Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Biar

Sant Antoni i el Rei Pàixaro: història i protagonistes de la festa

Al programa “El Reportatge” hem conegut la història i hem parlat amb els protagonistes de la festa, ja que les festes de Sant Antoni de Biar posseeixen una particularitat enfront de les múltiples que se celebren de llarg a llarg de la Comunitat Valenciana.

La figura del Rei Pàixaro és única a la Comunitat Valenciana. La seua protecció suposa també la conservació de les fogueres, que s’encenen el dissabte en l’itinerari pel qual transcorre la seua cavalcada,

 

 

La festa de Sant Antoni o del Rei Pàixaro se celebra durant el cap de setmana més pròxim a la festivitat de Sant Antón (dia 17) el mes de gener. L’origen documentat d’aquesta tradició és del segle XVI. Estaria relacionat amb la visita a la localitat de les autoritats fiscals en començar l’any per a recaptar els impostos, una vegada finalitzada la collita. Aquests impostos s’arreplegaven en unes safates de bronze donades pels Reis Catòlics, que són les que s’utilitzen en l’actualitat.

El primer dia, dissabte, el programa contempla diversos actes com el volteig de campanes i tret de morterets a diferents hores del dia. A la nit,a les 21.30h, se celebra la Gran Cavalcada del Rei Pàixaro, composta per el “Rei”, les antorxes, els que dansen i les fogueres durant tot el recorregut. Finalitza el dia amb una “Cordá”.

L’endemà, el diumenge, a les 13h, té lloc la Cavalcada «La Cavallá» que presideix el Rei Paixaro, que consisteix en el fet que els veïns del poble recorren els carrers amb els seus animals i a més es lliuren diferents regals que després seran subhastats a la vesprada. Finalitza l’acte amb la benedicció dels animals. Una vegada acaba la subhasta, la imatge de Sant Antón recorre els carrers en processó

 

 


188