Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Mutxamel

Música, tradicions, esport i ball per a commemorar el 9 d’octubre a Mutxamel

En aquesta jornada el consistori homenatjarà “El Xosso”, gran amant de la Pilota que va treballar per a recuperar aquesta disciplina a nivell local

 

Una desfilada recorrerà des del Passeig de la Constitució fins a la Plaça Nova, lloc on el grup de teatre Cinétika representarà una ambaixada popular d’aquest històric dia

 

L’Ajuntament de Mutxamel commemorarà com és tradició el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. La regidoria d’Ús i Promoció del Valencià ha organitzat diferents activitats per a celebrar aquesta festivitat en la qual es rememora l’entrada a la ciutat de València del rei Jaume I El Conqueridor, en 1238.

 

Les activitats arrancaran a les 9.00 hores del matí amb una partida d’exhibició del Club de Pilota Valenciana de Mutxamel, amb la finalitat de continuar donant a conéixer aquesta disciplina esportiva amb segell valencià. A les 10.00 hores, la Colla de Dolçainers i Tabaleters “El Nuvolet”, realitzarà una cercavila pel municipi per a anunciar al veïnat la festivitat.

A les 10.15 hores s’iniciarà el memorial que el consistori local ha preparat per a homenatjar “El Xosso”, una persona que va treballar per a recuperar la Pilota a nivell local i que va morir l’any passat. Durant el mateix es jugarà una partida de pilota, modalitat “Palma-CPV” a càrrec del club de pilota municipal.

Arribat el migdia s’oficiarà una missa en valencià que comptarà amb l’actuació del Cor de Cambra “Óscar Esplà”. En finalitzar s’iniciarà una cercavila plena de tradició i cultura valència que arrancarà en el Passeig de la Constitució, seguint pels carrers Manuel Antón, Cura Fenoll, Maestro Sala Marco fins a arribar a la plaça Nova. La desfilada compta amb la participació de Nanos i Gegants, Grup de Dansa Verge de Loreto, Grup de Dansa Mutxamel, la Colla el Nuvolet, la Muixeranga d’Alacant, Els Cavallets dels Templaris i la Societat Musical L’Aliança.

9 octubre

A les 13.30 hores en el punt de finalització del recorregut el grup de teatre Cinétika interpretarà la “Ambaixada del 9 d’octubre”.

A més, les persones que vulguen visitar la Torre del Campanar de l’Església El Salvador podran fer-lo d’11.00 a 14.00 hores, ja que estarà oberta al públic.

La regidora de l’àrea, Maria Loreto Riera, ha incidit “en l’essència valenciana d’aquesta jornada, totes les activitats reflecteixen els trets més tradicionals i representatius de la cultura de la Comunitat Valenciana, una jornada perquè els *mutxameleros celebrem i gaudim de la música, del ball i de l’esport i commemorem un any més aquest fet històric tan important per al poble valencià”. Ha destacat a més “viurem a més un moment emotiu, amb el record i homenatge a “El Xosso”, una persona que de manera desinteressada i per l’afecte i passió que professava per la Pilota, va treballar per a recuperar aquest esport a nivell local; un llegat que hui dia es manté”.

L’alcalde de Mutxamel, Rafael García Berenguer ha ressaltat “la importància d’aquesta jornada festiva, que cada any ens recorda la importància de la nostra identitat com a ciutadans de la nostra autonomia i ens convida a exaltar els trets més particulars de la cultura, música i tradicions valencianes”. Ha aprofitat per a convidar a tota la ciutadania a celebrar aquest dia en germanor, recolzant les activitats que des de l’àrea de Cultura s’han organitzat per a aquest 9 d’Octubre.


196