Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Castalla

Visitem la seu i l´acadèmia de l’Agrupació Musical Santa Cecília de Castalla

Hem visitat la seu de l’Agrupació Musical Santa Cecília de Castalla, on parlem amb el seu president Jesús Esteve perquè ens conte més informació i detalls sobre aquesta banda de música de la capital de La Foia.

També, visitem la seua acadèmia de música, on parlem amb Alba membre de la directiva i professora de música, per a conèixer més detalls de l’escola de música d’aquesta agrupació. 

Ens desplacem a l’auditori de Castalla, on ens colem a un assaig per a continuar parlant amb el seu president i amb el seu director Pere Vicalet perquè ens conten més detalls del programa d’actuacions previst. Cal destacar que el 21 de gener de 2024, comencen l’any amb força, amb un important concert al Palau de la Música de València.

 

 

 

L’Agrupació Musical Santa Cecília de Castalla la formem un grup d’apassionats d’aquest art, i segons dades documentals aquesta agrupació musical ja existia a finals del s. XIX amb altre nom, però que al s. XX va derivar amb el seu nom actual. Va ser fundada en 1887 i refundada en 1971. L’actual Agrupació Musical Santa Cecília de Castalla arranca de nou, a efectes de l’administració, el 25 d’abril 1984 quan es van establir uns estatuts com a societat musical.

Però ja des de finals del s. XIX i principis del segle XX existia aquest moviment, i ja després de la guerra civil es va establir i consolidar dita banda. Ja a partir de la dècada dels cinquanta es van iniciar l’ensenyament de la música a Castalla, on destaca als anys seixanta, però encara no estava regulada per cap entitat estatal. En els setanta i huitanta les noves fornades de músics anaven incorporant-se a la banda. I a poc a poc l’agrupació musical es va consolidar dins del programa d’activitats de la mateixa ciutat. La seua participació en els actes municipals fou fonamental per a desenvolupament de les mateixes (actualment encara ho és), com és, entre molts exemples, el de la Coronació de la Mare de Déu de la Soledat (1982). La il·lusió dels més joves i l’experiència dels més majors configurà en aquestes dècades un binomi inseparable que beneficià sense cap dubte a l’expansió de la cultura musical a Castalla.

Als noranta, l’agrupació musical Santa Cecília va fer un pas de gegant tant en qualitat com en quantitat. La progressió d’aquesta banda es va afavorir, en primer lloc, per la inauguració d’un nou centre d’assaig, i, en segon lloc, per l’autorització de Conselleria de l’obertura d’una escola de música adaptada als plans d’estudis LOGSE, a la seua acadèmia musical. De fet, aquest gran pas, va comportar la formació dins de Castalla de grans músics actuals, encara que després van haver de marxar als conservatoris per a millorar les seues tècniques i capacitats.

Actualment l’escola de música funciona a ple rendiment, i és d’admirar que cada any hi ha més i més xiquets que aprenen les aptituds necessàries per a poder tocar un instrument, i any rerre any per a Santa Cecília, un bon nombre de nous educands s’incorporen en aquesta banda de música.

Per altra banda, l’agrupació musical Santa Cecília funciona independentment a l’escola. Aquesta continua amb les seues tasques i col·laboracions en actes. Any rere any realitzen els diferents concerts que es planegen: Nadal, Mig Any, Moros i Cristians Santa Cecília, campanya Música als pobles, festival d’estiu, Setmana Santa i altres concerts extraordinàris…

En l’actualitat, té al voltant de 130 membres, una banda de música molt nombrosa, la qual goja de molt bona salut i el seu futur musical està assegurat.


238