Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La rectora ha defensat, durant els actes del Dia Internacional de la Dona, que les universitats tenen la responsabilitat d’actuar com un espai crític de denúncia de les discriminacions que afecten la meitat de la població

Amparo Navarro: “La Universitat ha de situar-se en l’avantguarda de la defensa dels valors ètics i de progrés social”
La tinent coronel de la Guàrdia Civil, Silvia Gil, i el col·lectiu Pastwomen han rebut el Premi Igualtat 2023 de la Universitat d’Alacant

Alacant. Dimarts, 7 de març del 2023

La rectora de la Universitat d’Alacant ha presidit l’acte institucional del Dia Internacional de la dona en què s’ha fet lliurament del Premi Igualtat 2023 a la tinent coronel de la Guàrdia Civil, Silvia Gil, i el col·lectiu Pastwomen en un acte celebrat a la sala multimèdia del Rectorat que ha conduït la vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar.

Amparo Navarro ha assegurat en la seua intervenció que “la Universitat ha de situar-se a l’avantguarda de la defensa dels valors ètics, de progrés social i de denúncia de les desigualtats que persisteixen en la societat”. En aquest sentit, ha incidit que “les universitats tenim la responsabilitat de ser un espai crític de denúncia de les discriminacions que afecten la meitat de la població. I el compromís també de consolidar les universitats com a motors de transformació social a favor d’una plena igualtat d’oportunitats ”.

 

 

La rectora ha recordat una de les dades que més preocupen en les universitats, la xifra de dones en sectors tecnològics, que suposa un 18% de les treballadores i tan sols un 13% de matriculació en carreres STEM. Navarro ha insistit que “és necessari incorporar les dones a la tecnologia, perquè la seua visió és crucial per a la innovació, el progrés i el creixement econòmic. Per això, és important no sols continuar atraient les dones a l’àmbit STEM i proporcionar-los referents, sinó també promocionar entre els homes les carreres relacionades amb les cures i l’educació. Només així podem aconseguir una igualtat plena”.

Durant els actes del Dia Internacional de la Dona, Navarro també ha apuntat altres bretxes de gènere existents en la mateixa Universitat “un recent estudi fet conjuntament pel Ministeri d’Universitats, l’ANECA i la CRUE constata l’existència de quasi un 11% de bretxa salarial entre homes i dones en el sistema universitari públic espanyol, agreujada en els complements salarials, que mostren una bretxa superior al 17%, entre els 30 i els 40 anys”.

En la intervenció, la rectora també ha fet referència a la recent Llei de Convivència Universitària i a la nova llei Orgànica del Sistema Universitari per a referir-se a la rellevància de la “prevenció i lluita contra les violències masclistes i la discriminació en totes les seues formes” i a “la importància de la conciliació entre la vida laboral, familiar i personal, com un element propiciador de la igualtat de gènere ”. Navarro també ha expressat la solidaritat de la Universitat d’Alacant amb “dones afganeses, amb les iranianes i amb totes les dones que es mantenen en lluita defensant els seus drets fonamentals, les seues llibertats públiques bàsiques i per damunt de tot, el seu dret a l’educació, sense oblidar a les dones ucraïneses i de totes les que viuen immerses en conflictes bèl·lics exposades a abusos i a violències sexuals, i a les dones i les xiquetes que representen la meitat de la persones refugiades del món”.

 

Premi Igualtat 2023

Eva Espinar, vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, ha assegurat que “el 8 de Març continua sent necessari per a obligar-nos a recordar que encara queda un llarg camí en termes d’equitat” i ha afegit que “també és un dia per a reconèixer totes aquelles persones que de manera individual o col·lectiva han format la història dels feminismes. Hem de reconèixer-les com a agents de canvi fonamental per a arribar al punt en què ens trobem”.

Carmen Vives, directora del Secretariat d’Igualtat de la UA, ha sigut l’encarregada d’explicar els motius que han portat a la Universitat d’Alacant a concedir el Premi Igualtat 2023 a Silvia Gil i al Col·lectiu Pastwomen.

Respecte de la tinent coronel de la Guàrdia Civil, Vives ha ressaltat que es tracta d’una de les impulsores del primer pla d’igualtat i de la guia de llenguatge no sexista de la Guàrdia Civil, de la primera dona rescatadora en muntanya de la Guàrdia Civil, la primera també a haver sigut cap d’un subsector de trànsit de la Guàrdia Civil, la primera en arribar a ser cap de la Guàrdia Civil en una província d’Espanya i una de les poques dones de l’escala d’oficials amb el curs d’Estat Major, a més de comptar amb una àmplia formació acadèmica en l’àrea de Ciències Jurídiques i Estudis Feministes i de Gènere.

Silvia Gil ha agraït la concessió del premi a la Universitat d’Alacant i li l’ha dedicat a la seua mare “exemple de lluita “, ha assegurat. En la seua intervenció després de rebre el guardó de la UA, la tinent coronel de la Guàrdia Civil, ha destacat que “no es pot dir que haja sigut un camí fàcil. Ens hem enfrontat a la incomprensió de companys, companyes i comandaments”, encara que ha afegit que “cada vegada hi ha més guàrdies civils, dones i homes, conscients que no tot està aconseguit, la qual cosa es tradueix en una menor presència de resistència activa, encara que lamentablement queda”. Gil ha sentenciat que “els canvis es promouen, es provoquen ” en referència a la necessitat d’implementar polítiques d’igualtat i no deixar que siga el temps qui hi actue.”

Pel que fa al col·lectiu Pastwomen, Vives ha destacat que “està format per professores universitàries de les àrees de Prehistòria, Arqueologia i Història Clàssica, a més de professores implicades en l’àrea de Didàctica de la Història, directores i conservadores de museus, divulgadores científiques, il·lustradores i il·lustradors de la història, entre altres, que tracten de transformar el discurs històric tradicional per un altre inclusiu i no excloent, en el qual les diferents persones que van construir la història estiguen representades” i ha ressaltat que “entre els seus objectius es troba l’oferir al col·lectiu docent recursos que permeten aportar coneixements integradors, en els quals dones i la resta de la població formen part de discurs de la disciplina històrica”.

Després d’arreplegar el premi, les representants del col·lectiu Pastwomen han agraït a la Universitat d’Alacant el reconeixement i han assegurat que “per a nosaltres traspassar els límits acadèmics i generar xarxes de transformació i comunicació continua sent un compromís i un repte permanent. Per això volem donar les gràcies en nom de totes per reconèixer la nostra feina en la recuperació d’aquesta memòria del passat, molt especialment de les dones”.

 

Amb noms de dona

L’acte institucional del Dia Internacional de la Dona també ha servit per a presentar la campanya “Amb Noms de Dona: Referents del Feminisme” que se centra a destacar les aportacions de 16 dones clau de l’acció i el pensament feministes. Una mostra que es pot visitar en el vestíbul del Rectorat i també en línia.

L’exposició destaca el treball pioner d’escriptores com Christine de Pizan, les reivindicacions de drets en el context de la Il·lustració i de la Revolució Francesa, la conversió del feminisme en moviment d’acció social de la mà del sufragisme a mitjan s.XIX, la incorporació a la lluita del feminisme de caire obrer de figures com a Flora Tristán o Cñara Zetkin, així com les aportacions per a desemmascarar l’estructura social que sosté el sistema patriarcal dels feminismes dels anys 70.

La campanya mostra un feminisme que cada vegada s’ha fet més plural i la necessitat d’atendre diferents fonts de discriminació. La mostra parla d’una història en contínua transformació, en la qual el feminisme ha generat noves propostes i, en concret, en la qual el feminisme s’ha vinculat a altres moviments socials i amb la denúncia de diferents formes de discriminació.

 


232