L’Ajuntament de Biar demanarà la declaració de Festes d’Interès Local de la Comunitat Valenciana per als festejos del Rei Pàixaro. Aquesta és una qüestió que s’abordarà en el pròxim ple municipal i que compta amb els vots afirmatius de tots els grups municipals en la comissió informativa.
La festa de Sant Antoni o del Rei Pàixaro se celebra durant el cap de setmana més pròxim a la festivitat de Sant Antoni (dia 17) el mes de gener. L’origen documentat d’aquesta tradició és del segle XVI. Estaria relacionat amb la visita a la localitat de les autoritats fiscals en començar l’any per a recaptar els impostos, una vegada finalitzada la collita. Aquests impostos s’arreplegaven en unes safates de bronze donades pels Reis Catòlics, que són les que s’utilitzen en l’actualitat.
El primer dia, dissabte, el programa contempla diversos actes com el volteig de campanes i tret de morterets a diferents hores del dia. A la nit,a les 21.30h, se celebra la Gran Cavalcada del Rei Pàixaro, composta pel Rei, les torxes, els dansaires i les fogueres durant tot el recorregut. Finalitza el dia amb una Cordà (tret de coets que pengen d’una corda).
L’endemà, el diumenge, a les 13h, té lloc la Cavalcada «La Cavallà» que presideix el Rei Pàixaro, que consisteix en el fet que els veïns del poble recorren els carrers amb els seus animals i a més es lliuren diferents regals que després seran subhastats a la vesprada. Finalitza l’acte amb la benedicció dels animals. Una vegada acaba la subhasta, la imatge de Sant Antoni recorre els carrers en processó.
El foc està molt vinculat a aquesta festa. El dissabte, en la cavalcada del Rei Pàixaro, els veïns encenen fogueres al seu pas. Una tradició que pot estar en perill amb la normativa de la Conselleria d’Agricultura que estableix que “queden prohibides les cremes de marges i residus agrícoles a menys de 500 metres de zona forestal, independentment del nivell de preemergència per risc d’incendis forestals
L’alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez, ha indicat que “la consecució de la figura d’Interès Local de la Comunitat Valenciana procurarà que les festes es conserven tal com avui les coneixem, sempre que l’alerta de preemergències per foc no supere el nivell 3”
Així mateix ha assenyalat que “aquesta sol·licitud obeeix d’una banda, el valor que tenen aquests festejos que són únics a la Comunitat Valenciana i d’altra banda, agrair a tots els qui al llarg de tots aquests anys han mantingut i cura d’una tradició tan arrelada a Biar”.
Amb aquesta declaració, les festes de Sant Antoni, quedaran inscrites en el registre especial de festes, itineraris, publicacions i obres audiovisuals d’interès turístic de la Comunitat Valenciana.