Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La UA commemora el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

Trobades amb professionals de prestigi reconegut, tallers científics, exposicions… són només una mostra de l’ampli programa d’activitats que s’estendrà fins al mes de març

L’oncòloga i enginyera informàtica Aurelia Bustos i les investigadores de la UA Magdalena Garcia Irles i Sonia Gutiérrez, protagonistes de la taula redona “Ciència en femení”

Alacant. Dijous, 2 de febrer de 2023

La Universitat d’Alacant (UA) presenta un ampli programa amb motiu de l’11 de febrer (11F), Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, amb la finalitat de visibilitzar el treball de dones científiques i investigadores, crear referents i despertar talents en xiquetes i joves. Taules redones amb professionals de prestigi reconegut, tallers científics, exposicions… són només una mostra de les activitats obertes a la comunitat universitària i a la societat en general. Coordinada pel Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, la programació, que arranca aquest dissabte 4 de febrer a la Seu Universitària de Villena, s’estendrà fins al mes de març de 2023.

Els actes institucionals tindran lloc el dimecres 15 de febrer amb la taula redona «Ciència en femení» protagonitzada per l’oncòloga, enginyera informàtica i cofundadora de la plataforma medicotecnològica Medbravo, Aurelia Bustos; la professora del Departament de Biotecnologia i actual degana de la Facultat de Ciències, Magdalena Garcia Irles, i la catedràtica d’Arqueologia del Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina de la UA Sonia Gutiérrez. L’acte, previst a les 12 hores a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer, estarà presidit per la rectora Amparo Navarro acompanyada per la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, María Jesús Pastor Llorca.

Durant aquesta trobada es donarà a conèixer la tesi guanyadora de la primera edició del Premi Josefina Pascual Devesa, dotat amb mil euros. Convocat pel Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, l’objectiu d’aquest guardó és reconèixer i promoure la difusió de les millors tesis doctorals defensades a la Universitat d’Alacant que incorporen la perspectiva de gènere.

Abans de la taula redona «Ciència femení», a les 11.30 hores, davant l’edifici Torre de Control, es durà a terme la plantació de la varietat de roser Margarita Salas. Amb aquesta iniciativa, la UA homenatja la investigadora espanyola en bioquímica i biologia molecular i, sobretot, el seu paper com a dona en la ciència. Salas és reconeguda com una de les científiques més importants del segle XX pel descobriment de l’ADN polimerasa del virus bacteriòfag phi29, una fita de la ciència internacional que s’aplica en investigació i en medicina a tot el món.

Continuant amb els actes previstos en la jornada del 15 de febrer, al voltant de setanta-cinc estudiants de primer de de batxillerat de l’IES María Blasco (Sant Vicent del Raspeig) faran una visita guiada als laboratoris de l’Escola Politècnica Superior.

Tallers i ponènciesTots els dissabtes del mes de febrer, la Seu Universitària de Villena ofereix tallers per a infants de 6 a 15 anys a càrrec de l’educador STEM (acrònim anglès per a ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) Francisco Conca. Els més menuts podran descobrir com es treballa en un laboratori, així com la tasca desenvolupada per importants investigadores com Donna Strickland, guanyadora del Nobel de Física pels seus estudis sobre els làsers; Marie-Anne Pierrette, considerada «la mare de la química moderna»; Gertrudis de la Font, experta en crisis alimentàries, i les troballes de la matemàtica Alicia Boole.

El dissabte 11 de febrer, a les 20 hores a la sala Clan Cabaret d’Alacant, la catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat d’Alacant, María Teresa Ruiz Cantero, participa en Nits de Ciència per a parlar sobre el biaix de gènere que existeix en salut i que afecta tant l’atenció sanitària com la investigació en medicina.

El dimarts 14 de febrer, a les 10 hores a la sala multimèdia del Rectorat, tindrà lloc la ponència «Ecofeminismo para otro mundo posible» a càrrec de la filòsofa, professora, escriptora i catedràtica de Filosofia Moral i Política de la Universitat de Valladolid, Alicia Puleo. Es tracta d’una de les pensadores més influents dins de l’ecofeminisme, que centra les seues reflexions i investigacions en les relacions entre el feminisme i l’ètica ecològica. Organitzen el Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, en col·laboració amb l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere i la Unitat d’Igualtat.

El dijous 16 de febrer, des de les 13 hores a la sala d’actes de l’edifici Politècnica IV, l’Escola Politècnica Superior (EPS) durà a terme «Vuit cases de dones arquitectes», converses i entrevistes amb professionals de prestigi reconegut del món de l’arquitectura com María Dolores Alonso Vera, Sonia Miralles Mud, Maribel Requena Barbellido, Silvia Alonso de los Ríos, Carmen Rivera Gallego, Laura Ortín, Patricia Reus, Patricia Navarro i María Langarita.

Finalment, els divendres 10 i 24 de febrer i 10 i 31 de març a l’aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres, seran les sessions del seminari permanent interdepartamental Mediterrani: «claus culturals, lingüístiques, biològiques i historiques». Organitzat pels professors de la UA M. Paz López, de l’Àrea de Filologia Grega, i Alberto Rodríguez, de l’Àrea de Lingüística General, s’adreça a alumnat de filologies, comunitat universitària i públic interessat.

 

Exposicions

En dues ubicacions, del 9 al 27 de febrer al vestíbul del Rectorat, i del 27 de febrer al 20 de març al vestíbul de la Biblioteca General, es podrà visitar la mostra de la Unitat d’Igualtat «Amb noms de dona: medi ambient i dones». Compta amb plafons protagonitzats per Eunice Newton Foote, Jimena Quirós, Rachel Louise Carson, Ángeles Alvariño, Sylvia Earle, Berta Cáceres, Wangari Maathai, Maria Sibylla Merian, Jane Goodall, Sunnita Narai, Alicia Puleo, Dian Fossey, Elinor Ostrom i Alexandra Dubini, totes elles referents en la defensa i conservació del medi ambient. A més, el 15 de febrer, en l’entrada de la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer, estarà exposada l’exposició «Amb noms de dona: dones informàtiques».

Fins al 8 de març es pot visitar l’exposició de cartells «Dones en química» a la Facultat de Ciències. D’altra banda, s’ha convocat un Concurs de Cartells amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb un únic premi de dos-cents euros dirigit a l’alumnat de la Facultat de Ciències de la UA.

CIBIO

L’Institut d’Investigació CIBIO (Centre d’Iberoamericà de la Biodiversitat) participa enguany en l’11F compartint les experiències i històries motivadores de les seues investigadores en el món científic i acadèmic. Es tracta de deu vídeos curts, de caràcter divulgatiu en els quals en primera persona expliquen a què es dediquen, les seues tasques i la motivació per a dedicar-se a la ciència. El material es farà públic a través de les seues xarxes socials.

 

Competició FLL Alacant

La UA organitza una any més la fase local de la competició de robòtica FIRSTLEGO League (FLL), programa internacional que fomenta l’aprenentatge pràctic de les STEM en joves de 4 a 16 anys. Durant el matí del dissabte 11 de febrer a l’aulari II, dinou equips participen en el desafiament SuperPowered relacionat amb l’energia i el seu cicle: generació, distribució, emmagatzematge, consum, noves fonts d’energia, etc.

a programación organizada por Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia cuenta con el apoyo de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciencia e Innovación, a través de UA Divulga, Unidad de Cultura Científica y de la Innovación (UCC+I) de la Universidad de Alicante.

 

Més informació i programació completa

#11F #UAdivulga


245