Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Banyeres Cocentaina

Cocentaina i Banyeres són els Municipis Convidats en el Festival Open House València

 

El dissabte 5 d’octubre a Cocentaina i el diumenge 6 d’octubre a Banyeres es faran visites d’arquitectura i rutes urbanes gratuïtes que aproparan el patrimoni a tota la ciutadania.

 

Aquesta iniciativa és una de les activitats organitzades pel festival Open House València, que en aquesta edició compta per primera vegada amb Cocentaina i Banyeres de Mariola com a Municipis Convidats gràcies a la col·laboració dels dos consistoris.

Open House València és un festival d’arquitectura de caràcter internacional que se celebra en més de 50 ciutats de tot el món (Londres, Nova York, Melbourne, Buenos Aires, Barcelona…). La VI Edició del festival a València tindrà lloc els dies 25, 26 i 27 d’octubre, a més de comptar amb una àmplia programació d’Activitats Satèl·lit durant els mesos de setembre i octubre. «Es tracta d’un projecte de divulgació cultural per acostar l’art, el disseny i l’arquitectura a la ciutadania», apunta Sara Portela i Valls, arquitecta i directora d’Open House València.

 

La figura de Municipi Convidat OHV es va crear per a donar visibilitat a l’arquitectura i el patrimoni més enllà de la ciutat de València. Amb un gran èxit des de la seua primera edició en 2021, acull per primera vegada a municipis de la província d’Alacant: Cocentaina (5 d’octubre) i Banyeres de Mariola (6 d’octubre), així com Llíria (19 i 20 d’octubre).

En el cas de Cocentaina (dissabte 5 d’octubre), es combinarà l’obertura d’edificis per a la visita lliure per part dels interessats amb rutes urbanes a càrrec de voluntaris i experts. Alguns dels edificis històrics que formen part del programa són el Palau Comtal, el Refugi antiaeri, el Convent dels Franciscans, la Casa-Museu del Centre d’Estudis Contestans o l’antic Palau dels Ortiz, rehabilitat per a habitatges. S’organitzaran rutes urbanes temàtiques per a conéixer la història del barri del Raval, els vestigis de les muralles de la Vila i els vivers. «Serà una oportunitat única per a conéixer edificis singulars que no sempre són visitables», comenta Laura Gilabert Sansalvador, arquitecta i coordinadora d’Open House Valencia.

 

 

 

 

 

En Banyeres (diumenge 6 d’octubre) s’oferiran visites al castell d’origen almohade i a les ermites del centre històric, així com una ruta a través dels antics molins paperers de la mà d’un expert en aquest patrimoni industrial. Es visitarà MasQi, una antiga masia rehabilitada i convertida en un hotel amb encant.

Programa complet d’activitats al web del festival: www.openhousevalencia.org.

Segons Josep Sempere, alcalde de Banyeres de Mariola, «estem molt contents per participar en aquest festival. És una oportunitat única per donar a conéixer la nostra arquitectura i el nostre patrimoni, el qual, moltes vegades, és un gran desconegut. La gent que participe en la jornada del diumenge 6 d’octubre podrà visitar des del castell fins a les ermites, passant pels molins paperers. Esperem que aquesta visita siga molt profitosa. Segur que descobrireu un Banyeres peculiar vist des d’un punt de vista molt particular».

En paraules de Jordi Pla, alcalde de Cocentaina, «des de l’equip de govern, continuem apostant pel turisme al nostre poble. En aquest cas, mostrarem edificis públics i monumentals i altres de privats que destaquen per la seua arquitectura, els quals, per primera vegada, s’obriran als visitants perquè es puguen conéixer de primera mà. Des de l’Ajuntament, continuem promocionant el nostre poble a tot arreu i dinamitzant-lo com un referent del turisme d’interior».


132