Es denomina IMPULS i està promogut per l’Institut de Biomecànica de València (IMV) i finançat al complet per Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE)
L’Ajuntament d’Alcoi és un dels quatre municipis triats per a participar en el projecte “Innovacions tecnològiques per a l’envelliment actiu i saludable en la Comunitat Valenciana (IMPULS)”. Està promogut per l’Institut de Biomecànica de València (IMV) i finançat per Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).
L’activitat es desenvolupa en el marc del “Pla d’Activitats de caràcter no econòmic de l’IBV 2023 distribuïda a favor dels centres tecnològics de la Comunitat Valenciana, aprovada per la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2023. El projecte està secundat per la Conselleria de d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, a través de la Direcció General del IVAFIQ i la Direcció General de Persones Majors, així com per l’associació CVIDA. Cal assenyalar que la participació de l’Ajuntament en el projecte no implicarà en cap cas cap cost econòmic.
El projecte, que va convocar les seues primeres reunions aquest dilluns 11 de setembre, consisteix en una investigació aplicada l’objectiu de la qual és facilitar l’envelliment actiu i saludable mitjançant l’ús d’innovacions tecnològiques.
Té com a punt de partida una eina d’autoavaluació i suport als professionals, que permet reflexionar sobre com estem envellint i ajudar-los en el futur a detectar situacions de fragilitat i assignar solucions innovadores de cura.
Els resultats proporcionen informació sobre productes i serveis innovadors per a la permanència de la persona en el seu domicili de forma més activa, segura i saludable, millorant l’autonomia. Es pretén a més, una millora de les habilitats en l’ús de tecnologies, de l’autocura i de l’adequació de l’entorn, facilitant d’aquesta manera, un envelliment actiu i saludable.
Com a objectius del projecte destaquen impulsar l’adequació, millora, implantació i el desenvolupament de solucions innovadores recolzades en la tecnologia, principalment procedents de petites i mitjanes empreses de la Comunitat Valenciana.
Amb aquest projecte es pretén fomentar l’ús d’innovacions tecnològiques en quatre àmbits: Salut amb el registre de variables per al perfilat i aplicacions per a la millora de l’autocura. En la participació amb la millora de l’autonomia personal, la comunicació i interacció social. També en la seguretat en la llar i en la formació sobre millora de l’autocura i vida independent.
El treball que es duu a terme des de l’Ajuntament d’Alcoi consisteix en el suport a la difusió del projecte per a promoure el reclutament de participants, que és realitzat per l’IBV; i la participació de professionals seleccionats pels municipis, en sessió de cocreació, per a adequació a la seua realitat territorial, així com per a facilitar espais de reunió per al desenvolupament d’activitats del projecte (tallers); i per a comptar amb l’assistència de la persona referent en el municipi, en l’àrea dels Serveis Socials, al llarg del projecte i en les seues jornades tècniques.
“Aquest projecte és molt interessant ja que abasta dos temes que per al nostre govern són fonamentals i en els quals treballem des de fa temps. L’envelliment actiu i saludable i com no, en l’aprofitament de les noves tecnologies per a facilitar la vida de les persones i en aquest cas concret de la Gent Gran, això és ser una smart city. Hem dut a terme moltes iniciatives per a reduir la bretxa digital i amb aquest projecte, millorarem la vida dels nostres majors gràcies a les noves tecnologies”, ha destacat la regidora de Gent Gran, Aroa Mira.
INSTITUT DE BIOMECÀNICA DE VALÈNCIA
L’Institut de Biomecànica de València, té com a visió la millora dels processos de longevitat i qualitat de vida de les persones majors amb la finalitat d’aconseguir un envelliment saludable. L’IBV desenvolupa projectes d’investigació que li permeten desenvolupar nous productes i serveis orientats a una atenció adequada a les necessitats i preferències de la ciutadania.