El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha destacat que les obres del tram I del posttransvasament Xúquer-Vinalopó “avancen a bon ritme i si no hi ha imprevistos estaran finalitzades l’agost de 2025 per a la seua posada en marxa en setembre”, durant la visita a la primera fase de la conducció del marge esquerre entre l’embassament del Toscar i Agost.
El cap del Consell, acompanyat per la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, l’alcalde de Monòver, Loren Amat, i la vicepresidenta de la Diputació d’Alacant, Ana Serna, entre altres autoritats i representants de la comunitat de regants, ha fet un recorregut per les obres per a comprovar el seu estat.
Carlos Mazón ha anunciat, a més, que ja s’ha firmat l’adjudicació de l’obra del tram II amb un pressupost de 20 milions d’euros i ha ressaltat que les obres “començaran en poques setmanes amb l’objectiu que puguen estar finalitzades l’agost de 2026”. Este tram, que travessa els termes de Novelda i Monforte del Cid per a arribar fins a Agost, també beneficiarà els regants de Petrer.
El president ha recordat que les obres del tram I, que recorre el terme municipal de Monòver i arriba fins al de Novelda, tenen un pressupost de 10 milions d’euros i s’executaran de manera paral·lela a les del tram II
Durant la seua intervenció, Carlos Mazón ha destacat el compromís i l’esforç inversor del Consell en esta infraestructura i ha recalcat que ha executat “en temps rècord” 30 milions d’euros per a l’aigua que necessita Alacant a pesar de l’infrafinançament que patix la Comunitat.
De la mateixa manera, ha explicat que les obres del posttransvasament són autònomes entre si, de manera que quan finalitze el tram I es posarà en funcionament per a començar a subministrar aigua, i el tram II es podrà sumar quan estiga conclòs.
Igualment, ha reclamat al Govern que complisca amb el compromís d’inversió en l’embassament de Sant Diego “perquè sense el cor que bomba, la sang no arriba a les artèries ni a les extremitats”.
Exemple de solidaritat hídrica
En la seua visita a les obres del posttransvasament, el cap de l’executiu valencià ha destacat el treball entre l’Administració, ajuntaments i empreses adjudicatàries per a la posada en marxa d’esta infraestructura i ha assenyalat que “és un moment històric per a Alacant i la Comunitat Valenciana”, al mateix temps que ha defés que els transvasaments són “possibles i necessaris”.
En este sentit, ha assenyalat el transvasament Xúquer-Vinalopó com a “exemple de solidaritat hídrica entre províncies” i ha agraït a la província de València “la seua altura de mires amb la província d’Alacant perquè hem demostrat que els transvasaments a Espanya són possibles”.
Per a Carlos Mazón, “un territori que no és capaç de predicar amb l’exemple perd capacitat reivindicativa” i ha emfatitzat que la Comunitat Valenciana “és un exemple” en matèria hídrica “amb l’esforç, la solidaritat i el rigor de tots”.
De la mateixa manera, ha reiterat el compromís del Consell per continuar treballant en les infraestructures hídriques que necessita la Comunitat perquè l’aigua “és l’or del segle XXI” i un recurs fonamental per a la nostra agricultura i el nostre futur.