La festa se celebra a meitat de la Quaresma, 21 dies després del Dimecres de Cendra. En principi, sembla que aquesta festa no té cap relació directa amb el cicle agrari, la sembra i la collita, com poden ser altres festes de la primavera o del mes d’agost o setembre. No obstant això, és bo recordar que la majoria de festes que celebrem tenen el seu origen en el neolític i són, per tant, de vinculació agrària.
La festa dels Nanos té com a característica destacada el fet que no ha estat encara comercialitzada ni jerarquitzada de cap manera, ja que les persones que hi participen activament han mostrat sempre una gran responsabilitat i un absolut desinterès envers els premis o les distincions, que sempre han rebutjat.
Abans, la funció que complia era la de criticar, advertir o manifestar una revenja. Era l’única forma d”expressió pública de què es disposava al llarg de l’any per criticar l’amo, les autoritats o a qui fora sense perill a les possibles conseqüències.
El fet és que es pot constatar que mai no hi ha hagut cap mena de represàlia per aquest motiu. Un canvi important i més actual ha estat la influència de la televisió, que ha desvirtuat, en part, el sentit primigeni de la festa, ja que ha aportat una temàtica forastera a la problemàtica real del poble.
En tot cas, amb la col·laboració de l’Ajuntament i de diferents associacions i entitats, a través de diverses activitats prèvies al Dia dels Nanos, com ara el Taller de Nanos o la Dansà dels Nanos, es pretén que la festa es perpetue i es transmeta a les generacions de joves que són els que l’han de continuar.