Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

Alcoi promociona la seua indústria en la trobada d’alcaldes i alcaldesses amb la innovació a Barakaldo

L’alcalde participa en InnpulsoEmprende junt amb l’empresa Lyra Tech Solutions, dedicada al desenvolupament de sistemes de visió artificial per a la selecció de plàstic fragmentat

Alcoi ha donat a conèixer la seua indústria més innovadora aquest dimecres en l’espai BILBAO EXHIBITION CENTRE (BEC) de Barakaldo, durant la sèptima edició de InnpulsoEmprende, la trobada anual més representativa de la Red Innpulso, en el qual s’han donat cita més d’una trentena d’alcaldes i alcaldesses de la xarxa i el teixit emprenedor innovador de cada municipi.

L’alcalde, Toni Francés, va introduir Alcoi com «una ciutat industrial, emprenedora i innovadora però també implicada amb la sostenibilitat i l’economia circular». En aquesta ocasió i com a exemple representatiu d’aquests principis, va estar acompanyat per Lyra Tech Solutions i pel seu CEO, Daniel Esteve, qui va presentar les principals innovacions dutes a terme per aquesta empresa, dedicada al desenvolupament de sistemes de visió artificial per a la selecció de plàstic fragmentat.

Segons va explicar Esteve, l’objecte de Lyra Tech Solutions naix de la necessitat de separar d’una forma eficaç els diferents components plàstics en els processos de reciclatge mecànic. Això és especialment complicat amb plàstics molt semblants com el polietilè i el polipropilè, que només es diferencien entre si per una molècula de carboni.

Encara que és una empresa relativament jove, Lyra Tech Solutions compta amb una experiència de 15 anys en visió artificial i són amplis coneixedors de l’energia, de la llum. La suma d’aquests coneixements els permet crear sistemes d’identificació, classificació i separació de poliolefines a través de la seua composició molecular i així poder donar solució al reciclatge plàstic.

Un dels trets identificatives de la seua innovació és treballar amb producte fragmentat d’entre 3 i 20 mil·límetres, la qual cosa facilita que els seus sistemes de selecció i separació siguen molt més eficaces. A més, treballen amb un sistema d’il·luminació únic i desenvolupat per ells mateixos, així com amb tecnologia Led, amb el que la taxa de recanvi és menor i es produïxen menys residus industrials. El seu programari integra tecnologia 4.0 capaç d’analitzar 10.000 fotos per segon, la qual cosa dona lloc a una tona de processament a l’hora.

Encara que aquesta empresa alcoiana s’especialitza en el plàstic, també està començant a donar solucions al sector tèxtil, localitzant fibres naturals com el cotó i fibres sintètiques, com el polièster i fins i tot determinant el percentatge de cadascun d’aquests materials en un producte.

En definitiva, tal com va explicar Daniel Esteve, l’objectiu és ajudar al món del reciclatge i avançar cap a una economia circular, verd, efectiva i real. I va llançar un missatge a tots els emprenedors: «El camí no és fàcil però no em digueu que no és bonic».

InnpulsoEmprende està promoguda per la Red Innpulso i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i en aquesta ocasió ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barakaldo, on s’ha celebrat la trobada.

L’objectiu principal d’aquesta cita és facilitar la trobada entre responsables municipals i el teixit emprenedor, al mateix temps que es premien les iniciatives més innovadores dels diferents municipis. La trobada es pot seguir a través de l’enllaç https://www.youtube.com/watch?v=UfKBNGHZrBM


240