni un sol dia amb un contracte caducat o fora d’ell.
Amb l’actual contracte es van implantar en juliol de 2020 les següents millores per a la recollida separativa de la fracció de bioresidus: Recollida amb contenidor al carrer, accés al mateix mitjançant clau mecànica i de forma voluntària, recollida porta a porta a grans productors i recollida porta a porta de fraccions assimilables a domèstic en polígons industrials. Amb aquestes millores s’ha reduït la quantitat de fracció resto en 4 anys en més de 3.000 tones i durant l’any 2021 s’han recollit 307 tones de la fracció orgànica. Així mateix, a la ciutat d’Alcoi les recollides d’oli usat i de tèxtil, estan implantades des de fa anys.
La previsió de l’entrada en vigor del pròxim contracte és en maig de 2024, per tant, amb un període d’implantació de 2 o 3 mesos, es posaran en marxa els nous sistemes de recollida per als que s’hi ha obtingut aquesta ajuda. En aquest nou contracte es dividirà la ciutat en dues parts, els barris de menys densitat es destinaran al servei de recollida porta a porta i les zones amb més densitat serà objecte de recollida amb contenidor amb les cinc fraccions, incloent-hi el contenidor marró de recollida de bioresidus en totes les illes d’aquest sector. En concret està previst el Porta a Porta (PaP) en tot el disseminat, incloent-hi les principals urbanitzacions, barri del centre d’Alcoi incloent el centre històric, la Zona Alta i el barri del Viaducte, barris de Batoi i Els Clors, així com Horta Major, adossats ‘Vaguada’ i Xorrador del barri de l’Eixample, Serelles, Solycamp i Font Dolça de la Zona Nord. Per a l’àrea coberta pel servei PaP està prevista la retirada de contenidors en illa i la introducció del servei de recollida Porta a Porta per fraccions amb dies diferenciats, incloent-hi la recollida de tèxtil sanitari cada dia. Es facilitarà a tots els usuaris el poal per a dipositar els bioresidus a casa, les bosses compostables, una guia per a una correcta separació, la targeta ciutadana i el calendari de recollida i la formació pertinent. Els poals entregats portaran identificació personalitzada, els operaris de recollida faran una lectura de l’entrega de la fracció bioresidus i, si és el cas, la no recollida i marcatge d’incidència.
També cal destacar que per a portar a terme la recollida selectiva de la fracció bioresidus s’incorporaran dos vehicles elèctrics sense compactador i amb volteig a contenidor de 3.200 litres per a posterior recollida de vehicles de recollida lateral. Els vehicles i les persones treballadores del servei de recollida portaran lector dels dispositius adherits als poals de les persones usuàries. Les dades obtingudes de la targeta ciutadana seran processades per aportar informació i poder establir la taxa de residus per generació. Completa l’actuació la construcció de 2 àrees d’aportació o emergència a l’àrea d’influència de les zones cobertes pel Porta a Porta.
Completa el projecte les següents accions: contenidor marró amb accés per targeta ciutadana a la resta de la ciutat que no és objecte del sistema Porta a Porta, l’accés es farà per targeta digital ciutadana, que registra per a cada usuari l’ús que fa d’aquest. A més es vol ampliar el porta a porta grans productors dels 45 usuaris actuals als 245 establiments que facen la recollida separativa de la fracció de bioresidu. Els sectors als quals va destinat de forma prioritària són els bars restaurants, establiments de venda d’alimentació i altres compatibles.
Una altra acció que es durà a terme és el Sistema de préstec de bio-trituradores per a persones usuàries que necessiten puntualment aquesta maquinària per a transformar les restes de poda amb gran volum en bioresidus de poc volum i que facilite així, la reutilització dels mateixos com a aportació orgànica als jardins en primer terme o el dipòsit als contenidors de recollida de bioresidus en cas de no poder utilitzar el material. A més es duran a terme campanyes formatives i informatives.
«El compliment de la normativa vigent, tant del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana i la nova llei de Residus i sòls contaminats, fan necessari la implementació de canvis en el sistema de recollida per a augmentar el percentatge de separació de totes les fraccions i minimitzar al màxim la fracció resta. Concretament en el cas de la fracció orgànica, és una de les més importants pel que fa al pes, de les més fàcilment reutilitzables, pot contribuir a l’economia circular i a la vegada redueix d’una manera notable la fracció resto. Per tant és fonamental treballar amb la fracció orgànica o bioresidus, bé pel porta a porta o bé per contenidors i podem estar ben contents per aquesta subvenció que ens ajudarà a millorar la gestió general dels residus», ha afirmat el regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, qui ha afegit que «Cal tenir en compte, que a banda de la motivació legal, hi ha noves penalitzacions que s’aplicaran a l’ús de l’abocador i suposa un augment del preu de tractament de la fracció resta i que condueixen als municipis a la implementació de millores en les recollides de residus. Recordem que l’Ajuntament d’Alcoi és una ciutat pilot per a l’adopció de l’Agenda 2030 que conjuntament amb l’adhesió a la Xarxa Europea de Ciutats d’Economia Circular i del projecte SMART CITY, fan obligatori que la ciutat incorpore en els pròxims anys sistemes que permeten una major separació de residus i un coneixement complet de les aportacions de les persones usuàries, aquesta ajuda aprofitarà per a dur a terme aquestes iniciatives. Tot açò i com sempre acompanyat de Campanyes informatives i d’Educació Ambiental on conscienciem de la necessitat de separar per a millorar el nostre entorn i lluitar contra el Canvi Climàtic».