Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi Alqueria d'Asnar, l' Cocentaina Muro d´Alcoi

Cocentaina, Alcoi, Muro i l’Alqueria d’Asnar acolliran, un any més, les Jornades de Memòria Democràtica de l’Alcoià i el Comtat

 La programació inclou presentacions de llibres, projeccions de pel·lícules, exposicions, conferències, teatres i moltes altres activitats en les quals participaran historiadors, artistes plàstics, escriptors i divulgadors de primer nivell, destacant l’escriptora i periodista Nieves Concostrina.

 

 

Un any més, el Fòrum per la Memòria Democràtica de l’Alcoià i el Comtat, amb el suport dels Ajuntaments de Cocentaina, Alcoi, Muro i l’Alqueria d’Asnar, ha organitzat les III Jornades de Memòria Democràtica de l’Alcoià i el Comtat, les quals, enguany, estan dedicades als i les mestres de la II República.

Es desenvoluparan al llarg de tot un mes, del 18 de setembre al 17 d’octubre, en diferents indrets de les quatre poblacions. La inauguració tindrà lloc el dimecres 18 de setembre a les 19 hores a la Fundació Mútua Levante d’Alcoi amb una conferència sobre la repressió i la depuració dels mestres a la província d’Alacant, així com a les comarques de l’Alcoià i el Comtat.

 

Per la seua part, Cocentaina acollirà el dimarts 24 de setembre la inauguració de l’exposició «Dones de la República fent història» a les 19 hores al Centre Cultural El Teular. Intervindran Carmen Garcia, membre del Col·lectiu de Dones en Acció; i l’escriptor i periodista, Alfons Cervera, qui impartirà la conferència «Cuidem el llenguatge. No diguem afusellats, cal dir assassinats».

 

L’endemà, el dimecres 25 de setembre a les 11:30 hores, tot i que fora de la programació oficial de les jornades, la Biblioteca Municipal acollirà un altre acte dedicat a la memòria amb l’escriptora Mercè Climent, qui presentarà el seu llibre «Més enllà dels murs», en el qual ens parla del cas de la valenciana Virtudes Cuevas, presonera al camp de concentració nazi de Ravensbrück.

 

Finalment, Cocentaina tindrà l’honor de ser la localitat on se celebrarà la cloenda de les jornades. Serà el dijous 17 d’octubre a les 19 hores al Centre Social Real Blanc amb la intervenció d’Emma Rodríguez, professora, sindicalista de STEPV i activista pels drets humans, així com Fernando Martínez, secretari d’estat de Memòria Democràtica; i el contestà Francesc Jover, vicepresident del Fòrum. Durant l’acte es projectarà el documental «Les mestres de la República» i, al finalitzar, hi haurà un vi d’honor.

 

Cal recordar que l’entrada a tots els esdeveniments és gratuïta. Podeu consultar la resta de la programació en els documents que s’adjunten en aquest correu.

 

Àlex Barber, president del Fòrum per la Memòria Democràtica de l’Alcoià i el Comtat, ha volgut reivindicar la tasca dels i les mestres de la II República, als quals està dedicada aquesta edició, «els quals acolliren amb molt d’entusiasme la nova democràcia nascuda el 1931 i que aspirava a modernitzar l’ensenyament a Espanya. Per aquest motiu, foren molt perseguits durant la dictadura franquista; perdent la llibertat, la feina i, alguns, fins i tot, la vida».

 

En paraules de Irene Barrachina, regidora de Memòria Democràtica, «convide a assistir-hi a tots els contestans i contestanes, així com a tots els veïns i veïnes dels pobles de les nostres comarques. Estic segura que aquestes III Jornades, com han vingut sent-ho en les darreres dos edicions, ens brindaran l’oportunitat de conèixer millor el nostre passat, poder parlar-ne i reflexionar al voltant de la nostra història i les injustícies que van haver de viure els nostres avantpassats. No podem deixar de parlar del què va passar perquè és l’única manera en què podem, mínimament, reparar els greuges que es van cometre contra les i els mestres que tractaven d’educar en llibertat les noves generacions. Només amb la veritat, el reconeixement i la reparació podem honrar la seua memòria i mantindre viu el seu llegat».


185