Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant presenta un ampli programa d’activitats divulgatives i culturals per a la celebració de Sant Albert Magne

La Facultat de Ciències de la UA organitza conferències, exposicions, concursos i tallers amb motiu de l’efemèride del seu patró

Les propostes comencen demà 25 d’octubre i es prolongaran fins al 2024, però el dia gran de les celebracions serà el 15 de novembre

Alacant. Dimarts, 24 d’octubre de 2023

La Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant (UA) presenta un extens programa d’activitats culturals i divulgatives amb què celebrarà la festivitat del seu patró, Sant Albert Magne. Des de demà 25 d’octubre fins ben entrat el 2024, la comunitat universitària podrà gaudir d’iniciatives com exposicions, conferències, concursos, itineraris temàtics i xarrades que tindran lloc tant al campus de Sant Vicent del Raspeig com en el Museu de la Biodiversitat (MUBIO), a la localitat d’Ibi.

Les activitats començaran demà amb les XII Jornades científiques en Ciències de la Terra. Canvis climàtics i Ecosistemes. Una retrospectiva des del passat, a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer. A les 17 hores tindrà lloc la conferència «Respuestas de los Ecosistemas del pasado frente a eventos hipertermales», a càrrec de Fernando García Joral, de la Universitat Complutense de Madrid, i seguidament tindrà lloc la conferència «La Cueva de Don Juan: Un laboratorio climático actual para entender los cambios del pasado», per Andrea Molero Monsonís, també de la Complutense de Madrid.

Per a la jornada del 26 d’octubre, les conferències seran «¿Por qué al ámbar se le llama ‘la cápsula del tiempo’?», a les 16.30 hores a càrrec d’Enrique Peñalver Mollá, del CSIC-Institut Geològic i Miner d’Espanya, i «Descubriendo el Triásico a través de sus reptiles: Un excepcional viaje en el tiempo», per Mélani Berrocal Casero, de la Universitat d’Alcalá, a les 17.30 hores. D’altra banda, de l’1 al 30 de novembre, la Biblioteca de Ciències acollirà la mostra bibliogràfica «La Ciència com mai te l’han comptada». La cita següent serà el 3 de novembre, a les 11 hores a la sala de juntes de la Facultat de Ciències, amb la conferència «Cómo diseñar un título oficial y no morir en el intento», a càrrec de Pedro Pablo Gallego Veigas, de la Universitat de Vigo.

La programació continuarà el 6 de novembre, a les 16 hores en el saló de graus Alfredo Orts, amb l’inici del cicle Con*Ciències, una proposta que proposa conferències científiques en to distès i que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT)-Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA. Després d’aquesta primera cita, el ponent de la qual està per determinar, el 20 de novembre a les 11 hores tindran lloc en el mateix emplaçament les conferències «La Óptica al servicio de la magia», a càrrec de Javier Hernández Andrés, de la Universitat de Granada, i «La percepción visual al servicio del mal», a càrrec de Dolores de Fez Saiz, professora de la UA.

Les II Jornades Científiques Creant Sinergies en Ciències, els dies 29 i 30 de novembre a la sala de juntes de la Facultat de Ciències, oferiran una presentació a la comunitat universitària de les línies d’investigació i projectes dels investigadors predoctorals i grups d’investigació. En el marc de les jornades s’inclouran també les ponències temàtiques «Te apoyamos en tu actividad investigadora», el 29 de novembre a les 9 hores a càrrec de Sara Alcañiz Lucas i Mayte Ferrándiz Gómez, dels Serveis Tècnics d’Investigació (SSTTI) de la UA, i «¿Pueden producirse grandes terremotos en la provincia de Alicante?», el 30 de novembre a les 16 hores, per Pedro Alfaro García, professor de la UA.

La cita principal de la programació coincideix amb la celebració de Sant Albert Magne, el 15 de novembre, amb l’esdeveniment del Dia de la Química. Des de les 11 hores, la sala de juntes de la Facultat de Ciències acollirà ponències com a «Disolventes Eutécticos: Una Solución Sostenible para la Química», impartida per Diego J. Ramón Dangla, de la UA.

A la mateixa hora es desenvoluparà la fira «Recorrent la Ciència», amb diferents expositors d’educació ambiental, tallers i experiments científics relacionats amb els títols que s’imparteixen en la Facultat de Ciències. Tot això tindrà lloc a la plaça central de la mateixa Facultat.

El programa es desplaçarà pel campus, a les 11.30 hores, amb un «Recorregut Botànic amb tren». Es tracta d’un itinerari guiat pel campus que commemora el 20è aniversari de l’Estació Biològica Torretes-Jardí Botànic UA. L’inici i el final de la ruta se situarà a l’entrada principal de l’edifici Ciències II.

A les 12 hores, la sala de juntes acollirà el lliurament del XXXI Premi a la millor Tesi Doctoral en el camp de la Química Sant Albert Magne i del II Premi al millor Treball Final de Màster relacionat amb la Química RSEQ-Alacant.

Després del dia gran, la programació continuarà l’1 de desembre a les 11 hores, a la sala de juntes de la Facultat de Ciències, amb la conferència «Microcredenciales. Formación inclusiva en todos los formatos y para todas las edades», a càrrec de Mercedes Siles Molina, de la Universitat de Màlaga. Finalment, per al 2 de febrer del 2024 s’ha organitzat una visita guiada al Museu de la Biodiversitat (MUBIO), un centre associat a la Universitat d’Alacant i a l’Ajuntament d’Ibi. L’activitat, que requereix d’inscripció prèvia, eixirà des de la Facultat de Ciències a les 9 hores.

Paral·lelament a les activitats organitzades amb assistència de públic, la festivitat de Sant Albert Magne també proposa la participació en premis i concursos com els XXIV Premis Jorge Juan de Matemàtiques, del 20 de novembre de 2023 al 26 de gener de 2024, el XV Concurs de Microrelats Matemàtics, del 20 de novembre de 2023 al 14 de març de 2024, i el Concurs de Fotografia Sant Albert Magne, del 23 d’octubre al 10 de novembre de 2023, aquest últim en dues categories, les de fotografia científica i fotografia de la naturalesa i del medi ambient.


234