Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Xixona

L’Ajuntament obri la porta a instal•lar ascensors en l’exterior dels edificis

La modificació puntual del PGOU possibilita la millora de l’accessibilitat universal i la reducció de la demanda energètica de les edificacions.

 

El ple de l’Ajuntament de Xixona ha donat llum verda a la modificació del PGOU que possibilitarà la col·locació d’ascensors en l’exterior d’edificis que, per les seues característiques i dimensions, no tinguen espai suficient per a instal·lar-los en el seu interior.

La regidora d’Urbanisme i Vivenda, María Teresa Carbonell, ha expressat la seua satisfacció perquè “treballàvem des de feia anys en esta modificació de la normativa urbanística que obri la porta a millorar considerablement la qualitat de vida de les persones que es troben amb un gran problema d’accessibilitat a les seues cases que fins ara no tenien possibilitat de solucionar”. L’edil ha afegit que “els terminis s’han allargat perquè era necessària l’autorització de la Generalitat Valenciana i es tractava un tràmit complex que ha hagut d’aprovar-se pel ple i exposar-se al públic prèviament”.

Els barris de María Verdú, Almarx i Sagrada Família són tres zones en les quals bona part de les finques es troben en eixa situació i podran beneficiar-se de la mesura. En cadascuna d’elles els edificis tenen característiques similars entre si i se les considera “àrees d’edificació homogènia”, en les quals serà necessari un estudi d’integració paisatgística que servirà posteriorment per a la resta de finques.

Un altre dels barris amb edificis susceptibles d’acollir-se a esta modificació serà el nucli antic, encara que en este cas la regulació de les actuacions a realitzar serà la que marque el Pla Especial de Protecció del Castell de Xixona, que inclou com es regula la zona de Bé de Rellevància Local del nucli històric.

En la resta del municipi també es podrà aplicar esta nova normativa, sempre amb la pertinent aportació de l’estudi d’integració paisatgística i la validació per part del ple. En tots els casos serà l’Ajuntament qui avalue la viabilitat de les modificacions que afecten la via pública, garantint sempre que els espais públics continuen complint la seua funció.

 

Facilitats per a reduir la demanda energètica

L’ocupació d’estos espais serà també possible quan es realitzen obres encaminades a reduir almenys en un 30% la demanda energètica anual de calefacció i refrigeració de l’edifici, ja siga amb la instal·lació d’aïllament tèrmic, la col·locació de dispositius bioclimàtics o la instal·lació de plaques solars o altres fonts d’energia renovables. També es facilita la realització d’obres en zones comunes o vivendes que aconseguisquen reduir, almenys, en un 30% el consum d’aigua en el conjunt de l’edifici.

La nova normativa està ja vigent després que fora aprovada en el ple del passat 25 d’abril.


232