La xarxa està integrada per 3 universitats i 44 municipis compromesos amb la celebració del centenari del naixement d’un dels escriptors i periodistes valencians més destacats del segle XX.
CULTURA Petrer. 4 de març 2024
En l’últim ple municipal celebrat dijous passat 29 de febrer es va aprovar formalment i de manera unànime per tots els grups polítics l’adhesió de l’Ajuntament de Petrer a la xarxa “Estellés als pobles”.
Una adhesió a través de la qual l’Ajuntament de Petrer es compromet, durant este 2024, a organitzar activitats i iniciatives per a donar a conéixer la figura de Vicent Andrés Estellés i la seua obra literària, sota el paraigua de la xarxa “Estellés als pobles”. A més, des de l’Ajuntament també es portarà una proposta al Consell Municipal de Cultura perquè una plaça o parc del municipi porte el nom de “Poeta Vicent Andrés Estellés”.
La xarxa “Estellés als pobles” està integrada per 3 universitats i 44 municipis de la Comunitat Valenciana i va començar caminar el mes de gener passat en un acte celebrat a Burjassot, poble natal del poeta.
El 4 de setembre de 1924 va nàixer a Burjassot Vicent Andrés Estellés, un dels poetes, escriptors i periodistes valencians més destacats del segle XX. L’àmplia producció d’Estellés ha fet que molts el consideren el poeta valencià més rellevant des de l’època d’Ausiàs March. Al llarg de la seua trajectòria va rebre nombrosos premis com ara el Premi d’Honor de les Lletres Valencianes en 1984, el Premi 9 d’Octubre en 1990 o la medalla d’or al mèrit de les Belles Arts del Ministeri de Cultura, a títol pòstum. Dels seus llibres de poesia, destaca Les pedres de l’àmfora, que va rebre els premis Lletra d’Or (1974) i Crítica Serra d’Or (1975) o d’altres com la novel·la El coixinet o Quadern de Bonaire. Són remarcables també els poemaris Llibre de meravelles i Mural del País Valencià.
Va morir a València, el 27 de març de 1993, deixant una abundant obra inèdita. El ric llegat literari d’Estellés ha sigut reconegut per la societat valenciana que, des de fa anys, es tradueix en la celebració de la Nit Estellés o el Sopar Estellés en molts dels nostres pobles i les nostres comarques on la gent s’ajunta a recitar i escoltar la seua poesia. Cal destacar, a més, el treball que realitzen les entitats cíviques i culturals que no han deixat que l’obra d’Estellés caiguera en l’oblit durant tots estos anys.